Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Desfiinţarea SIIJ | Manevra perversă a USR merge înainte - Dacă UDMR a refuzat, minorităţile naţionale fac treaba murdară

BN breaking news justitie

Grupul Minorităţilor Naţionale din Camera Deputaţilor a propus oficial amendamente la legea privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Printre acestea, şi amendamentul care introduce un aviz conform al CSM la trimiterea în judecată a magistraţilor.

Aşa cum STIRIPESURSE.RO a transmis miercuri, amendamentul aparţine USR, însă oamenii lui Barna au refuzat să şi-l asume şi au căutat alte partide care să-l înainteze oficial. UDMR a refuzat, păstrându-şi poziţia cu privire la păstrarea competenţei de anchetare a magistraţilor la PÎCCJ, nu revenirea la DNA şi DIICOT.

În aceste condiţii, minorităţile naţionale au acceptat să facă treaba murdată a USR şi au propus oficial amendamentul. În presa de casă, USR a lansat pe surse informaţia că amendamentul ar fi al UDMR, însă maghiarii contrazic prin propriile fapte propaganda USR, refuzând să susţină propunerea.

Oficial, autorul amendamentelor este Ionel Stancu, reprezentantul comunităţiii macedonene.

Art.4 - Articolul 95 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:

”Art.95 - (1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestați la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(3) În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii și procurorii pot fi reținuți și supuși percheziției potrivit legii, Secția pentru judecători sau, după caz, Secția pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reținerea sau percheziția.”

Desființarea SIIJ și mărul otrăvit dăruit magistraților

Imediat după apariţia pe surse a informaţiilor despre un eventual aviz al CSM la trimiterea în judecată a magistraţilor, a apărut un val de nemulțumire în rândul magistraților activiști, care reclamă faptul că CSM are un rol prea important în procedura penală și decide practic cine moare și cine trăiește. Dincolo de faptul că e cel puțin bizară atitudinea lor, pentru că pun la îndoială integritatea unui for ales chiar de magistrați, măsura în sine nu rezolvă mare lucru. Principala problemă care a dus la apariţia SIIJ nu a fost faptul că erau prea mulți magistrați trimiși în judecată. Din contră, erau foarte mulți magistraţi cu dosare penale ținute la sertar. Cum rezolvă această propunere problema dosarelor ținute cu anii? Nu o rezolvă, ci oferă doar o falsă garanţie şi o imagine publică de imunitate care în realitate nu există.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.