Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unda de șoc din SUA se pare că va lovi, în cele din urmă, și România

ambasada sua

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

National:

Se precipita lucrurile in razboiul pe viata si pe moarte pe care noua Administratie SUA il poarta cu democratii globalisti care continua sa opuna rezistenta, de pe pozitiile influente pe care le pastreaza in sistem, impotriva regimului Trump. Iar unda de soc se pare ca va lovi, in cele din urma, si Romania. Unde, poate deloc intamplator, asa cum „National” a anuntat in exclusivitate, Donald Jr. Trump a ales sa petreaca linistit cateva zile, in conditiile in care putea face acest lucru pe orice alt colt al globului. De asemenea, dezvaluiam si ca zilele viitoare este asteptata in tara noastra o vizita pe cat de discreta, pe atat de importanta pentru soarta Justitiei de la noi si implicit a clasei politice.
Insa pana ce agenda de vizite a emisarilor Departamentului Justitiei din SUA va transmite intregului sistem semnalul pe ce drum se va merge de acum inainte, andrenalina liderilor intregului sistemul de la noi a luat-o razna dupa ce s-a aflat ca 20 iunie este data limita pana la care trebuie sa se schimbe actuala garda de diplomati si ofiteri de legatura de la Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania!
Merg pe vulnerabilitati!
Ca Ambasada SUA la Bucuresti a fost perceputa de catre politicienii, demnitarii si inaltii functionari romani, de atata amar de vreme, drept o noua „Inalta Poarta” la care cu totii s-au inghesuit sa „linga clantele”, vorba „uitucului” Traian Basescu, nu mai este un secret pentru nimeni. La fel cum insa nu trebuie uitat nici sprijinul logistic mai mult decat generos acordat de-a lungul anilor de aceeasi ambasada pentru ca Romania sa-si poata indeplini obligatiile internationale asumate. Iata insa ca, dincolo de pozitiile divergente de pana acum, cert este doar ca, la aceasta ora, Ambasada SUA „arde”! Iar focul a fost pus chiar de la Washington, serviciile secrete de la noi receptand „farame” de informatii privind faptul ca s-ar fi constatat „vulnerabilitati” in cadrul Ambasadei de la Bucuresti. Iar traducerea acestui termen „diplomatic”, dupa cum bine o stiu cei care activeaza in sistem, „vulnerabilitatea” este, pentru americani, sinonim cu demiterea!
Relatii punctuale
Iar una dintre principalele acuzatii pe care „trumpistii” par sa le aduca unora din cei din personalul Ambasadei este faptul ca atat magistrati, dar mai ales politicieni romani au inceput deja sa se impauneze cu „relatiile punctuale” pe care le-ar avea cu diplomati sau inalti functionari.
Care lucreaza la o „Embassy” de unde, sa nu uitam, Donald Trump a primit doar un singur vot la alegerile prezidentiale, record negativ neatins in nicio alta tara aliata a Americii.(Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Sistemul de învăţământ este cu mult în spatele economiei, a ceea ce cere piaţa, nu din punct de vedere calitativ, ci cantitativ.
Necesarul de ingineri pentru proiectele de investiţii actuale, atât cele private, cât şi cele de stat, este mult mai mare decât cererea de IT-işti .
Petrişor Peiu, profesor la Politehnica Bucureşti, spune că România, pe actualul trend de dezvoltare, are nevoie de încă 180.000 de ingineri faţă de 40.000-50.000, cât poate să livreze şcoala românească în acest moment.
Şi nu vorbim de accelerarea trendului de creştere economică.
Noi vrem autostrăzi şi drumuri, vrem clădiri de birouri, vrem căi ferate, vrem să facem maşini, vrem să producem în ţară produse cu valoare adăugată mai mare, cum ar fi banalele paste, nu să exportăm cereale brute, dar nu avem cu cine să le facem. Şi pentru banalele paste avem nevoie de ingineri, care să se priceapă la echipamente.
Rusia livrează anual 450.000 de ingineri, iar Coreea de Sud, prima ţară în indexul inventivităţii globale produce 150.000 de ingineri pe an, spune Petrişor Peiu.
Statele Unite produc 250.000 de ingineri pe an, iar Germania 100.000, dar aceste ţări absorb, importă din altă parte.
Noi producem 12.000-15.000 de ingineri pe an, acelaşi număr ca Ungaria şi Cehia, ţări cu o populaţie mai mică decât România.
Şi avem nevoie de trei ori mai mulţi.
În domeniul IT-ului, şcoala românească produce 15.000 de absolvenţi pe an, care s-ar putea califica în acest domeniu,  şi ar avea nevoie de un număr dublu.
Foarte multă lume spune şi trăieşte cu impresia că România nu mai are industrie, pentru că nu mai vede marile fabrici în faţa ochilor.  Unde este IMGB-ul, unde este Vulcanul, unde este Arpechimul, unde sunt combinatele metalurgige şi chimice.
Toate aceste capacităşi au fost înlocuite cu altele-industria auto, industria IT, industria electronică, unde capacităţile sunt mult mai mici, dar cu o valoare adăugată mult mai mare. (Mai multe detalii AICI)

Romania Libera:

800 de lei credit
România, toamna lui 2015. La 30 și ceva de ani, Daniel face un tratament complicat pentru cancer limfatic: trebuie să cumpere medicamente, să împartă șpăgi prin spitale, iar asta îl usucă odată cu boala. După ce a luat bani de la rude și prieteni, a făcut împrumuturi de la bănci pentru a învinge cancerul. Rămâne însă curând fără opțiuni.
Intră pe internet și găsește o companie de împrumuturi rapide numită Zaplo. Reclamele de la televizor și de pe internet spun că primul împrumut e "fără dobândă și comisioane", iar transferul banilor se face imediat. Pare prea bine ca să fie adevărat. Face un contract online pe numele soției sale, fiindcă ea are mai puține credite decât Daniel. În acea zi din noiembrie 2015, 800 de lei intră în contul ei.
Executare silită pentru 2.647 lei
Deși Daniel are deja cancer, coșmarul lui abia începe. Lovit din toate direcțiile de facturi și rate, nu reușește să plătească cei 800 de lei în termen de o lună. În două luni, datoria la Zaplo se dublează. Compania îl contactează zilnic, prin telefoane, e-mailuri sau scrisori: își vor banii și vor dublu.
Cele două părți ajung până la urmă la o înțelegere: o să plătească 350 de euro în două tranșe. Într-o primă fază, Daniel plătește suma pe care o împrumutase.
„După ce te-ai legat la gât nu mai scapi de ei”, spune el acum.
Când n-a putut plăti a doua tranșă, Zaplo a început o acțiune în instanță. Daniel spune că familia sa n-a primit nicio citație.
La sfârșitul lunii februarie 2017, instanța decide executarea silită pentru 2.647 lei, inclusiv penalități de 1.598 lei și comisioane; în schimb, suma deja plătită nu e menționată. La Zaplo, dobânda anuală efectivă (DAE) e de 1.988,6%. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Arabia Saudită devine astfel, pe mâna americanilor, liderul incontestabil al întregii lumi sunite care, acum, după sute de ani, s-ar putea angaja într-o acţiune decisivă în războiul interconfesional care o opune cu îndârjire şi violenţă maximă, adversarilor tradiţionali, şiiţi al căror principal spaţiu de existenţă actual este Iranul.
În plus, mai asistăm, poate nu încă de jure dar, cu siguranţă, de facto, la îngroparea acordului internaţional privind capacităţile nucleare ale Iranului, acel acord descris de Trump în campania sa electorală drept o greşeală uriaşă...Context în care asistăm şi la o premieră cu un simbolism aparte căci, iată, în momentul în care SUA pun bazele unei restructurări fundamentale ale jocurilor de putere în Orientul Apropiat, aliaţii săi din NATO (mă gândesc aici în primul rând la ţările cu interese istorice directe în zonă adică Franţa, Marea Britanie şi Germania), de altfel angajate până acum în coaliţia împotriva terorismului, au lipsit complet din raţionament şi nici nu au fost evocate în vreun fel.
Este o încheiere a unui ciclu istoric început odată cu Marea Revoltă Arabă şi promisiunea făcută dinastiei prinţilor saudiţi de a putea unifica şi controla întreaga lume arabă? Un atac militar asupra Iranului ar putea avea drept consecinţă redesenări ale teritoriilor existente, caz în care sunt puse sub semnul întrebării absolut toate tratatele internaţionale şi, foarte important, ducând la eliminarea din ecuaţie a vechilor garanţi (puterile occidentale europene) dar şi a Federaţiei Ruse care şi-ar vedea astfel închise visurile istorice de a avea acces pe culoarul iranian către zona strategică a Golfului şi, mai departe, către "mările calde"?
Dar, acum, poate cea mai importantă întrebare, în imediat, este să ştim de ce anume este urgentă nevoie ca americanii să trimită în zonă echipamentele militare de înalt nivel tehnologic deja anunţate, acoperind absolut toate categoriile de arme necesare unui război convenţional. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.