Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Despăgubiri URIAȘE - Câți bani va vira Boeing famililor victimelor decedate după prăbuşirea a două avioane 737 MAX

amcham.ma
boeing

Compania Boeing va plăti o sumă record familiior victimelor care au decedat după prăbuşirea a două avioane 737 MAX.

Boeing va plăti jumătate dintr-un fond de 100 de milioane de dolari creat după prăbuşirea a două avioane 737 MAX familiilor victimelor şi a angajat un reputat expert american în domeniul compensaţiilor pentru a coordona alocarea banilor, transmite Reuters citat de News.ro.

Anunţul referitor la angajarea expertului Ken Feinberg a avut loc cu câteva minute înainte de audierea în Camera Reprezentanţilor a lui Paul Njoroge, care în urma prăbuşirii unui avion 737 MAX al companiei Ethiopian Air, în luna martie, şi-a pierdut cei trei copii, soţia şi soacra.

Citește și: Mutare de ULTIMĂ ORĂ a asistenților maternali care au crescut-o pe Sorina: adopția micuței, CONTESTATĂ

Expertul a declarat că echipa sa ”va începe imediat să redacteze un protocol pentru solicitările de compensaţii din partea celor eligibili”, iar prima întâlnire cu oficiali Boeing din Chicago va avea loc în această săptămână, la Washington.

Feinberg a administrat numeroase fonduri de compensaţii, între care cel pentru victimele atentatelor din 11 septembrie 2001 din Statele Unite, deversarea de petrol de la platforma Deepwater Horizon din 2010, accidentele provocate de o defecţiune la cheia de contact în cazul unor automobile General Motors şi numeroase atacuri armate produse în şcoli.

Aeronavele 737 MAX, care sunt cel mai bine vândut model al Boeing, au fost consemnate la sol în luna martie, în urma prăbuşirii avionului companiei Ethiopian Airlines, după un accident similar produs în octombrie anul trecut în Indonezia. Cele două prăbuşiri au provocat moartea a 346 de oameni.

Njoroge, în vârstă de 35 de ani, a declarat după audierea sa că nu credea că oamenii vor mai avea încredere în Boeing.

”Doriţi să zburaţi cu acele avioane? Doriţi ca şi copiii voştri să zboare cu acele avioane? Eu nu mai am copii”, a afirmat Njoroge.

El a spus într-o subcomisie a Camerei Reprezentanţilor că ”încă are coşmaruri despre cum copiii lui se agaţă plângând de mama lor” în timpul zborului fatal.

Njoroge, care ss-a născut în Kenya dar trăieşte în Canada, a spus că Boeing ”a acuzat piloţii nevinovaţi, care nu au ştiut şi nu li s-a dat nicio informaţie referitoare la sistemul defect MCAS care poate să treacă peste acţiunile piloţilor”.

Boeing nu a răspuns la întrebările exprimate de Njoroge dar a afirmat într-un comunicat: ”regretăm sincer pierderea de vieţi din ambele accidente şi ne pare rău cu adevărat de impactul asupra familiilor şi apropiaţilor celor aflaţi la bord”.

Un oficial al Boeing a declarat luna trecută că, după apariţia unui nou defect software, compania nu va efectua o actualizare a sofware-ului MCAS şi o revizuire a trainingului până în septembrie, ceea ce înseamnă că avioanele nu vor fi puse în circulaţie înainte de luna noiembrie cel mai devreme. Companiile aeriene americane au anulat zboruri până la începutul lui noiembrie, ca rezultat al consemnării avioanelor 737 MAX.

Administratorul în exerciţiu al Federaţiei Federale pentru Aviaţie, Dan Elwell, a declarat miercuri, pentru Fox Business Network, că agenţia a realizat numeroase progrese de la consemnarea avioanelor.

“Am descoperit unele anomalii şi am cerut Boeing să le elimine”, a spus Elwell, refuzând să ofere un termen pentru revenirea avionului în serviciu.

“ 737 MAX nu va zbura până nu va trece printr-o evaluare intensă”, a spus Elwell, adăugând că a petrecut câteva ore cu Njoroge, într-o întâlnire recentă.

Boeing a anunţat pe 3 iulie că va oferi 100 de milioane de dolari, pe parcursul mai multor ani, autorităţilor locale şi organizaţiilor non-profit, pentru a ajuta familiile şi comunităţilor afectate de prăbuşirile din Indonezia şi Ethiopia.

Feinberg, care va administra fondul împreună cu avocata Camille Biros, a declarat că restul de 50 de milioane de dolari din acest fond va fi alocat proiectelor guvernamentale şi comunitare.

Boeing a reiterat miercuri că banii distribuiţi prin acest fond nu au legătură cu rezultatul proceselor. Compania este ţinta unei serii de procese intentate de familiile victimelor ambelor prăbuşiri.

Anunţul iniţial al Boeing referitor la fondul de 100 de milioane de dolari a fost primit cu indignare de unele familii ale victimelor, care au descris oferta drept un artificiu de publicitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.