Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputat Maria Gabriela Horga: România poate solicita finanțarea din PNRR a unor proiecte de investiții majore în infrastructura!

Facebook
Maria Horga

Mecanismul de Redresare și Reziliență este foarte important pentru România. Prin el țara noastră are o ocazie unică de a reduce importantele decalaje care ne despart de țările vestice. ”România poate solicita finanțarea din PNRR a unor proiecte de investiții majore în infrastructura”, a concluzionat deputatul liberal Maria Gabriela Horga după ce a participat la dezbaterea pe această temă din Camera Deputaților cu participarea în calitate de invitați a unor europarlamentari direct implicați în discuțiile de la Bruxelles pe această temă:

”Concluzii clare după dezbaterea de ieri pe tema Mecanismului de Redresare și Reziliență din Comisia de Afaceri Europene din Camera Deputaților, unde au fost invitați europarlamentarii Siegfried Mureșan și Dragoș Pîslaru și la care am participat ieri alături de alți deputați interesați de Planul Național de Redresare și Reziliență:

-Avem confirmarea din partea co-raportorilor europeni pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență și din partea Prim-ministrului Florin Cîţu, în urma vizitei de la Bruxelles, că România poate solicita finanțarea din PNRR a unor proiecte de investiții majore în infrastructura – autostrăzi, căi ferate – pot fi folosiți inclusiv pentru infrastructura de irigații, pentru industrie, inclusiv infrastructura de gaz; pentru sprijinirea sectorului privat, a întreprinderilor mici și mijlocii; pentru extinderea și modernizarea spitalelor existente, precum și pentru construcția de noi spitale.

Fiecare județ va beneficia de finanțări de proiecte din Planul Național de Redresare și Reziliență prin care avem la dispoziție 30,44 miliarde euro.

-Așadar, cea mai mare parte a propunerilor din Planul Național de Redresare și Reziliență lansat în consultare de Guvernul #PNL în 2020 răspund exigențelor cerute de Comisia Europeană, iar în urma adoptării Regulamentului care stabilește cadrul final de implementare al Mecanismului European de Redresare și Reziliență, trebuie inclusă și o componentă de reforme și politici pentru coeziune socială.

-Deci, părțile din Planul Național de Redresare și Reziliență pe domenii de investii, trimise la Comisia Europeană pentru discuții tehnice de Guvernul #PNL condus de Ludovic Orban în 2020, tocmai pentru a preîntâmpina eventualele întârzieri în procesul de negociere ca urmare a complexității documentului care trebuie elaborat, respectă obiectivele europene de tranziție verde și digitalizare, fiind un plan al dezvoltării și modernizarii României.

-Evaluarea alocărilor de fonduri din PNRR, în forma transmisă inițial la Comisia Europeană, arată un procent de 47% pentru tranziția verde față de ținta europeană de 37%  și de 18% pentru digitalizare, aproape de obiectivul de 20%, stabilit de Comisie.

-Și ca să fie clar pentru toți cei interesați, ceea ce a propus #PNL pentru finanțare prin PNRR (spitale, școli, campusuri, autostrăzi, extinderi de căi ferate, infrastructura de gaz, irigații, industrială, mobilitate și regenerare urbană, creșterea competitivității IMM-urilor, digitalizare, etc) NU a fost niciodată respins de Comisia Europeană. Acest lucru nu a fost posibil întrucât Regulamentul Comisiei Europene nu a fost aprobat încă în mod oficial potrivit procedurilor europene.

Am mai spus că Mecanismul de Redresare și Reziliență a fost adoptat de plenul Parlamentului European în data de 9 februarie, iar documentul va fi publicat cel mai probabil în data de 18 februarie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, devenind doar de mâine literă de lege.

-După publicarea în Jurnalul Oficial, Guvernul României și guvernele celorlalte state membre vor putea să depună la Comisia Europeană, în mod oficial, planurile naționale de redresare și reziliență, în formă finală. Ulterior, Comisia trebuie să aprobe planurile naționale în termen de două luni.

-Timpul este scurt și trebuie selectate rapid proiecte mature care pot începe imediat și pot fi finalizate până în 2026.

Este oportunitate istorică de dezvoltare pe care România nu are voie să o rateze!

-Ce obiective ne propunem în județul #Giurgiu

prin includerea în PNRR?

#Giurgiu are o șansă unică de dezvoltare în următorii ani pe care nu o poate rata.

-Ne propunem să finanțăm un nou spital județean în Giurgiu. Președintele Consiliului Județean, Dumitru Beianu, a demarat procedurile de preluare, realizare studii de teren și studiu de fezabilitate, identificând  deja un amplasament împreună cu primarul municipiului Adrian Anghelescu.

-Construim un campus pentru învățământul dual pentru a forma profesioniștii de care avem nevoie pentru atragerea investitorilor în județ.

-Sperăm să regăsim în forma finală a planului și finanțarea de parcuri industriale, pentru a atrage investitori în Giurgiu. Județul are potențial foarte mare de atragere de investitori fiind situat la distanță foarte mică de Capitală și bine conectat atât cu Bucureștiul cât și cu ieșirea spre autostrada A1 și centura Bucureștiului. Cele două obiective de investiții, campusul pentru învățământ dual și parcul industrial sunt împreună soluția integrată pentru a atrage investiții în zonă.

-De asemenea, IMM-urile din Giurgiu vor beneficia de fonduri din pilonul de competitivitate, din care o sumă consistentă va fi alocată retehnologizării, digitalizării, automatizării și robotizării procesului de producție. Prin PNRR vor fi sprijinite cu o finanțare și IMM-urile din domeniul agroalimentar.

-Tot din PNRR se vor finanța noi amenajări și și se vor pune în funcțiune de sisteme de irigații, un sistem inclus în program va fi și Giurgiu Răsmirești.

-S.C APA Service Giurgiu este inclusă în finanțarea PNRR cu un proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în valoare de 186.082 milioane euro (cu un număr de locuitori beneficiari de 51.310 ai infrastructurii de apă – 132 de km) și 302 km de rețea de canal extins și reabilitat de care vor beneficia 39.875 de persoane.

-Va fi finanțată și finalizată centura de Nord a Bucureștiului, fiind importantă și pentru dezvoltarea economică a județului Giurgiu.”, scrie deputatul PNL pe pagina sa de socializare.

Concluzii clare după dezbaterea de ieri pe tema Mecanismului de Redresare și Reziliență din Comisia de Afaceri Europene...

Publicată de Maria Gabriela Horga pe Miercuri, 17 februarie 2021

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.