Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul UDMR Bende Sandor declară că mineritul de cărbune nu mai are niciun viitor în ţara noastră

investenergy.ro
carbune

Mineritul de cărbune nu mai are niciun viitor în ţara noastră, membră a Uniunii Europene, iar închiderea minelor nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni, a declarat marţi deputatul UDMR Bende Sandor.

"În legătură cu mineritul de cărbune, ca să citez din titlul dezbaterii de astăzi, este clar că acesta nu mai are niciun viitor (...), reducerea utilizării acestui combustibil a fost pe agenda Uniunii Europene încă de la începutul anilor 2000. A primit un nou termen în 2010 (...). Nu demult a fost adoptată hotărârea Camerei Deputaţilor referitoare la o comunicare a Comisiei Europene. (...) Din această comunicare citez: "Atingerea obiectivului de reducere cu 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră va conduce la un mix energetic nou şi mai ecologic". Până în 2030, consumul de cărbune ar urma să scadă cu peste 70% în comparaţie cu 2015, petrolul cu 30%, iar gazele cu peste 25%. Aşadar, închiderea minelor nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni", a argumentat deputatul UDMR în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului".

În legătură cu apariţia firmelor private în PNRR, el a susţinut că problema trebuie pusă în felul în care ne pregătim pentru combustibilii viitorului, scrie Agerpres.ro.

"Consumul de energie în general nu va fi mai mic, dimpotrivă, societatea se va baza primordial pe energie în sectoare care până nu demult nu erau racordate direct la consum de energie. Aşadar, este imperios la ora actuală să trecem cât mai rapid la conversia economiei şi a societăţii spre alte forme de generare a energiei. Ceea ce doresc să subliniez este că Germania, Olanda, încă din 2018, au stabilit un cadru de reflecţie şi de acţiune înspre utilizarea hidrogenului. (...) Pericolul constă nu în faptul că ne bazăm pe sfera privată pentru derulare de proiecte de cercetare şi inovare, iar ulterior pentru implementare, ci că ne mişcăm prea încet şi prea târziu, iar cu astfel de concepţii cu care vine astăzi Opoziţia la discuţii nu facem decât să ne întârziem şi mai mult. (...) Nu ar fi mai potrivit să înţelegem că a sosit timpul să preluăm măcar o parte din iniţiativă? Să fim proactivi, să fim generatori de cunoaştere şi inovare, să valorificăm potenţialul de resurse umane şi naturale de care dispunem?", a mai spus deputatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.