Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputat PNL, condamnat, definitiv, la închisoare: De ce se face vinovat

PNL

Deputatul PNL Grigore Crăciunescu a fost condamnat definitiv luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an şi 10 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, el fiind acuzat că a acordat, pe vremea când era primar al municipiului Paşcani, contracte unor firme în care fiul său era acţionar principal sau administrator.

Iniţial, Grigore Crăciunescu a fost condamnat în iunie 2014 de instanţa supremă la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendare, pedeapsă redusă acum de un complet de cinci judecători la un an şi 10 luni închisoare cu suspendare. În plus, termenul de încercare a fost redus de la şapte la patru ani.

Citește și: DEZVĂLUIRI dure din Dosarul DNA în care se cere arestarea lui Ghiță. Dovada implicării lui Ponta

De asemenea, instanţa a înlăturat aplicarea pedepsei complementare constând în interzicerea exercitării unor drepturi civile (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de primar ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii).

Grigore Crăciunescu a fost trimis în judecată în octombrie 2013 de procurorii Parchetului General pentru conflict de interese.

Citește și: O 'să-i sară-n cap' toată lumea după declaraţia asta: Ce a spus Traian Băsescu

Procurorii susţin că liberalul, în calitate de primar al municipiului Paşcani, a perfectat nouă acte juridice cu societăţi comerciale (în cadrul uneia dintre acestea activând până la momentul dobândirii calităţii de primar) al căror reprezentant legal era fiul său, realizându-se, astfel, un folos material pentru acesta, la diferite intervale de timp.

Unul dintre actele juridice vizează concesiunea prin încredinţarea unei suprafeţe de teren intravilan, situat vizavi de primăria oraşului Paşcani şi în imediata vecinătate a sediului uneia dintre societăţile comerciale al căror administrator era fiul primarului.

Citește și: Ultima şmecherie pentru fumat legal în baruri: Ce au decis patronii

Atribuirea suprafeţei de 110 mp de teren s-a realizat prin concesionare directă, fără licitaţie publică, pentru o perioadă de 25 de ani, la un preţ de 219 euro/an (faţă de preţul stabilit într-un proiect iniţial al concesiunii de 1.021 euro/an), pentru construirea unei parcări ce urma să deservească laboratorul de analize medicale care aparţinea familiei edilului.

Celelalte acte juridice au avut ca obiect derivat activitatea de publicitate stradală prin panouri publicitare şi/sau totemuri de mari dimensiuni, amplasate pe suprafeţe de teren de la un mp până la cinci mp, în intravilanul oraşului Paşcani, în zonele cu cea mai bună vizibilitate, cu expunere şi receptare eficiente, atât pentru traficul pietonal, cât şi pentru cel auto şi transportul în comun.

Citeşte şi: Adrian Năstase, atac necruţător: Pe cine a luat în colimator şi ce dezvăluiri face

"Toate aceste activităţi denotă dorinţa şi diligenţele depuse de inculpat pentru stabilirea unor preţuri preferenţiale pentru societăţile familiei sale şi pentru facilitarea desfăşurării activităţii acestora", susţineau procurorii.

Grigore Crăciunescu a fost primar al municipiului Paşcani în perioada 2008 - 2012.

Minuta ședinței de judecată:

Admite apelul formulat de inculpatul Crăciunescu Grigore împotriva sentin?ei penale nr.577 din data de 12 iunie 2014, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Sec?ia Penală, în dosarul nr.5055/1/2013. Desfiinţează, în parte, sentinţa atacată şi, rejudecând: Reduce pedeapsa principală aplicată inculpatului Crăciunescu Grigore pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art.2531 Cod penal (1968), cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal (1968) şi cu referire la art.5 Cod penal, de la 2 ani şi 6 luni închisoare la 1 an şi 10 luni închisoare. Înlătură aplicarea pedepsei complementare a interzicerii drepturilor prevăzute de art.65 Cod penal (1968) raportat la art. 64 lit. a) teza a II-a, b) şi c) Cod penal (1968). Reduce termenul de încercare, stabilit în condiţiile art. 861 – 862 Cod penal (1968) cu referire la art.5 Cod penal, de la 7 ani şi 6 luni la 4 ani. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 28 martie 2016.

Citeşte şi: Mesaj emoţionant al lui Klaus Iohannis: 'E nevoie de solidaritatea noastră'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.