Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputata Cristina-Elena Dinu: 'PSD reinstituie democrația parlamentară în starea de urgență'

Facebook
Cristina Elena Dinu

Prin votul exprimat joi în ședința plenului comun, privind prelungirea stării de urgență instituită pe teritoriul României, Parlamentul își recapătă calitatea de unic legiuitor la țării, transmite vineri deputata PSD Cristina-Elena Dinu, potrivit căreia nici președintele Klaus Iohannis nu va mai putea legifera prin decrete și nici premierul Ludovic Orban prin ordonanțe militare.

„Constituția prevede că Președintele României poate doar institui starea de urgență, prin decret contrasemnat de primul ministru și poate solicita Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate. Acesta nu poate stabili regimul stării de urgență sau restrângerea exercițiului drepturilor omului. Potrivit art. 53 alin. (1) și art. 73 alin. (3) lit. g) din Constituție, decretul de instituire a stării de asediu nu are forță de lege și nu poate conține norme de reglementare primară.

Grație propunerilor PSD, adoptate prin vot, ordinea constituțională a fost în sfârșit restabilită în România. Guvernul este obligat de acum înainte și trebuie să răspundă pentru acțiunile sau inacțiunile sale în fața Parlamentului.

Parlamentul va fi implicat, de asemenea, în gestionarea stării de urgență și își recapătă astfel rolul de putere legiuitoare și de control a Guvernului.

Prin urmare, restrângerea drepturilor fundamentale va fi făcută doar prin acte cu putere de lege și nu prin ordonanțe militare, modificate a doua zi, pentru că între timp guvernanții și-au dat seama că au greșit!

Amendamentele PSD votate de plenul Parlamentului au impus, în concluzie, ca orice restrângere de drepturi sau libertăți ale cetățenilor să se facă prin lege, nu după bunul plac al unui guvern depășit cu totul de actuala criză națională.

Aceasta este normalitatea în orice țară democratică: Parlamentul obligă Guvernul să fie transparent cu informarea populației și cu achizițiile în timpul pandemiei”, a transmis Cristina-Elena Dinu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.