Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Detalii din deliberările CCR pe legile justiției: Judecătorii constituționali, șocați de sesizările depuse de PNL și ÎCCJ (surse)

Inquam Photos / Octav Ganea
ccr curtea constitutionala Inquam

Curtea Constituţională a României a amânat marţi, pentru data de 30 ianuarie, pronunţarea unei soluţii asupra obiecţiilor de neconstituţionalitate formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Partidul Naţional Liberal cu privire la modificările aduse legilor 303 şi 317 din 2004.

Vezi și: VICTORIE pentru Coaliția PSD-ALDE la CCR: Prima decizie pe legile justiției

Vezi și: Dan Turturică, coordonatorul site-ului Digi 24, denunță o campanie de denigrare după ce a fost menționat într-un dosar DNA

Potrivit unor surse din cadrul CCR, judecătorii constituționali au dezbătut o parte dintre modificările la Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii și le-au declarat constituționale în raport cu criticile menționate, cu majoritate de voturi., inclusiv modificările operate la Inspecția Judiciară. Pe 30 ianuarie vor mai fi analizate și restul obiecțiilor care vizează funcționarea CSM.

Pe de altă parte, sursele din cadrul instituției au dezvăluit, pentru STIRIPESURSE.RO, și atmosfera din timpul deliberărilor. Cei nouă judecători au fost mirați de faptul că autorii sesizărilor, PNL și ÎCCJ, nu au depus efortul de a trata exhaustiv posibilele probleme de constituționalitate din cele trei legi. În opinia judecătorilor, documentele depuse de contestatari sunt „subțiri”, făcute „pompieristic”, cu multe scăpări, precizează sursele de la CCR.

Un exemplu ar fi prerogativele prezidențiale. Deși acestea sunt modificate substanțial, sesizările nu cuprind o critică asupra tuturor textelor redactate de Comisia Iordache. Având în vedere această situație, Curtea se va pronunța strict pe constituționalitate în raport cu criticile menționate de autorii sesizărilor. Un rezultat al calității slabe a sesizărilor a fost și decizia de marți, prin care CCR a admis doar patru obiecții formulate de ÎCCJ pe Legea 304/2004, asupra unor chestiuni de detaliu, în vreme ce modificările cu greutate au fost declarate constituționale.

Vezi și: Rețeta primită de Principesa Margareta de la Regele Bulgariei: Tartă de lămâie – mod de preparare
Vezi și: 17 semne că ai un copil superdotat. Cum îl poți ajuta să se dezvolte .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.