DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

DETALII de la DNA: Cum lucra Gabriel Berca, fostul ministru de Interne aflat în arest

berca

Gabriel Berca a stabilit, din poziţia de lider al organizaţiei PDL Bacău, cuantumul sumelor pretinse şi primite de fostul deputat Mihai Banu de la un om de afaceri, dar şi destinaţia banilor, potrivit rechizitoriului prin care fostul senator şi ministru de Interne a fost trimis în judecată de procurorii DNA.

"Din coroborarea probatoriului (...) rezultă că în perioada aprilie 2010 - începutul anului 2012, persoana cu putere de decizie în cadrul organizaţiei judeţene Bacău a PDL a fost inculpatul Berca Gabriel. Din această poziţie, Berca Gabriel a stabilit atât sumele ce au fost pretinse şi primite de Banu Mihai de la Rusu Viorel, cât şi destinaţia acestor sume de bani, respectiv modul de cheltuire", se menţionează în rechizitoriu.

Procurorii mai susţin că din probele de la dosar rezultă, "dincolo de orice dubiu", că Berca i-a promis omului de afaceri, atât direct, cât şi prin intermediul lui Banu, că îşi va folosi influenţa pe lângă factorii de decizie din cadrul Guvernului în vederea alocării banilor pentru lucrările pe care le executase la şcoala din comuna Ardeoani.

Pe parcursul urmăririi penale, Gabriel Berca a respins acuzaţiile care i se aduc, susţinând că nu a intervenit în favoarea firmei omului de afaceri Viorel Rusu şi nu a avut nicio legătură cu finanţarea organizaţiei PDL Bacău, pe care o conducea la momentul comiterii faptelor.

"Berca Gabriel a precizat că nu s-a implicat în alocarea fondurilor către comuna Ardeoani nici în perioada februarie-aprilie 2012 când a fost ministrul Administraţiei şi Internelor, deşi teoretic ar fi putut rezolva această problemă. (...) De asemenea, inculpatul a declarat că nu s-a întâlnit niciodată cu Rusu Viorel (cu excepţia unor festivităţi/manifestări publice) şi acesta nu i-a solicitat niciodată sprijinul pentru plata lucrărilor executate la şcoala Ardeoani. Berca Gabriel a susţinut că, deşi a fost preşedintele PDL Bacău, nu ştie cum a fost susţinut financiar partidul, dacă au fost sponsori oficiali sau neoficiali ai partidului, care au fost sursele de finanţare în campaniile electorale (cu excepţia cotizaţiilor)", se arată în rechizitoriu.

În schimb, fostul deputat Mihai Banu a recunoscut că el şi Berca stabileau, în perioada când s-au aflat la conducerea PDL Bacău, necesităţile financiare ale organizaţiei, apoi sumele îi erau cerute lui Viorel Rusu.

"Banu Mihai a recunoscut că, în perioada cuprinsă între toamna anului 2010 şi primăvara anului 2012, a fost de mai multe ori la Rusu Viorel, de la care a luat sume de bani, în lei sau euro, totalizând, în opinia inculpatului, echivalentul a 80.000 euro. Banu Mihai a arătat că toţi aceşti bani au fost predaţi lui Berca Gabriel la sediul partidului, în calitatea sa de preşedinte al organizaţiei şi că acesta a stabilit destinaţia sumelor de bani, astfel: o parte din aceştia (aproximativ 50% din suma primită de la Rusu Viorel) erau destinaţi cheltuielilor partidului, iar diferenţa rămânea în posesia şi la dispoziţia lui Berca Gabriel, ca preşedinte de partid, cu titlul de 'cheltuieli de protocol'", se precizează în rechizitoriu.

Faptul că Berca cunoştea modul în care erau obţinuţi banii pentru organizaţia PDL Bacău şi îl cunoştea pe omul de afaceri Viorel Rusu a fost confirmat de mai mulţi martori audiaţi de procurorii DNA, printre care fostul deputat Adrian Popescu şi fostul prefect Constantin Scripăţ.

Procurorii DNA Bacău i-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe fostul ministru de Interne Gabriel Berca şi pe Mihai Banu, senator şi, respectiv, deputat la data faptelor, pentru trafic de influenţă.

Potrivit unui comunicat al DNA, în dosar a fost deferit justiţiei, sub control judiciar, şi Lucian Banu, pentru complicitate la trafic de influenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.