Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul Cătălin Teniță merge în Taiwan

Bogdan Dincă
Cătălin Teniță

Deputatul Cătălin Teniță, membru al Partidului REPER, merge în Taiwan în perioada 13-17 martie 2023, la invitația National Democratic Institute, unul dintre cele trei institute susținute de Congresul SUA pentru promovarea democrației și valorilor liberale în întreaga lume. Cătălin Teniță participă în Taiwan la Forumul Parlamentar Deschis, un eveniment realizat de parlamentul taiwanez pentru parlamentari din toată lumea.

Temele acoperite în cadrul discuțiilor dintre parlamentari vizează relația cetățenilor cu parlamentele naționale, precum și modalitatea de transparentizare a activității acestora.

De asemenea, în cadrul vizitei, deputatul REPER Cătălin Teniță va avea întâlniri cu unii cei mai înalți reprezentanți aleși democratic ai societății taiwaneze.

„Am fost întrebat de mai multe ori în ultimul an de ce România nu are relații economice și culturale cu Taiwanul? De ce noi nu avem reprezentanțe cum au cam toate țările din Uniunea Europeană? De ce nu vrem să colaborăm, să facem afaceri reciproc avantajoase, să trimitem studenții la studii acolo, gratuit, pentru că e nevoie să învățăm limbile și culturile celei mai dinamice zone a planetei, Asia? De ce nu vrem să ajutăm democrația de acolo și să învățăm cum să facem un sistem de sănătate și de educație performante?

Taiwanul se situează în top 10 democrații în lume, Republica Populară Chineză este în aceleași topuri prestigioase, dar la categoria «regimuri absolutiste», mai rău ca Rusia lui Putin”, arată deputatul REPER Cătălin Teniță. „Este responsabilitatea României să preia și să implementeze repere democratice de la societăți care au putut să ofere acest lucruri cetățenilor lor, și nu să urmărească modele politice contrare principiilor drepturilor omului și a valorilor pe care se fondează Uniunea Europeană.”

Relații esențiale cu Taiwanul

„Relațiile cu Taiwanul sunt esențiale în perspectivă economică, academică și socială. Această societate reușește să își trateze cetățenii mai bine decât orice altă democrație tânără. Taiwanul demonstrează că valorile liberale sunt valori universale care pot fi implementate pretutindeni pe glob, indiferent de compoziția etnică a populației. Este o dovadă că și acele societăți care au avut un trecut autoritar pot face saltul către democrație. Firește doar dacă autoritățile au voința politică de a face acest lucru, dacă acestea nu doresc o populație captivă și obedientă pe care să o exploateze”, subliniază deputatul REPER Cătălin Teniță.

În perspectivă economică, sunt două direcții clare unde putem învăța de la societatea taiwaneză, arată Cătălin Teniță. „Pe de-o parte avem tehnologiile de vârf și mediul antreprenorial componente cheie pentru o economie eficientă, circulară, neenergofagă și capabilă să ofere salarii mari angajaților,, iar pe de alta, folosirea acestor tehnologii digitale în sfera serviciilor publice pentru învățământ de calitate, relații eficiente cu administrația și servicii medicale foarte bune.”

Deputatul REPER Cătălin Teniță reamintește termenii Rezoluției Parlamentului European din 15 septembrie 2022 referitoare la situația din Strâmtoarea Taiwan, în care se recomandă intensificarea cooperării între UE și Taiwan, arătând că gesturile de sprijin precum vizitele parlamentare sunt valoroase și pot avea un rol disuasiv dacă sunt însoțite de o cooperare substanțială în alte domenii. În rezoluție se mai subliniază că UE va trimite viitoare delegații parlamentare oficiale în Taiwan și intenționează să întreprindă acțiuni precum organizarea unei săptămâni parlamentare UE-Taiwan, reamintind importanța consolidării dialogului UE-Taiwan prin aprofundarea relațiilor cu actorii locali, inclusiv cu societatea civilă, și prin încurajarea schimburilor cu organizațiile de media taiwaneze. UE susține de asemenea, cu fermitate, participarea semnificativă ca observator a Taiwanului la reuniunile, mecanismele și activitățile organismelor internaționale, cum ar fi cele ale Organizației Mondiale a Sănătății, ale Organizației Aviației Civile Internaționale, ale Organizației Internaționale de Poliție Criminală (Interpol) și ale Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.