Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputat PNL: UE trebuie să facă pasul către Statele Unite ale Europei

ue

Deputatul PNL Bihor Ioan Cupşa, vicepreşedinte al comisiei juridice a Camerei, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că Uniunea Europeană şi-a atins limitele, din punct de vedere politic şi instituţional, şi că ar trebui să facă un nou pas, cel către Statele Unite ale Europei. 

'Pentru Uniunea Europeană, anul 2015 a fost un an dezastruos, marcat de criza economică şi socială din Grecia, criza migraţionistă şi criza securităţii individuale şi comunitare. Toate aceste crize au relevat un lucru esenţial, că Uniunea Europeană este o construcţie nepotrivită, inaptă, care şi-a atins limitele. Europolul, Eurojustul, Frontexul, Comisia Europeană s-au dovedit a fi neputincioase în a preveni şi, ulterior, a combate crizele prin care am trecut', a afirmat deputatul Cupşa, potrivit Agerpres.

Parlamentarul bihorean consideră că UE şi-a atins limitele, politic şi instituţional, şi trebuie să treacă la un nou pas. 

'Eu cred că doar Statele Unite ale Europei, deci o construcţie federalistă, va putea fi una potrivită nevoilor noastre, ale tuturor europenilor. Adică un Parlament European puternic, o diplomaţie unică, responsabilă, care ne lipseşte cu desăvârşire, o armată federală, o poliţie federală, o poliţie de frontieră federală şi o justiţie federală, ca minim de instituţii, ar putea să construiască Europa pe care cu toţii ne-o dorim', a detaliat Cupşa. 

El a făcut o analiză politică şi a situaţiei din România şi a PNL. Deputatul PNL consideră că pentru România anul 2015 a fost unul al stagnării, deoarece nu s-a realizat aproape nimic pentru viitor, în educaţie, sănătate sau infrastructură, iar în urma tragediei din clubul Colectiv 'cetăţenii au devenit mai critici şi mai activi'. Potrivit acestuia, Parlamentul României a avut "un an mizerabil", aleşii fiind deseori lipsiţi de obiectul muncii, pe de altă parte constatându-se numărul mare de aleşi reţinuţi, arestaţi, cercetaţi penal, trimişi în judecată sau condamnaţi. 

Cupşa consideră şi că PNL a avut 'un an dificil', punctat de nereuşita fuziunii dintre cele două partide, proces care îşi urmează cursul, dar şi de faptul că guvernul Ponta a fost schimbat de stradă şi nu prin acţiunea politică a PNL, prin moţiunile sale de cenzură. El a remarcat şi faptul că au fost unii membri marcanţi ai PNL condamnaţi de instanţe. 

'Dar îmbucurător este că PNL a înţeles că e nevoie de reînnoire şi de omogenizare, că a înţeles mesajele transmise de cetăţeni în a schimba mentalităţile şi oamenii politici. Tot la capitolul pozitiv este de remarcat sprijinul PNL în adoptarea legilor electorale, ce pot fi premiza reînnoirii clasei politice', a subliniat Cupşa. 

El a mai afirmat că pentru municipiul Oradea, administrat de echipa liberală, anul 2015 a fost un an bun, cu numeroase proiecte europene implementate, în infrastructură, sănătate, educaţie, mediu, afaceri şi altele, remarcându-se însă şi eşecul referendumului pentru fuziunea dintre Oradea şi comuna Sânmartin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.