Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Desfășurare IMPRESIONANTĂ de forțe la Ierusalim pentru sosirea lui Trump: Anunțul lui Netanyahu

mercurynews.com
Melania Donald Trump

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat duminică seara, în ajunul vizitei preşedintelui american, Donald Trump, în oraşul sfânt, că Ierusalimul va fi "mereu" capitala Israelului, transmite AFP.

El a vorbit în deschiderea festivităţilor organizate de primăria Ierusalimului pentru a marca a 50-a aniversare a cuceririi Ierusalimului de Est de către armata israeliană.

"În această seară, spun lumii întregi şi în maniera cea mai clară că Ierusalimul a fost şi va fi mereu capitala Israelului", a spus premierul Netanyahu, în faţa a mii de persoane venite să asiste la un concert.

Ierusalimul de Est, partea palestiniană a oraşului, este ocupat de Israel din 1967 şi între timp anexat, anexare considerată ilegală de către ONU. Acesta găzduieşte oraşul vechi şi zidurile sale, un sit înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial. Aici se află ultrasensibila Esplanadă a Moscheilor, al treilea cel mai sfânt loc al Islamului, dar şi cel mai sfânt loc pentru evrei, care îl venerează sub numele de Muntele Templului.

Citește și: A fost sau nu Donald Trump jr în România? Ipoteză MISTERIOASĂ

Israelul consideră întreg Ierusalimul ca fiind capitala sa indivizibilă, în timp ce palestinienii vor să stabilească în partea estică a oraşului capitala statului la care ei aspiră.

Donald Trump a promis în timpul campaniei sale electorale să mute ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim şi să recunoască Ierusalimul ca şi capitală a Israelului.

"Muntele Templului şi Zidul de Vest vor rămâne mereu sub suveranitate israeliană", a adăugat Netanyahu, referindu-se la cele două situri situate în estul Ierusalimului.

Muntele Templului, denumirea evreiască pentru Esplanada Moscheilor, unde se afla Templul distrus de romani în anul 70, este locul cel mai sacru al iudaismului.

Dar rugăciunea fiind interzisă acolo pentru evrei, Zidul Plângerii (sau Zidul de Vest) a devenit locul cel mai sacru unde ei se pot ruga.

Benjamin Netanyahu şi-a exprimat satisfacţia pentru vizita lui Donald Trump, un "veritabil prieten", care va fi primul preşedintele american în exerciţiu care va merge la Zidul Plângerii.

Conform presei israeliene, citate de DPA şi EFE, guvernul israelian a aprobat duminică seara un pachet de măsuri economice menite să uşureze restricţiile impuse palestinienilor din teritoriile ocupate, o măsură de bunăvoinţă aşteptată înaintea sosirii luni a preşedintelui american.

Citește și: Unda de șoc din SUA se pare că va lovi, în cele din urmă, și România

Acesta a reiterat în numeroase ocazii intenţia sa de a da un impuls păcii iar echipa sa a menţinut contacte cu autorităţile israeliene şi palestiniene în căutarea unor gesturi de bunăvoinţă faţă de cealaltă parte pentru a facilita în viitor revenirea la dialog.

Conform EFE, peste 10.000 de poliţişti vor fi desfăşuraţi în Ierusalim în timpul vizitei de 28 de ore a liderului de la Casa Albă, cu unităţi ce vor include agenţi în civil, poliţişti de frontieră şi brigăzi antiteroriste, într-o operaţiune denumită "Scutul Albastru".

"Măsurile de securitate au fost deja finalizate în Ierusalim pentru vizita preşedintelui Trump, luni şi marţi. Securitate sporită se va înregistra în toate zonele pe care le va vizita, cu accent pe centrul Ierusalimului şi Oraşul Vechi", a informat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld, potrivit Agerpres.

Poliţia israeliană lucrează cu Shin Bet (serviciul israelian de securitate internă) şi serviciul secret nord-american pentru a garanta deplina securitate pentru Trump, soţia sa, fiica şi ginerele, precum şi pentru sutele de oficiali care îi însoţesc, a informat duminică "The Jerusalem Post", citat de EFE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.