Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire epocală în gheaţa din Antarctica - un mineral marţian, rar întâlnit pe Terra

jarosit

Oamenii de ştiinţă care au forat la o adâncime de peste un kilometru şi jumătate în gheaţa din Antarctica au adus la suprafaţă un mineral rar întâlnit pe Pământ, dar care se găseşte din abundenţă pe Marte, conform revistei Science Magazine citată de Live Science.

Mineralul galben-maroniu, numit jarosit, necesită atât apă cât şi condiţii acide pentru a se forma, potrivit NASA - condiţii dificile în prezent pe "planeta roşie". Cu toate acestea, după ce roverul Opportunity a descoperit jarosit pe Marte în 2004, mineralul a fost identificat în mai multe locuri de pe planetă, ceea ce i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să se întrebe cum de acest mineral a ajuns să devină atât de comun, potrivit Science, scrie agerpres.ro.

Citește și: Dezvăluire: Adrian Streinu-Cercel și Alexandru Rafila, abonați la banii gigantului Pfizer

Potrivit unor voci, la vremea când gheaţa acoperea planeta, cu miliarde de ani în urmă, praful care conţinea mineralele necesare - fier, sulfat şi potasiu - ar fi putut rămâne captiv în interior.

"Marte este un loc atât de prăfuit - totul este acoperit de praf", a declarat pentru Science autorul studiului, Giovanni Baccolo, geolog la Universitatea Milano-Bicocca. Dar, deşi gheaţa ar fi putut asigura mediul umed necesar pentru ca praful acid să se transforme în jarosit, oamenii de ştiinţă nu au văzut niciodată efectiv praful şi gheaţa reacţionând chimic pentru a forma mineralul.

Citește și: Daniel Suciu, deputat PSD: ‘Noi credeam că domnul Tătaru este un exemplu de ‘aşa nu’, dar se pare că domnul Voiculescu îl întrece cu brio chiar și pe domnul Tătaru’

Însă, descoperirea particulelor de jarosit rămase captive în gheaţa Antarcticii poate susţine această teorie, au raportat cercetătorii într-o lucrare publicată la data de 19 ianuarie în revista ştiinţifică Nature Communications.

Pe Pământ, jarositul este un mineral rar, ce apare în reziduurile miniere expuse la aer şi ploaie, conform Science. Se poate forma şi în apropierea orificiilor de ventilaţie ale vulcanilor, potrivit NASA.

Citește și: Dacian Cioloș: ‘Trebuie asumată situația ca atare și reformat sistemul fără milă’

Baccolo şi colegii săi nu s-au aşteptat niciodată să găsească mineralul în Antarctica, a declarat el pentru Science; însă, când echipa sa a extras din adâncuri un eşantion de gheaţă cu o lungime de circa 1.620 de metri, au fost găsite urme de particule de jarosit, mai mici decât grăuntele de nisip, îngropate în cele mai adânci straturi de gheaţă.

După examinarea particulelor cu un microscop electronic, echipa a dedus că jarositul s-a format în buzunarele din gheaţă. Această constatare sugerează că mineralul s-a format în acelaşi mod pe Marte, deşi pe "planeta roşie", jarositul apare în "depozite groase de câţiva metri", nu doar sub forma unor grăunte de nisip rare, a declarat pentru Science, Megan Elwood Madden, geochimistă la Universitatea din Oklahoma, care nu a fost implicată în acest studiu.

Citește și: Vaccinarea anti-Covid s-a amânat pentru zeci de mii de persoane!

Formarea acestor plăci foarte groase de jarosit ar fi fost posibilă pe Marte deoarece "planeta roşie" este mult mai prăfuită decât Antarctica, oferind mai multă materie primă pentru apariţia jarositului, a notat Baccolo. "Acesta este doar primul pas în asocierea gheţii din profunzime din Antarctica cu mediul marţian", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.