Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descinderi de amploare în Franța și Belgia: O rețea uriașă care vindea arme 3D contrafăcute a fost destructurată

afp
politie franta

Paisprezece persoane suspectate de apartenenţă la o vastă reţea care fabrica şi vindea arme create cu ajutorul imprimantelor 3D, precum şi clienţi, au fost arestate la sfârşitul lunii ianuarie în Franţa şi Belgia, a anunţat luni Parchetul din Marsilia (sud-estul Franţei), potrivit AFP, notează Agerpres.

În urma unei anchete desfăşurate de un an de Divizia cyber a Jandarmeriei naţionale franceze, anchetatorii - în cursul percheziţiilor efectuate la sfârşitul lunii ianuarie în regiunile Provence-Alpes-Côte d'Azur (sud-est), Ile-de-France (regiunea pariziană), Grad-Est (nord-est) şi Midi-Pyrénées - au reuşit să recupereze opt imprimante 3D, şapte arme 3D complete, precum şi 24 de arme convenţionale.

"Este o premieră în Franţa", ceea ce "nu încetează să ne îngrijoreze", a declarat procurorul din Marsilia, Nicolas Bessone, în cadrul unei conferinţe de presă în care au fost prezentate trei dintre armele confiscate.

Capul reţelei este un tânăr de 26 de ani, deja condamnat pentru o infracţiune legată de droguri, care anterior îşi avea reşedinţa în comuna Roquebrune-sur-Argens (în sud-estul Franţei). Între timp acesta s-a mutat în Belgia, iar autorităţile judiciare franceze au emis un mandat internaţional de arestare pe numele său.

"El împărtăşeşte o mentalitate libertariană" înscriindu-se în "mişcarea pro-arme din SUA" al cărei scop este "distribuirea de arme unui număr din ce în ce mai mare de persoane pentru a proteja statul pe care îl consideră totalitar şi opresiv", a explicat colonelul Herve Petry, şeful unităţii naţionale franceze de cyber.

"Fenomenul nu este nou, dar a căpătat o dimensiune îngrijorătoare", a afirmat colonelul francez.

În afara capului reţelei, şase persoane se află de acum în custodia poliţiei: cinci au fost plasate sub control judiciar, iar o alta în arest preventiv. Toţi suspecţii au vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, iar unii au şi cazier judiciar.

Unii dintre ei se ocupau de fabricarea armelor, în timp ce alţii au acţionat ca intermediari sau distribuitori. Au fost arestaţi, de asemenea, cumpărători (colecţionari sau persoane legate de traficul de droguri).

Pentru a scăpa controlului, piesele fabricate cu ajutorul unei imprimante 3D erau trimise una câte una clientului.

Aceste arme, de o calitate "bună sau chiar foarte bună", se apropie în proporţie de "95% de modelul original", a precizat colonelul Petry.

Armele respective puteau fi apoi revândute la preţuri cuprinse între 1.000 şi 1.500 de euro, "mai ieftin decât un Kalaşnikov", potrivit procurorului din Marsilia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.