Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Destinul lui Iohannis traversează un proces identic cu cel al lui Emil Constantinescu

revista presei

Evenimentul Zilei:

Urmărind destinul lui Klaus Iohannis de după al doilea tur, iau seamă la un proces identic celui traversat de Emil Constantinescu după victoria din noiembrie 1996:  1. Făurirea unui incredibil orizont de aşteptare faţă de noul preşedinte. Lui Klaus Iohannis i se cer o mie şi una de lucruri: de la creşterea nivelului de trai pînă la salvarea fotbalului românesc. 2. Intelectualii care l-au sprijinit, cam aceiaşi care l-au sprijinit şi pe Emil Constantinescu, îl consideră, ca şi pe Emil Constantinescu, proprietatea lor. Klaus Iohannis trebuie să facă şi să dreagă ce spun ei. Dacă nu, va fi vai de facebookul lui! 3. Noul ales face obiectul unui cult deşănţat al personalităţii. Înfrîngerea lui Victor Ponta e prezentată ca o victorie miraculoasă a lui Klaus Iohannis. Acolo unde ar trebui să fie prezente doar analizele reci, tropotesc metaforele: Ne-am luat ţara înapoi!; Ne-a salvat Diaspora! A fost blocată Ciuma Roşie! Un ziar l-a plasat pe Klaus Iohannis alături de Ferdinand, deşi bietul nu e încă preşedinte cu jurămînt. Cultul personalităţii lui Klaus Iohannis e întreţinut şi de Gaşca lui Mihai Gâdea de la Antena 3, care l-a părăsit pe Victor Ponta și, în căutarea unei noi statui ecvestre, s-a orientat către Klaus Iohannis... La fel s-a întîmplat şi cu Emil Constantinescu. Primii care s-au năpustit să-l amuşineze au fost jurnaliştii care-l înjuraseră de dragul lui Ion Iiliescu. Sunt convins că Klaus Iohannis va aduce schimbări în stilul de a face preşedinţie şi în stilul de a face politică în general. Pentru a fi sesizate şi pentru a fi apreciate faptele înscrise în acest Obiectiv ar trebui ca ele să fie raportate la un Preşedinte real, al unei Românii reale şi nu la un Preşedinte ideal, al unei Românii ideale.

Digi24:

Alegerea unui sas din Sibiu ca preşedinte al României a readus subiectul relaţiei dintre cetăţenie şi etnie în centrul atenţiei. Deunăzi, Wolfgang Scheida, ziarist la Die Welt, l-a întrebat pe Klaus Iohannis de-a dreptul: ”Domnule Johannis, sunteţi german sau român?”. Iar preşedintele ales a dat un răspuns care dobândeşte o semnificaţie specială, mai ales acum, în contextul aniversării României Mari: ”Sunt cetăţean român şi prin urmare român. Etnic vorbind, sunt german şi aparţin acelui grup tot mai restrâns al saşilor care trăiesc în România. Mă simt acum, odată ce am fost ales preşedinte, foarte român. Dar nu am mizat niciodată, în campanie, pe originea mea etnică. Germanitatea mea nu are nimic de a face cu Republica Federală Germania ca stat, ci cu limba şi cultura germană”, scrie Deutsche Welle, citând Die Welt.

RFI:

Negocierile dintre partidele proeuropene de la Chişinău pentru formarea unei coaliţii de guvernare trebuie mediate de Uniunea Europeană solicită prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă. El speră ca astfel nici un partid din viitoarea coaliţie "să nu poată după aceea să o dea cotită".  "Cel mai probabil vor urma întâlniri, negocieri, chiar personal, insist asupra unei asistenţe din partea Uniunii Europene în acest sens, pentru a avea un acord al alianţei, un protocol de coaliţie făcut ca la carte, făcut conform regulilor europene, ca să nu poată după aceea nimeni fugi de răspundere şi în spatele acelor semnături să nu fie decât nişte vorbe goale sau cuvinte înşiruite pe foi", a spus acesta. "Avem nevoie de puncte concrete, care să fie rezolvate de viitoarea guvernare şi nimeni dintre partidele care vor forma coaliţia să nu poată după aceea să o dea cotită, să nu recunoască sau să evite să rezolve ceea ce şi-a asumat, cum s-a întâmplat în primii patru ani, că aşa a fost. Textul a fost general, nu prevedea nimic concret, după care fiecare a făcut ce a vrut, a avut o agendă proprie", spune primarul liberal al Chişinăului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.