DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Descoperire arheologică din timpul lui Matei Barasab face valuri în Târgoviște

arheologi

O construcție care ar fi trebuit să fie ridicată în centrul Târgoviștei este blocată, după ce, în zona Mănăstirii Stelea s-au descoperit urmele unei construcții civile de pe vremea lui Matei Basarab, potrivit Mediafax.

Citește și: Raed Arafat amenință că pleacă din România. Fondatorul SMURD: Pentru ce am făcut în țara asta, dacă vor să mă demită, să mă demită onorabil .

Directorul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Ovidiu Cârstina, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că aceste cercetări se fac la cererea unei persoane care a cumpărat terenul și care vrea să știe dacă acolo se poate construi.

„Terenul a fost scos la vânzare, iar cel care intenționează să-l cumpere a făcut un contract cu noi ca să poată vedea dacă în această zonă se poate construi sau nu. Dacă rezultatele cercetării arheologice spun că nu se poate construi, omul nu mai cumpără. Lângă mănăstire a fost descoperită o construcție care este mai veche decât mănăstirea, aceasta fiind de pe vremea lui Matei Basarab și un pavaj de piatră, urmând a fi datate”, a declarat Ovidiu Cârstina.

Citește și: Decizia majoră ÎCCJ! Iese Dragnea din închisoare? .

Reprezentanții Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște au transmis că cercetarea arheologică a devenit o prioritate a muzeului târgoviștean.

„Una dintre zonele de maxim interes pentru istoria centrală a orașului medieval, cuprinsă între Biserica Roșie și Biserica Sf. Nicolae – Geartoglu, zonă care a imprimat orașului un aer aproape eclezial, a beneficiat de cercetări arheologice ample, desfășurate în mai multe campanii. Este o zonă cunoscută pentru patrimoniul său arheologic excepțional. Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște a acordat întotdeauna o maximă importanță cercetării acestei zone, iar rezultatele științifice au fost întotdeauna comunicate și publicate în mediile academice reprezentative”, arată sursele citate.

Potrivit acestora, în decursul acestui an au avut loc în orașul Târgoviște o serie de cercetări arheologice preventive, avizate de către Ministerul Culturii, dintre care două, având beneficiari diferiți, sunt încă în desfășurare, fiind vorba de șantierele arheologice de la adresele Str. Stelea nr. 3 și str. Calea Domnească nr.218A, care au loc în situl arheologic Vatra orașului Târgoviște și în aria de protecție a Mănăstirii Stelea.

„În timpul cercetării arheologice de la adresa str. Stelea nr.3, au fost relevate o parte dintre fundațiile clădirilor demolate, apărând, în secvențe stratigrafice diverse și urme de locuire mai vechi decât cele aparținând secolelor XIX și XX. Într-una dintre secțiuni a fost descoperit și un mormânt de înhumație, aparținând unei persoane tinere, care a decedat în jurul anilor 1800. Foarte probabil ca zona în care a fost îngropată persoana în cauză să fi reprezentat o limită a cimitirului ce ținea de bis. Sf. Nicolae – Geartoglu. Rămășițele vor fi supuse unei cercetări antropologice, după care reînhumate creștinește. Cercetarea arheologică nu este încheiată, iar rezultatele acesteia vor fi transpuse, la final, în raportul arheologic aferent. La adresa Calea Domnească nr. 218A, adică parcela de teren de la intersecția str. Stelea cu str. Calea Domnească, au avut loc descoperiri arheologice importante, care vor fi detaliate într-un raport de cercetare, remis beneficiarului, Direcției pentru Cultură Dâmbovița și Ministerului Culturii”, au precizat reprezentanții Complexului Național Muzeal “Curtea Domnească” Târgoviște.

Potrivit acestora, o eventuală construcție în zona delimitată nu se poate realiza în acest moment.

„Cercetarea se află în faza de început, putând comunica faptul că o eventuală construcție în acel perimetru nu se poate realiza decât în urma avizării acesteia de către Comisiile de specialitate ale Ministerului Culturii. Proprietarul terenului a încheiat un contract de prestare servicii arheologice cu Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște spre a se putea edifica clar asupra posibilității de a investi în acel perimetru. Deci, săpătura arheologică are ca scop clar cercetarea întregii suprafețe de teren și se realizează în baza autorizației de cercetare arheologică preventivă”, au mai spus reprezentanții Muzeului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.