Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul USR Stelian Ion: 'Este dezamăgitoare decizia CCR prin care a admis conflictul între Legislativ și Ministerul Public'

stelian ion

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, miercuri la Parlament, că este dezamăgitoare decizia CCR prin care a admis conflictul între Legislativ și Ministerul Public, precizând că nu poate fi vorba de un conflict atâta timp cât nu s-a produs un blocaj instituțional potrivit mediafax.

Citește și: Mare atenție, șoferi! Care sunt tarifele rovinietei din 2019

Acesta a adăugat că nu poate fi vorba în acest caz de norme juridice care au valoare de lege, ci erau niște înțelegeri interinstituționale.

„Decizia (CCR - n.r.), pe de o parte, este dezamăgitioare, în sensul în care a constatat acest conflict jurific de natură constituțională. În opinia noastră, nu poate fi vorba de un astfel de conflict, pentru că, pe de o parte, nu s-a ajuns la un blocaj instituțional, de niciun fel, pe de altă parte, nu avem de-a face cu niște norme juridice care să aibă valoarea unei legi. Acelea erau niște înțelegeri interinstituționale care produceau efecte doar între acele instituții, și nu produceau efecte generale, impersonabile, care să producă efecte și asupra situației inculpaților, suspecților”, a afirmat Stelian Ion, miercuri la Parlament.

Deputatul USR a mai argumentat că nu putem discuta despre un conflict juridic deoarece protocoalele nu erau cunoscute de publicul larg.

„De altfel, ele nici nu erau cunoscute de publicul larg, astfel încât nu aveau această caracteristică estențială a unei norme juridice - să fie cunoste de toată lumea, apliacată de toată lumea. Din acest punct de vedere, este surprinzătoare decizia CCR. Pe cealaltă parte, trebuie să observăm faptul că această decizie, așa cum ați relatat deja, nu invalidează toate hotărârile deja pronunțate cum și-ar fi dorit puterea actuală. Ceea ce este un lucru pozitiv. Era dezastruos să se lege de autoritatea de lucru judecat și să invalideze toate hotărârile sub acest pretext”, a explicat Stelian Ion.

CCR a admis, miercuri, sesizarea Camerei Deputaților referitoare la existența unui conflict între Parlament și Ministerul Public care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor.

Curtea Constituțională a anunțat că parchetele și instanțele judecătorești sunt cele care vor stabili dacă s-a încălcat legea prin depășirea competențelor, în cazul dosarelor care au la bază acte efectuate în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public și SRI, potrivit comunicatul de presă transmis de instituție, .

"Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești, precum și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și unitățile subordonate vor verifica în cauzele pendinte, în ce măsură s-a produs o încălcare a dispozițiilor referitoare la competența materială și după calitatea persoanei a organului de urmărire penală, și vor dispune măsurile legale corespunzătoare", precizează reprezentanții CCR, în comunicat.

Este vorba, așadar, despre cauzele aflate în curs de soluționare, asupra cărora nu s-a luat o decizie definitivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.