Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul Ionuț Simionca (PMP) îi cheamă pe parlamentari la muncă pentru implementarea sistemului ALEXANDRA Alert

alexandra alert

Deputatul PMP Ionuț Simionca susţine necesitatea organizării unei sesiuni extraordinare a Parlamentului care să operaţionalizeze sistemul de alertă în cazul răpirii minorilor – pe modelul american AMBER Alert. În același timp, în contextul tragediei de la Caracal, acesta propune ca sistemul românesc să poarte numele ALEXANDRA Alert.

„În SUA, ţară în care am trăit o destul de lungă perioadă, funcţionează un sistem de informare privind răpirea minorilor, AMBER Alert, existând variațiuni cu diferite denumiri în diversele state, în memoria victimelor care au marcat societatea. AMBER Alert presupune distribuirea, în timp real, a informaţiilor privind o posibilă răpire prin toate mijloacele mass media, dar şi prin tehnologie mobilă către persoanele dintr-o anumită arie geografică”, explică Simionca.

Parlamentarul bistrițean a afirmat că, în cazul punctual de la Caracal, existenţa unui astfel de sistem ar fi presupus ca toţi cetăţenii din Caracal să primească mesaje tip SMS (precum cele pe care le primim cu toţii în aceste zile de la DSU-ul lui Arafat) în care să fie informaţi despre răpirea fetei şi aceştia să poată contribui (dacă au informaţii relevante) la prinderea monstrului. „Având în vedere că mulţi vecini au spus că s-au întâmplat lucruri suspecte în jurul casei lui Gheorghe Dincă, poate şansele de salvare a Alexandrei ar fi crescut”, a declarat deputatul PMP.

Citește și: Industria spectacolelor de pe Broadway este în doliu - Un reputat regizor şi producător a murit

Din 2011, în România a fost instituit un mecanism cu acelaşi scop şi, denumit „Alertă Răpire Copil”, dar el nu este operaţional, fiind folosit o singură dată în 8 ani. „E o formă fără fond, aşa cum sunt multe iniţiative de acest fel care au fost făcute pentru evitarea unor proceduri de infringement din partea Comisiei Europene”, a mai spus Ionuț Simionca.

Deputatul PMP îi  cheamă pe  parlamentari la muncă pentru implementarea sistemului ALEXANDRA Alert. „Susţin necesitatea organizării unei sesiuni extraordinare a Parlamentului care să aducă modificările legislative asupra cărora s-a discutat şi în CSAT, dar şi pentru care există consens la nivelul opiniei publice. Eu propun operaţionalizarea acestui sistem de alertă în cazul răpirii minorilor – pe modelul american AMBER Alert. Asta înseamnă trei lucruri: modificarea legislaţiei, alocarea de resursă umană şi financiară, precum şi realizarea parteneriatelor cu operatorii de telefonie mobilă, dar şi cu instituţiile mass media de la nivel naţional, care pot atenţiona imediat atunci când există un anunţ privind dispariţia unui copil. De asemenea, cred că ar fi important ca, dacă părinţii sunt de acord, numele Alexandrei să nu fie uitat pe o listă a victimelor monştrilor care umblă printre noi şi acest sistem să îi poarte numele. Ar fi şi un semn că societatea nu va uita niciodată această odioasă tragedie”, a concluzionat Ionuț Simionca, deputat PMP de Bistrița-Năsăud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.