Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Despre Mogulii gunoaielor, între ONG-uri apropiate şi asociaţi cu conturi în paradisuri fiscale

gunoaie deseuri

Colectarea şi depozitarea deşeurilor reprezintă două dintre problemele nerezolvate de factorii de decizie, iar acest lucru este reflectat în recentul avertisment primit de la Comisia Europeană, la sfârşitul săptămânii trecute, de către Guvern, cu privire la protecţia mediului înconjurător. Deşi, în ţara noastră, în ultimii 20 de ani, s-a înmulţit numărul operatorilor din acest domeniu, se pare că autorităţile publice nu au luat toate măsurile necesare pentru supravegherea activităţii din depozitele de deşeuri, pentru a preîntâmpina chiar şi poluările accidentale ale solului, subsolului, pânzei freatice şi altor surse de apă din apropierea acestor obiective economice.

Un astfel de caz a fost cel pe care l-am relatat anul trecut, despre poluarea cu levigat a Bălţii Vadu lui Moş, care a dus la sancţionarea operatorului Eco Sud de către Garda de Mediu pentru incidentul respectiv şi care a iscat o adevărată dispută între operatorul depozitului ecologic de deşeuri de la Vidra, cetăţenii comunei ilfovene şi organizaţia neguvernamentală Grupul de Susţinere Locală (GSL).

Reprezentanţii acestei asociaţii au organizat, în luna aprilie 2019, un protest în faţa depozitului din Vidra, iar, în urmă cu aproape două luni, o conferinţă de presă în care au anunţat că vor ataca în instanţă autorizaţia integrată de mediu pe care Agenţia Naţională pe Protecţia Mediului a eliberat-o societăţii Eco Sud pentru depozitul de deşeuri din comuna Vidra.

Acţiunile celor de la GSL au iscat nemulţumirea unei alte organizaţii din domeniu, Asociaţia pentru Monitorizare, Prospecţie, Mediu şi Ecologie (APMPME). Reprezentanţii acestei asociaţii, în 21 iunie 2019, după conferinţa de presă a celor de la GSL, au trimis un fel de notificare sau somaţie către aceştia, prin care le solicită să nu mai întreprindă niciun fel de acţiuni publice împotriva Eco Sud, deoarece ar afecta interesele economice ale legumicultorilor din zona Vidra. În caz contrar, cei de la APMPME îi ameninţau pe cei de la GSL că îi vor acţiona în instanţă.

Este curios că tocmai o asociaţie de mediu ameninţă o altă organizaţie de protecţie a mediului, în condiţiile în care ultima trage semnale repetate de alarmă cu privire la poluările accidentale din zona depozitului ecologic de deşeuri de la Vidra.

APMPME, "avocatul" firmei Eco Sud SA

Se pare însă că reprezentanţii APMPME şi-au făcut un scop din apărarea intereselor economice ale societăţii Eco Sud şi nicidecum protejarea legumicultorilor din zona Vidra, deoarece nu este prima dată când asociaţia respectivă se situează de partea operatorului ce administrează mai multe depozite de deşeuri din ţară.

Colegii de presă de la Gazeta de Sud arătau în articolul "Contestaţie stranie la contractul pentru gunoaiele din Dolj", publicat în 22 noiembrie 2017, că APMPME s-a transformat în avocatul societăţii Eco Sud.

În materialul publicat în Gazeta de Sud se arată: "Licitaţia pentru desemnarea operatorului de colectare şi transport al deşeurilor din Dolj, afacere de zeci de milioane de euro, a fost contestată nu de o firmă concurentă, ci de o asociaţie din localitatea Măgurele, judeţul Ilfov, înregistrată la Ministerul de Finanţe în martie anul acesta (n.r. - martie 2017)".

Menţionăm că operatorul depozitului de deşeuri de la Mofleni, unde sunt transportate gunoaiele din Craiova şi din o parte a judeţului Dolj, era în acel moment şi este şi acum societatea Eco Sud.

Jurnaliştii doljeni au mai arătat că APMPME, în 28 septembrie 2017, a atacat într-un publireportaj decizia Consiliului Local Craiova de a nu mări tarifele de depozitare la groapa de gunoi de la Mofleni, solicitate de Eco Sud.

În articolul publicitar din septembrie 2017, intitulat "Război împotriva sănătăţii craiovenilor", cei de la APMPME arată: "Primăria Craiova încalcă din nou cu bună ştiinţă hotărârea judecătorească prin care i se punea în vedere pasivitatea în luarea deciziilor, amânând încă o dată recunoaşterea cheltuielilor pentru Depozitul Ecologic de Deşeuri Mofleni. Acest lucru reprezintă un atentat la sănătatea populaţiei, iar anumite persoane din cadrul Primăriei, care se ocupă special de acest complot, au reuşit şi de această dată să îşi ducă planurile la bun sfârşit. (...) Depozitul Ecologic Mofleni este un depozit ecologic realizat în conformitate cu standardele europene, care protejează pânza freatică şi emanaţiile în aer ale diverşilor factori de mediu dăunatori şi care protejează populaţia de boli periculoase şi devastatoare".

După cum se poate observa din articolul din septembrie 2017 publicat de Gazeta de Sud, cei de la APMPME erau foarte îngrijoraţi de situaţia celor de la Eco Sud, care administrau depozitul de deşeuri de la Mofleni, militau pentru creşterea tarifelor propusă de operator şi nu le păsa de bugetul public şi de banii cetăţenilor din municipiul Craiova.

În aceste condiţii, se poate spune că asociaţia respectivă pare mai interesată de alte aspecte decât de protecţia mediului înconjurător sau de nevoile cetăţenilor.

Jurnaliştii craioveni au încercat, în 2017, să afle de ce o asociaţie din Ilfov se implică într-un contract de 60 de milioane de euro, dar doi dintre cei care figurau ca membri ai asociaţiei au fost recalcitranţi şi au refuzat să vorbească. Cele două persoane cu care au discutat jurnaliştii din Craiova sunt avocata Mirela Norica Turiac, ce era la acea vreme preşedinte al asociaţiei şi notarul ialomiţean Gabriela Dumitrache.

Între timp, Mirela Turiac a fost înlocuită, conform datelor pe care le-am găsit pe site-ul Ministerului Justiţiei şi Ministerului Mediului, cu Paul Şerban Striblea, inspector de specialitate la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a Sectorului 3 Bucureşti. Din datele respective reiese că vicepreşedinte al asociaţiei este Gheorghe Ştefan, despre care nu se regăsesc alte referinţe. Cum nu se găsesc nici despre noul reprezentant al APMPME, Adrian Costin Logofăt, cel care a semnat somaţia, din 21 iunie 2019, către GSL.

Asociat în Bacău, suspectat de spălare de bani

Un alt aspect care ne-a atras atenţia cu privire la societatea Eco Sud este contractul pe care l-a încheiat cu unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Bacău pentru gestionarea serviciului de operare a instalaţiilor de deşeuri şi a depozitului din zona respectivă. Contractul de concesiune a semnat în 16 aprilie 2018, de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău şi societatea Eco Sud SA, în calitate de lider al asocierii Eco Sud SA - High Sorting SA - Anduna Servimob SRL, care a participat la procedura de achiziţie publică a serviciului respectiv.

Din verificările efectuate în legătură cu societatea Anduna Servimob SRL a reieşit că Eco Sud s-a asociat la Bacău cu o firmă suspectată de spălare de bani prin offshore-uri şi care este abonată la contracte cu statul.

Conform unei anchete a colegilor de la Rise Project, Marius Florin Drăguţ, asociat principal al firmei Anduna Servimob SRL, a folosit companii offshore în tranzacţii suspectate de spălare de bani. Potrivit documentelor şi informaţilor celor de la Rise Project, în 8 mai 2008 a fost înfiinţată în Cipru compania Cowest Managemet Limited, al cărui secretar şi acţionar este un alt offshore - Ionics Nominees Limited, iar proprietar (beneficiar) real este Marius Florin Drăguţ.

Sursa citată afirmă că societăţile respective au fost utilizate în derularea unor tranzacţii financiare, bazate pe relaţii comerciale suspecte de spălare de bani (împrumuturi, contracte de consultanţă etc.) cu firmele la care Marius Drăguţ deţinea sau deţine acţiuni în România, dar şi cu Drăguţ, ca persoană fizică.

Sumele tranzacţionate au fost de regulă mici, de ordinul miilor de euro. Excepţie face anul 2010, când banii au fost trimişi din România în Cipru, în conturile offshore-ului Cowest Management Limited din Bank of Cyprus Public Company Ltd. Din aceleaşi conturi, sumele s-au întors în România şi au fost retrase, în numerar, de Marius Florin Drăguţ, care a primit, într-o singură tranzacţie 450.000 de euro.

Contracte suspecte cu statul pentru firma asociată cu Eco Sud

În toamna lui 2013, conducerea CNADNR (actuala CNAIR) anunţa că doreşte rezilierea unui contract de 7,5 milioane de euro atribuit asocierii dintre Anduna Servimob SRL şi Teo Trans Consulting SRL, după ce mai mulţi competitori au acuzat un grav conflict de interese, deoarece patronii celei din urmă erau fratele, respectiv mama directorului Direcţiei Achiziţii din CNADNR, Theodor Răzvan Emil Teodorescu. Anduna Servimob, controlată de afaceristul Marius Florin Drăguţ, a fost de multe ori subcontractor al firmei Plastidrum, condusă de Adrian Mugurel Teodorescu fratele fostului director din CNADNR.

În urma acuzaţiilor lansate, Agenţia Naţională de Integritate a demarat o anchetă şi a constatat existenţa flagrantului conflict de interese penal.

Fostul director din CNADNR şi-a recunoscut faptele şi "nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare".

Problemele din 2013 au fost sesizate şi de fostul şef al CNAIR, Narcis Neaga, care a reclamat în mai multe rânduri şi calitatea slabă a lucrărilor de marcaj rutier efectuate de Anduna Servimob SRL şi chiar a ordonat sistarea plăţii facturilor emise de societatea lui Drăguţ, până la remedierea deficienţelor constatate.

Cu toate acestea, suprinzător, în mai 2018, pe vremea când Narcis Neaga era director general al companiei de stat, firma Anduna Servimob, asociată cu compania Teomarg Consult 2004 SRL, a câştigat un contract de aproape 6 milioane de euro cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru marcaje rutiere "în strat subţire" cu regionala Timişoara, potrivit SEAP.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, compania Teomarg Consult 2004 SRL este reprezentată de acelaşi Mugurel Teodorescu, fratele fostului director al CNAIR.

Marius Drăguţ a fost asociat în firma Anduna Servimob şi cu Claudiu Zaharia. Cei doi au fost parteneri şi în firma Eurostar Construct care a fost asociată cu firma Prime Time Construct, reprezentată de Andrei Plumb, în compania Mega Construct Grup. Andrei Plumb este fiul cel mare al fostului ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Informaţia este cuprinsă şi într-un articol publicat de cotidianul Replica de Constanţa care spune: "Coincidenţă sau nu, cealaltă firmă din asocierea penală reclamată de ANI la DNA, Anduna Servimob SRL, a fost unul din subcontractanţii tradiţionali ai Plastidrum, firmă despre care aminteam mai sus că era condusă de fratele şefului din CNADNR. Anduna Servimob SRL este deţinută de Radu Bonciu şi Florin Marius Drăguţ, acesta fiind şi persoana care conduce propriu zis firma. Florin Marius Drăguţ are şi el un anturaj cât se poate de... drăguţ. Astfel, şeful firmei ce va fi anchetată de DNA pentru că a primit prin corupţie contracte publice de la CNADNR deţine, prin Eurostar Construct SRL, 50% din Mega Construct Grup SRL, restul de 50% aparţinând firmei Prime Time Construct SRL, unde îi găsim ca patroni pe Andrei Plumb şi Dan Plumb. Adică fiul şi soţul Rovanei Plumb, actualul ministru PSD al Muncii şi fost al Mediului. Şi pentru ca tabloul să fie complet, trebuie spus că Marius Florin Drăguţ este soţul Ninei Drăguţ, fosta purtătoare de cuvânt şi protejata lui Adriean Videanu, fostul important lider PDL, ministru şi primar al Capitalei".

Nu credem că reprezentanţii Eco Sud nu cunoşteau toate aceste amănunte în momentul în care s-au asociat cu Anduna Servimob SRL pentru preluarea serviciului de depozitare a deşeurilor din judeţul Bacău. Au ales însă participarea la licitaţie cu un partener controversat, dar care are sprijin politic din partea PSD, sprijin care era negat în toamna anului trecut de cei de la Eco Sud într-un drept la replică trimis redacţiei noastre.

preluare Ziarul Bursa din 29 iulie 2019

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.