Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Detalii neașteptate ies la iveală: De ce a plecat Tudose din fruntea Guvernului (surse)

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea tudose gesturi

Conflictul dintre Mihai Tudose și conducerea PSD a escaladat rapid și s-a terminat mai puțin spectaculos decât anticipau unii membri PSD. Dacă la mijlocul lunii decembrie erau puține elemente care anticipau scandalul, la mijlocul lunii ianuarie al doilea premier al PSD de după alegeri își dădea demisia. Motivele din spatele acestui deznodământ sunt diferite de ceea ce se credea, după cum precizează pentru STIRIPESURSE.RO mai multe surse din interiorul PSD.

Vezi și: STENOGRAME explozive din dosarul liderului PSD Neamț: Cum încerca Pinalti să-și recupereze mita de la Arsene

Scandalul dintre Dragnea și Tudose a fost interpretat public în aceeași cheie în care a fost interpretat și scandalul Dragnea-Grindeanu. Premierul a căpătat putere, a fost încurajat din diverse direcții și a crezut că poate pune mâna și pe partid. Dacă Grindeanu a reușit să strângă puțini adepți în teritoriu, Tudose era susținut de mai mulți lideri PSD. Succesul unei eventuale moțiuni de cenzură ar fi fost mult mai puțin probabil. Acest ultim aspect i-a făcut și pe susținătorii lui Tudose să se simtă trădați când fostul premier și-a dat demisia. După ce adepții săi s-au expus, cu toate riscurile politice aferente, Tudose și-a luat „pălăria din cui” și a fugit.

După discuții cu mai mulți lideri de la vârful PSD, se conturează o poveste mai puțin cunoscută a plecării lui Mihai Tudose. Potrivit surselor din partid, la mijlocul lunii decembrie, fostul premier a venit în partid cu o idee neașteptată: să se renunțe la programul de guvernare. Mai exact, Tudose cererea schimbări majore în privința legii salarizării, a „revoluției fiscale”, dar și schimbarea planurilor, încă nepuse în practică, în legătură cu pensiile. Șeful Guvernului de la acea dată le-a transmis clar colegilor că bugetul României pur și simplu nu poate să suporte toate promisiunile din programul de guvernare. „Nici măcar bugetul Germaniei nu ar putea”, le-ar fi spus Tudose colegilor, potrivit surselor menționate.

Solicitarea lui Tudose s-a lovit de refuzul vehement al lui Liviu Dragnea și al oamenilor săi, ceea ce i-a lăsat lui Tudose doar două variante, ambele neplăcute: fie să rămână și să i se „spargă toate în cap”, fie să se „extragă” singur din situație. Fostul premier a ales varianta a doua, imediat după sărbători declanșând un atac la Liviu Dragnea și apropiații săi. Scandalul iscat a ajuns în CEx-ul PSD, unde Tudose și-a putut pune în practică promisiunea de la învestire: „Sunt dispus să plec dacă partidul mi-o cere.”

Vezi și: Durerile pe care NU trebuie să le ignori: Ar putea fi semnele unor boli grave

Graba fostului premier de a declanșa scandalul care să-i permită să plece se explică și în aceste zile, când noua strategie a Coaliției în privința salariilor începe să semene tot mai mult cu un dezastru, cel puțin pe termen scurt. Cum Tudose nu mai este la Guvern, iar noului premier nu i se pot reproșa prea multe încă, neplăcuta sarcină de a da explicații este lăsată în totalitate Liei Olguța Vasilescu, cea care s-a „remarcat” în perioada crizei guvernamentale printr-o curioasă absență din spațiul public. Liviu Dragnea trimite reporterii la ministrul Muncii pentru întrebări pe această temă, iar Mihai Tudose fuge pe holurile parlamentului la auzul oricărei întrebări despre Guvern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.