DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Deputaţii au respins, în plen, 29 de proiecte de lege şi iniţiative legislative şi au retrimis la comisii un proiect

Inquam Photos / George Calin
plen camera deputatilor parlament

Deputaţii au respins, marţi, în plen, 29 de proiecte de lege şi propuneri legislative, Camera Deputaţilor fiind for decizional, anunță AGERPRES.

A fost retrimis la comisiile de specialitate proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, adoptat de Senat în anul 2016, şi care are ca obiect de reglementare Legea 489/2006 în scopul prevenirii înfiinţării frauduloase a unor asociaţii cu caracter religios.

Şedinţa de vot final a început cu un moment de reculegere în memoria scriitorului şi istoricului Nicolae Dabija, decedat la data de 12 martie.

Deputaţii au respins un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, adoptat de Senat la data de 25 martie 2019.

Proiectul de lege avea ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr 544/2002, în sensul reconfigurării sferei entităţilor care au obligaţia să asigure accesul la informaţiile de interes public, precum şi al instituirii obligaţiei organizării, odată pe lună, de conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public. Totodată, proiectul avea în vedere excluderea din sfera excepţiilor de la accesul liber al cetăţenilor, a informaţiilor privind activităţile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum şi principiului concurenţei loiale, potrivit legii, precum şi sancţionarea cu amendă a neîndeplinirii anumitor obligaţii prevăzute de actul normativ de bază.

Deputaţii au respins totodată două propuneri privind modificarea şi completarea Legii nr.218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, ambele fiind criticate în plen de deputatul Alianţei USR PLUS Mihai Poliţeanu, care a precizat că acestea au fost iniţiate de "celebrul cuplu de jurişti ai PSD - Florin Iordache şi Niculae Bădălău".

Prima propunere s-a dorit o iniţiativă care "introduce şi consacră principiul prezumţiei de legalitate asupra faptelor şi actelor prin care poliţiştii îşi îndeplinesc atribuţiile şi activităţile cu care sunt însărcinaţi de lege", expunerea de motive argumentând că astfel "se urmăreşte creşterea calităţii actului de apărare a ordinii publice şi sporirea autorităţii acţiunilor poliţiştilor".

Cea de-a doua propunere legislativă avea ca obiect de reglementare preluarea şi operaţionalizarea unei serii de principii şi exigenţe consacrate la nivel constituţional şi convenţional în materia drepturilor omului (CEDO). Prima măsură iterează principiul prezumţiei de legalitate asupra faptelor şi actelor prin care poliţiştii îşi îndeplinesc atribuţiile şi activităţile cu care sunt însărcinaţi de lege, iar o altă măsură priveşte necesitatea întăririi drepturilor şi facilităţilor de care se bucura poliţiştii atunci când sunt însărcinaţi cu atribuţii/misiuni care implică dificultăţi pentru aceştia, aşa cum ar fi mutarea şi delegarea.

Citește și: Noi MĂRTURII despre crimele de la spitalul din Sibiu: Angajații ATI mizau pe internații fără aparținător

Mihai Poliţeanu a explicat că "ambele propuneri legislative privesc în teorie modificarea legislaţiei, astfel încât să fie consacrat principiul prezumţiei de legalitate a activităţilor exercitate de poliţişti, evident în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor şi îndatoririlor de serviciu, dar consacrarea acestui principiu este complet superfluă, pentru că există decizii ale CCR şi ale ÎCCJ care arată că legalitatea este esenţa actelor administrative, existând deci o prezumţie de legalitate şi de bună credinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu".

"Şi atunci, ne-am întrebat noi: Ce s-a urmărit exact prin aceste proiecte de lege? Şi am văzut că au fost iniţiate de celebrul cuplu de jurişti al PSD, domnii Florin Iordache şi Niculae Bădălău. Şi răspunsul la această întrebare stă în expunerea de motive: domnii Iordache şi Bădălău urmăreau să interzică dreptul cetăţenilor de a contesta public legalitatea activităţilor Poliţiei şi urmăreau ca românii - şi citez - să nu mai poată să conteste şi să se manifeste în mod public sfidător şi chiar să ultragieze, invocând presupuse ilegalităţi. O astfel de grozăvie i-a făcut până şi pe colegii din Consiliul Legislativ, altfel preocupaţi în general de tehnică legislativă, sa transmită că o astfel de intenţie, de eliminare a posibilităţii de exprimare a dezacordului cu privire la acţiunile poliţiştilor, ar reprezenta o restrângere a libertăţii de exprimare, care ar depăşi limitele impuse de Constituţie", a susţinut Poliţeanu.

Plenul Camerei Deputaţilor a mai respins un proiect de lege, adoptat în februarie 2020 de Senat, care avea ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, în sensul majorării limitei minime a amenzii contravenţionale, al instituirii unor noi sancţiuni, precum şi al stabilirii unor competenţe diferenţiate pentru agenţii constatatori ai contravenţiilor.

Deputaţii au mai respins o propunere legislativă pentru acordarea unor drepturi urmaşilor personalului medical implicat în combaterea pandemiei de coronavirus COVID-19, un proiect de lege pentru completarea a două articole din OUG nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultura în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art.2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr.77/2011 privind stabilirea unei contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, proiectul legii meşteşugurilor, două propuneri legislative şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.458/2002 privind calitatea apei potabile.

Au mai fost respinse, între altele, proiectul de Lege privind organizarea şi funcţionarea Secretariatului de stat pentru problemele rezerviştilor şi veteranilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, o propunere legislativă privind inseminarea artificială umană şi sporirea natalităţii, propunerea legislativă pentru modificarea si completarea Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, trei proiecte de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, proiectul de Lege privind transferul drepturilor de pensie ale funcţionarilor şi agenţilor Uniunii Europene, proiectul de Lege privind transferul drepturilor de pensie ale funcţionarilor şi agenţilor Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.