Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAME explozive din dosarul liderului PSD Neamț: Cum încerca Pinalti să-și recupereze mita de la Arsene

stenograme

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Ionel Arsene, a fost arestat preventiv, pe 29 ianuarie, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Magistraţii Curţii de Apel Bacău au admis contestaţia procurorilor Serviciului Teritorial Bacău al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a şefului CJ Neamţ. Iniţial, acesta a fost plasat, pe 19 ianuarie, sub control judiciar, în baza unui mandat emis de magistraţii Tribunalului Bacău, dar procurorii anticorupţie au contestat măsura.

Preşedintele CJ Neamţ a fost reţinut, pe 18 ianuarie, de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Ionel Arsene, în calitate de deputat şi preşedinte al organizaţiei PSD Neamţ, a primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 100.000 euro pentru a-şi folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală (Culiță Tărâță, președinte CJ Neamț). Procurorii susţin că banii remişi de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului Bucureşti urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari.

În motivarea deciziei Curții de Apel Bacău apar și o serie de stenograme din înregistrări ambientale, discuții la care au participat, în diverse contexte, denunțărorul Gheorghe Ștefan (Ș.G. în stenograme), inculpatul Ionel Arsene (A.I.), martorul Vasile Panaite (P.V., în prezent prefect al județului Neamț) și concubina lui Gheorghe Ștefan (P.C.M.). T.C. din stegrame este Culiță Tărâță, fostul președinte al CJ Neamț, în prezent decedat.

Vezi și: Scapă de stres și anxietate cu aceste cinci metode naturale

STENOGRAMELE din dosar:

Din procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice purtate în perioada 23.08.2013 – 05.02.2014 de către Ș.G., A.I. și P.A. (interceptate și înregistrate în baza mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în dosarul nr.347/P/2013 al Direcției Națională Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie și folosite în prezenta cauză în temeiul art.142 alin.5 C.p.p.) rezultă interesul comun al celor trei și demersurile făcute pentru îndepărtarea din funcțiile publice a lui T.C..

Astfel, convorbirile telefonice purtate de către Ș.G. cu A.I. relevă starea conflictuală a acestora cu T.C. (pe care cei doi îl numesc ”B.”) și preocuparea comună în sensul creării/întreținerii unei imagini publice negative a lui T.C. prin intermediul mass-media. În contextul în care în perioada respectivă au apărut mai multe referiri în mass-media în legătură cu afacerile familiei T. și eventuala incompatibilitate a lui T.C., cei doi interlocutori își exprimă constant nemulțumirea față de instituțiile statului care nu iau nicio măsură. Aceeași nemulțumire este exprimată și de

P.A. în discuția telefonică cu Ș.G. din data de 28.08.2013, discuție generată de o acțiune civilă introdusă de T.C. care conducea la întârzierea afacerilor derulate de P.A.. Din dialogul purtat de cei doi rezultă că printr-un intermediar, care la rândul său urma să vorbească cu primministrul, P.A. a încercat să-l determine pe T.C. să-și retragă acțiunea.

Din aceste mijloace de probă a rezultat că A.I. și Ș.G. se întâlneau deseori pe raza municipiului București, atât la restaurantul Chocolat – locație situate în apropierea locuinței lui A.I. - cât și la restaurantul hotelului Caro - în această din urmă locație Ș.G. obișnuia să se cazeze când se afla în București. De asemenea, aceste convorbiri telefonice relevă intenția comună a numiților Ș.G., P.A. și A.I. de a se întâlni în București, întâlnire care conform declarațiilor primilor doi a avut loc la restaurantul hotelului Caro.

Din înscrisurile comunicate de Agenția Națională de Integritate a rezultat că la data de 16.11.2010 s-a declanșat din oficiu evaluarea averii, regimului juridic al conflictelor de interese și al incompatibilităților de către T.C., la acea dată deputat în Parlamentul României. La lucrare au fost atașate mai multe sesizări printre care și cele formulate de H.G.N. (18.02.2014, dată la care acesta era angajat la un post de televiziune din Piatra Neamț controlat de Ș.G.) și A.I., în calitate de deputat (11.06.2014 și 01.10.2014). Lucrarea a fost clasată ca urmare a decesului din data de 14.11.2014 a persoanei evaluate.

Din înscrisurile comunicate de Banca Comercială Română – contracte de punere la dispoziție a casetei de valori încheiate între Ș.G. și BCR- Sucursala Județeană Neamț - a rezultat că în perioada 21.12.2009 - 12.09.2014 Ș.G. a închiriat o căsuță de valori la Sucursala Piatra Neamț. Conform evidențelor băncii, titularul a vizitat căsuța de valori în anul 2013 la datele de 1 octombrie, 29 noiembrie și 19 decembrie. Apreciem că datele comunicate de instituția bancară sunt incomplete întrucât contractele și actele adiționale nu acoperă întreaga perioadă în care Ș.G. a avut închiriată căsuța cu numărul 310.

De asemenea, apreciem că și datele la care Ș.G. ar fi accesat căsuța de valori sunt incomplete, având în vedere că în perioada 09.11.2011 – 01.10.2013, deci aproape doi ani, acesta nu ar fi accesat caseta, nici măcar la data încheierii contractelor. Înscrisurile comunicate de bancă au confirmat declarația martorului privind deținerea în anul 2013 a unei casete de valori.

În zilele de 29.06.2017 și 01.07.2017 între P. C.M. și P.V. - în prezent prefect al Județului Neamț, zis ”P.” - au avut loc două discuții în legătură cu banii remiși de Ș.G. lui A.I. și solicitarea formulată de Ș.G. prin intermediului lui P. C.M. de a-i fi restituită diferența de 80.000 euro. Astfel, sub pretextul necesității de a acoperi prejudiciul din alte dosare penale, P.C.M., în numele lui Ș.G., i-a cerut lui P.V. să-i transmită lui A.I. că Ș.G. îi solicită restituirea banilor remiși pentru a-l declara incompatibil pe T.C., scop care nu a fost atins:

P. C.M.: Băi P., te roagă așa: Du-te la I. și zi-i așa: Băi, o zis… ce face cu banii ăia din…care o fost cu T.…

P.V.:…ăia care mi-o zis el, da!...da, când mi-o zis șefu că o dat niște bani …(n.n. vorbește în șoaptă)…să-i dea cât mai rapid înapoi că are nevoie de ei…

P. C.M.: Are… nevoie, de dat prejudiciul acesta…

P.V.: Ok!

P. C.M.: Dar…știi banii ăia care…

P.V.: Nu știu măi nimic, totu-i să-i transmit eu lui … bă te-o rugat ăla frumos, că trebuie să plătească neapărat prejudiciul, că altfel e belea, de asta…și îi trebuie neapărat săptămâna asta…

P. C.M.: Din banii ăia cu T.…

P.V.: Păi da, ăia!

Din dialogul celor doi a rezultat că P.V. știe de la Ș.G. despre remiterea banilor și contextul general în care au fost dați, fără a cunoaște amănunte sau suma datorată în prezent de A.I.:

P.V.: Mie mi-o zis ceva dar nu mi-o zis tot șefu…(n.n. neinteligibil - vorbește în șoaptă) avea ceva el… n-o rezolvat-o și rămăsese să mi-i dea înapoi… dar nu mi-o mai zis cât, cum, nu mi-o mai zis…

P. C.M.: Nu ți-o zis …nu ți-o zis…?

P.V.: Nu mi-o mai zis cât…ba da, mi-o zis… da nu mi-o zis cât mai are …

P. C.M.: O luat…I-o dat lui G.…uite ce transpir…i-o dat lu G. …cum îl cheamă…20000 din ăia 80 și…

P.V.: Și-atât…

P.V. a fost de acord să-i transmită solicitarea lui A.I., urmând să-i transmită un mesaj lui P. C.M. - prin intermediul șoferului F. - pentru a stabili o întâlnire viitoare în cadrul căreia să-i relateze răspunsul lui A.I.:

P. C.M.: Auzi, dar ce voiam să-ți zic … băi, dar din tot ce-o fost, T. e în pământ din lupta asta… a lu P.…

P.V.: Și el în pușcărie…

P. C.M.: Și ăsta în pușcărie…și ăsta-i cu banii luați…

P.V.: Singurul care o scăpat… dar…hai să facem așa… după ce vorbesc cu el…(n.n. vorbește în șoaptă)… când mai este aicea?

P. C.M.: …următorul vorbitor și sâmbătă…

P.V.: Bun, dar eu nu am cum să … cel mai bine e F.…

P. C.M.: Păi F. vine și el sâmbătă cu G.…

P.V.: Ok…fii atentă cum fac eu! Eu oricum vorbesc cu el…(n.n. vorbește în șoaptă)…fac un plic sigilat…nu scriu nimic pe el, decât, de exemplu, miercuri…

P. C.M.: Da…

P.V.: Atât…

P. C.M.: Da…

P.V.: Indiferent ce…

P. C.M.: Da…

P.V.: E miercuri, ce?...n-o fost nimic…pun într-un plic sigilat să-ți ajungă …e bun?... după ce vorbesc cu el… că mâine vorbesc cu el…

Dialogul dintre P. C.M. și P.V. a confirmat și existența înțelegerii privind restituirea de către A.I. a unei părți din datorie prin atribuirea către firma controlată de familia lui P.V. a unei lucrări în comuna Icușești jud. Neamț, urmând ca din profitul obținut să-i fie dată o sumă necuantificată lui Ș.G.:

P. C.M.: Păi, spune-i…nici din lucrare n-o ieșit nimica, nimic…

P.V.: …(n.n. neinteligibil - vorbește în șoaptă)… băi nimic, băi… da dă o lucrare de 30000 de lei…(n.n. neinteligibil - vorbește în șoaptă ….15.000.000 de lei bucata…

P. C.M.: Băi, dar… și din lucrarea aia de la primăria aia când…c-o pus termopane, no rămas nimic?

P.V.: …(vorbește în șoaptă)… Ei…cum dracu n-o rămas …care-o pus cine?

P. C.M.: Când o…lucrarea aia care…aia mare, care o pus el termopane, cu firma aia de termopane a lui, și uși ce-o făcut el…că mi-o zis G. ieri…

P.V.: Unde? La care primărie o pus?

P. C.M.: Nu știu…

P.V.: La Icușești?

P. C.M.: Da, aia.

P.V.: Hai mă, ce dracu, am ofertat-o pe aia, o fost 600 și ceva de milioane și i-am dat un miliard jumătate…

P. C.M.: Doamne Dumnezeule…

P.V.: Ce vorbim, băi omul lui Dumnezeu Sfântul? …(n.n. neinteligibil - vorbește în șoaptă)… toată lucrarea, 1100 de metri pătrați de școală și un miliard jumătate …(n.n. neinteligibil)…

P. C.M.: Doamne, ce escroc, băi frate! Și nu vrea să-i dea…

P.V.: …și i-am zis atunci: uite băi ce… … dă bă, dă-l dracului de-acum, ce să-i mai faci?

La finalul discuției P.V. i-a promis numitei P. C.M. că îi va transmite mesajul lui A.I. iar răspusul acestuia va ajunge la ea ”într-o formă voalată”:

P. C.M.: Deci o dat, o cerut 100000 ca să-l scoată incompatibil la H.G. …

P.V.: … și ciuciu…

P. C.M.: Spune-i să nu-și bată joc…

P.V.: Deci eu, P. îi transmit ad literam…astăzi…îl găsesc, pe unde o fi, nu contează…

P. C.M.: Și-i spui…

P.V.: Da, îi transmit exact lucrul ăsta…da…

Ulterior, în ziua de 01.07.2017 a avut loc o nouă întâlnire între P. C.M. și P.V.. Conform înțelegerii anterioare, P.V. i-a spus lui P. C.M. că s-a întâlnit cu A.I., că i-a transmis acestuia solicitarea lui Ș.G., că momentan A.I. nu dispune de bani, dar că încearcă să găsească soluții:

P.V.: Scurt! Eu am vorbit cu …[neinteligibil - n.n.]…

P. C.M.: Aoleo, scuză-mă …

P.V.: … ce m-ai rugat pe mine tu…

P. C.M.: Da…

P.V.: …[neinteligibil – vorbește în șoaptă - n.n.]… Fac tot ce-mi stă în putință în perioada aia …[neinteligibil - n.n.]… să rezolv …

P. C.M.: Ce-o zis, că nu are niciun ban sau …[neinteligibil - n.n.] … ?

P.V.: Acum în momentul ăsta.

P. C.M.: Da …

P.V.: Păi eu uite-s …[neinteligibil – vorbește în șoaptă - n.n.]… și rezolv cumva.

P. C.M.: Așa o zis …

De asemenea, P.V. i-a spus lui P. C.M. că A.I. nu poate să se întâlnească direct cu ea în Piatra Neamț, dar va încerca să facă acest lucru în București și că a solicitat ca P.V. să intermedieze comunicarea dintre ei:

P.V.: Asta mi-o zis… Astăzi, când i-am spus: …[ vorbește în șoaptă - n.n.]… Vreau să vorbesc cu ea, mergi cu mine? Te rog eu din suflet, nu pot să mă văd. Te rog...! Înțelegi?

P. C.M.: Deci să nu ne vedem aicea …[neinteligibil- n.n.]…?

P.V.: Nu. O zis că: Te rog...!

P. C.M.: Păi să zică el unde la București.

P.V.: Nu am apucat, eu diseară mă văd cu el …

P. C.M.: Zi-i așa … …[neinteligibil - n.n.]…

P.V.: Și …[neinteligibil - n.n.]…: Dacă ceva îți arde, transmite prin tine. …[neinteligibil - n.n.]… mi-i frică, facem vreo belea …[neinteligibil - n.n.]…

P.V. i-a confirmat lui P. C.M. că A.I. știe de ce vrea aceasta să se întâlnească cu el, dar nu poate să facă acest lucru, mai ales în Piatra Neamț:

P. C.M.: Atunci să-i spui: Că eu când m-am întâlnit cu el în aeroport ca să …[neinteligibil - n.n.]…

P.V.: Știe exact despre ce e vorba, numai acum mi-o spus: Nu pot aici, înțelege!

P.V. i-a promis lui P. C.M. că va insista pe lângă A.I. să se întâlnească cu ea sau să rezolve problema:

P.V.: O zis că … face cum poate și dă. O zis că: Băi …

P. C.M.: Doamne, să te audă Dumnezeu!

P.V.: Deci o zis că: Nu am în momentul ăsta, dar … fac cum oi putea și oi rezolva eu…

În ziua de 17.07.2017, pe raza municipiului București a avut loc o întâlnire între P.C.M. și A.I.. P. C.M. s-a prezentat și i-a amintit interlocutorului că s-au mai întâlnit în aeroportul Otopeni, fapt pe care A.I. nu l-a negat:

P. C.M.: C., care ne-am întâlnit la Otopeni, a lui P.…pot sa las geanta asta undeva să vorbim și noi un minut? Ca să vezi ce mică-i …mă duceam să mă întâlnesc cu un avocat…

A.I.: C. a cui?

P. C.M.: A lui P., care m-am întâlnit cu tine în aeroport!

A.I.: Aaaa…bună C.! Ce faci?

P.C.M. i-a spus interlocutorului că Ș.G. are nevoie urgentă de bani în scopul recuperării prejudiciiilor din dosarele penale, însă când a făcut referire expresă la ”banii ăia care ți-o dat ție”, A.I. a negat că ar fi primit bani de la Ș.G.: ” Nu mi-a dat nimeni nici un ban… ”

Discuția purtată de cei doi a relevat motivația poziției adoptate de A.I. care în momentul în care P. C. - M. îl asigură că nu este monitorizată (”cine dracu mă urmărește pe mine”) răspunde : ”Pe tine poate nu, dar pe ...”. Deși formal neagă primirea vreunei sume de bani de la Ș.G. și implicit existența unei datorii, A.I. îi spune lui P. C. M.: „Vorbește cu… cu P., cu P.…” și ”Hai că încerc să găsesc o soluție”.

La insistențele lui P. C.M. privind nevoia urgentă a Ș.G. de a recupera prejudiciile din dosarele penale pentru obținerea unui tratament sancționator mai blând, A.I. îi repetă: ”Și vorbește cu P.!”. Deși formal neagă primirea vreunei sume de bani, A.I. recunoaște că a mai discutat subiectul cu cineva: ”mi-a mai spus cineva”, fiind evidentă trimiterea la P.V.. Fără ca P. C.M. să pomenească de discuțiile anterioare cu P.V., A.I. a întrebat-o în mod direct: ”P. e la București …[neinteligibil - n.n.]…nu?” În acest mod, A.I. confirmă că P.V. este intermediar între el și P. C.M./Ș.G. și că P.V. i-a transmis solicitările formulate de cei doi. De altfel, apare inexplicabilă insistența lui A.I. ca P.C.M. să discute problema cu P.V., în condițiile în care această problemă nu ar exista. În plus, deși a negat primirea vreunei sume de bani, la finalul dialogului A.I. a afirmat că va găsi o soluție, dar că martora trebuie să-l contacteze în acest sens pe P.V..

În ziua de 23.08.2017 între P. C. – M. și P.V. au avut loc două discuții, cei doi întâlnindu-se pe raza municipiului Piatra Neamț. În cadrul primei întâlniri P.V. a confirmat că a vorbit cu A.I. după întâlnirea acestuia din data de 17.07.2017 cu P. C. M.:

P.V.: Habar n-am…deci ieri a venit din concediu, c-o fost plecat cu D.…el… ca să-ți povestesc cum o fost…o venit…eu am înțeles că…bă, m-am întâlnit …eu m-am dus cum rămăsese înțelegerea anterioară… băi omule vrea femeia respectivă să se vadă cu tine…aaa, m-am văzut cu ea, întâmplător…în mintea mea zic da, ok, întâmplător…și zice o venit la ti…ă…că o zis…ă…să găsesc soluții și eu vin la tine să te confesezi … și eu i-am zis: Băi, J. dar e foarte simplu, deci eu nu am produs cu tine, n-ai dat nici 10 bani de un an de zile și eu n-am luat decât cât o rămas… 60-70 …ia-i mânca-ți-aș ochii tăi și dă-i omului și rezolvă, că omul e la ananghie…asta o fost discuția mea…nu mi-a dat nici până în ziua de azi 20 de bani…ieri m-am dus la el, că venind din concediu, m-am dus…băi hai să vedem, că mâine seară ne vedem că-i ziua la o mimoză de-a lui și deseară trebuie să mă văd cu el și atunci mă duc să-i spun: Băi omule… Stai că sunt…

P.V. i-a trasmis lui P. C.M. că A.I. nu consideră că i-ar datora bani lui Ș.G. întrucât banii au fost dați conform unei înțelegeri, chiar dacă scopul nu a fost atins:

P.V.: …pentru el nu există așa ceva, adică ți-o spun prietenește, care bani, am avut o înțelegere, nu s-o putut rezolva…

P. C.M.: …și banii? De ce nu dă banii înapoi? Deci spune-i așa…spune-i : O zis G., băi, nu s-a rezolvat înțelegerea cum zice el…cu…ăsta…

P.V.: …dar știe și el… cu T.…

Deși nu consideră că ar trebui să restituie banii, A.I. i-a confirmat lui P.V. că cele suținute de Ș.G. sunt reale, atât remiterea sumei de 100.000 euro cât și restituirea ulterioară a sumei de 20.000 euro prin intermediul lui Ș.G.:

P. C.M.: Tu trebuie să-i spui: Băi I.e, eu știu că o dat banii… că tu…doar știi din discuții…

P.V.: Dar o recunoscut el…dar o recunoscut el, zice: Da bă, mi-o dat 100000 de euro… și n-o să rezolve…pe care i-am dat…nu s-o putut rezolva că nu știu ce…i-am dat 20000 de euro lui G. înapoi…

P. C.M.: Da!...

P.V.: Ceva de genul ăsta…

Discuția dintre cei doi confirmă declarația dată de P.V. în sensul că inițial Ș.G. i-a spus doar că A.I. îi datorează o sumă de bani, dar după începerea discuțiilor și transmiterea mesajelor de la Ș.G., A.I. i-a povestit contextul din care ar rezulta datoria actuală:

P. C.M.: Da, da…tu nu știai de la P.?

P.V.: Nu…mi-a zis după el…mi-a zis…ă…el așa mi-a zis: Băi trebuie să-mi dea dracul ăsta niște bani!... și…dar mi-o recunoscut A. : Da bă, uite… atuncea când o fost, când trebuia să-l împachetăm pe ăsta…

P. C. – M. i-a spus lui P.V. că A.I. evită o întâlnire directă iar P.V. a confirmat acest aspect, contex în care P. C.M. i-a cerut lui P.V. să insiste ca A.I. să accepte o întâlnire directă:

P. C.M.: Băi, dar el s-a legitimat cu banii aștia sunt cuvintele lui…el când cerea bani de la …[neinteligibil - n.n.]… de la G. …dăm…ă…ca să se legitimeze la partid…la Li…la L.D., că altfel nu ar fi pupat din fundul pământului să ajungă…ă…

P.V.: De la Târgu Neamț de la Grumăzești…

P. C.M.: …să ajungă…ă…ceea ce este…Dar spune-i că G. a zis în felul următor: Dacă nu acceptă…pentru că-i transmit ceva de…care știu numai ei doi…deci dacă nu acceptă întâlnirea direct cu mine…da…el nu mai poate…ă…G. se simte foarte trădat…!

P.V. a confirmat din nou înțelegerea pe care a avut-o cu Ș.G. și A.I. în legătură cu lucrarea de la Primăria Icușești:

P. C.M.: Băi, dar la primăria aia…de ce nu…ce firmă o lucrat pentru termopane? La primăria aia…cum dracu…cu ceva cu L…

P.V.: A lui.

P. C.M.: A lui. Da. La…

P.V.: Fosta lui Incușești…

P. C.M.: Da, Icușești…ce firmă o lucra cu termopane?

P.V.: A lui.

P. C.M.: Firma lui ă? Dar cum se numește firma lui?

P.V.: RO…ROCOM…

P. C.M.: Ca să-i zic… ROCOM ha?

P.V.: Da.

P. C.M.: Și o luat banii și …o luat… cât ? De un milion jumătate o pus termopane?

P.V.: Nu, de un miliard jumătate și ele erau 104 milioane…

P. C.M.: …[neinteligibil - n.n.]…

P.V.: Când i-am zis lu șefu să se ocupe … Dă-l mă în p… mea că o reglăm noi! …[neinteligibil - n.n.]… nici acum …[neinteligibil - n.n.]… n-ai cu cine… o rămas 200 și ceva de euro pe metru să ridice o clădire la gata, cu finisaje cu tot…cine dracu …[neinteligibil - n.n.]… cu ce…zi-mi și mie…atât te întreb…cu 200 și ceva de euro cum să ridici o clădire…

P. C.M.: N-ai cum să faci… Dacă o…dacă o luat toți banii…

P.V.: …la gata, la gata, la gri…cred c-o fost 200 și…vreo treizeci și ceva sau patruzeci de euro, și-o luat partea lui cât dublu și rămâi cu 200 de euro să ridici o clădire de jos până sus …[neinteligibil - n.n.]…

La cererea lui P. C. – M., P.V. a fost de acord să intermedieze o întâlnire directă dintre cea dintâi și A.I.. În acest sens, P.V. a promis că îl va aborda pe A.I. pentru a-i explica necesitatea unei discuții directe întrucât este vorba despre chestiuni care îi privește exclusiv pe A.I. și pe Ș.G.:

P.V.: Am înțeles ce mi-ai spus, gata! Subiectul e închis și dacă văd că o dă prin cotită și nu vrea să se vadă îi zic: Bă, eu nu am de unde să știu, o venit femeia până la Piatra Neamț să se întâlnească cu tine…deci spune-mi ce să-i spun, nu vrei, nu vrei, măcar spune să știe femeia pe ce parte s-o ia, să-i spună lui nea G. în ce parte s-o ia…

P. C.M.: Spune-i c-o … spune-i c-o zis G.…

P.V.: Mie spune-mi ca să știu… îi spun exact ce mi-ai zis…

P. C.M.: …așa să-i zici…

P.V.: Eu deseară îl găsesc, ți-am zis…și îi transmit! El acum 10 minute o intrat la Consiliu, dar e plin de oameni…

P. C.M.: E pe îndemânare, ți-am zis, să intru acum la el…îți dai seama…

P.V.: Și oricum nu vorbește în birou!

P. C.M.: Da…Deci tu-i…ă…dacă e ceva…

P.V.: Deci vorbim deseară și țin legătura cu F. și-ți transmit exact…am grijă cum să formulez să-ți ajungă informația…

De asemenea, P.V. îi relatează lui P. C. – M. că după întâlnirea din București, A.I. a discutat cu el și a fost de acord să-i restituie banii lui Ș.G., dar i-a cerut lui P.V. să găsească el o soluție. Acesta din urmă i-a propus să-i atribuie o lucrare, iar profitul obținut să-i fie dat lui Ș.G.. Deși această discuție a avut loc cu aproximativ o lună în urmă, A.I. ”nu a mișcat nimic”:

P. C.M.: …că în afară de banii care o zis ca să-i rezolve… că o să rezolve…cum rezolvăm banii: Zi! Cum? Dacă nu ți-o dat nimic, nici o lucrare, nimic…cum?

P.V.: Nu mi-o dat …[neinteligibil - n.n.]… un cui să-l bat…

P. C.M.: Cum rezolvăm?

P.V.: …[neinteligibil - n.n.]… o venit la mine și mi-o zis: Dacă găsești o soluție! …OK, foarte simplu! Dă-mi de lucru…ținem analitic…ce-o rămas? 2 lei…2 euro …scădem opt euro…ia-ți-i tu și dă-i omului …[neinteligibil - n.n.]…nu-mi trebuie profit, nu-mi trebuie nimic, eu mi-am scăzut cheltuielile măcar…și o zis: Da, așa facem! …acu o lună…n-o mișcat nimic, nimic… …[neinteligibil - n.n.]… N-am eu nevoie…

P. C.M.: …da…

P.V.: … fă-mi… nu știu … trotuare…fă-mi pe dracu să le ia…ceva…

P. C.M.: …da…

P.V.: Ă, da, imediat… am făcut … [neinteligibil - n.n.]… directe nu sunt fonduri… n-o mișcat nimic…

P. C.M.: Deci nu…adică el nu vrea…

P.V.: Lasă-mă până mâine să-ți dau un semn de vrut sau de nevrut..

La finalul discuției, P.V. i-a promis lui P. C. – M. că-i va transmite lui A.I. cererea sa și va rediscuta cu acesta despre obligația restituirii banilor.

La data de 20.09.2017 Ș.G. a fost liberat condiționat prin decizia Tribunalului Prahova. În acest context, în zilele de 23.09.2017, 28.09.2017 și 15.10.2017 între Ș.G. și P.V. au avut loc discuții în legătură cu recuperarea sumei de 80.000 euro de către cel dintâi de la A.I..

Astfel, în cadrul primei discuții din data de 23.09.2017, P.V. i-a spus lui Ș.G. că i-a transmis lui A.I. solicitările formulate atât de Ș.G. cât și de P. C. – M. cu privire la restituirea banilor și că A.I. a recunoscut atât datoria cât și proveniența acesteia și i-a cerut lui P.V. să identifice o soluție pentru restituirea banilor. P.V. i-a propus lui A.I. să-i atribuie o lucrare de la Primăria Dobreni, condusă de primar C.V., lucrarea urmând a fi finanțată prin Consiliul Județean Neamț. A.I. a fost de acord, dar până la data discuției nu a făcut demersuri pentru alocarea banilor:

Ș.G. : Nu…stai oleacă…eu m-am luptat cu el…cu T. da? Corect?

P.V.: Corect!

Ș.G. : T. o ajuns în mormânt, eu la pușcărie…băi, îs la necaz, da?

P.V.: Corect!

Ș.G. : Bă, ajută… ajută-mă bă…am trimis-o și pe C. la el…

P.V.: Dar am fost eu dom Ș. …[vorbește în șoaptă - neinteligibil - n.n.]…

Ș.G. : Da…

P.V.: Că i-o zis lu ăsta…și i-am zis lui…Nu, să transmită prin tine!... Băi băiatule, sunt lucruri pe care nu pot să ți le transmit!... punct…. Unde? ….Nu, nu pot să mă văd...[neinteligibil - n.n.]… Unde stă?...Stă în cutare loc, stă…și întâmplător cică…întâmplător!...s-o întâlnit cu el și el o venit la mine…Am înțeles că am vorbit …[neinteligibil - n.n.]… rezolvi tu! …OK…Cum? … Băi omule, adu și tu o lucrare la V…Băi, dă-mi dracu …dă și tu o lucrare la V…dă-i bani … mă duc și-i duc omului, că-i la necaz…pe cuvântul meu de onoare! …N-o mișcat cincizeci de bani nici în ziua de astăzi!……….

P.V.: Dar i-am găsit-o eu dom Ș.!...

Ș.G. : …[neinteligibil - n.n.]…

P.V.: …am vorbit cu V…

Ș.G. : …aaa…V. îi…

P.V.: V. o înțeles…

Ș.G. : …[neinteligibil - n.n.]…

P.V.: …tot, tot, tot…și i-am zis: Dă-i banul la rectificare……[neinteligibil - n.n.]…lucrarea…cât îmi dă…cash…cred că doar o scos TVA și astea…cash…dă-i omului că- i la ananghie… Da, da, da…De-atunci, din iunie…

Ș.G. : Băi, măcar în rate bă…nu poți să-mi dai 80000, dă-mi 20000, dă-mi 30000…

P.V.: …iese din treaba într-o lună……[neinteligibil - n.n.]…50000…

Ș.G. : Iese 50000 la lucrare?

P.V.: Da, păi așa a făcut …[neinteligibil - n.n.]… 250…așa am calculat …am zis că să ajungă la dumneavoastră 50000 de lei…

P.V. i-a subliniat lui Ș.G. că A.I. evită să se întâlnescă cu el:

P.V.: Dom Ș., dumneavoastră vă trebuie…[neinteligibil - n.n.]… i-am zis, n-am mai răbdat…că și eu…trăiesc și eu cu stările mele, să nu credeți că, chiar e ușor acolo…și m-am dus și i-am spus: O ieșit șeful!

Ș.G. : Ei, cred că el nu s-o bucurat!

P.V.: Nu, o zis: Transmite-i salutări lui G., dar nu vreau să mă văd acum, în perioada asta cu el, să transmită prin tine…

Din dialogul înregistrat ambiental rezultă că Ș.G. i-a spus lui P.V. să-i transmită lui A.I. să-i dea restul sumei datorate în tranșe:

P.V.: Dar eu m-am dus de 10 ori la el : Băi, are nevoie omul…luni îl mai aștept o dată…zic: M-am întâlnit cu dom Ș., sâmbătă…are nevoie omul…

Ș.G. : …[neinteligibil - n.n.]…zii nu vrea toți odată…două…20000, 30000 …[neinteligibil - n.n.]… cât…15000, 20000 după aia, până se fac 80000, nu spun 85000, ăia 5 i-am uitat, dă-i dracului…ăia care i-am dat lui T., că ăla ș-o făcut treaba, T.…l-o făcut varză în ziare pe T., dacă-ți aduci aminte…

P.V.: Da…

Ș.G. : Eu am avut ziarele acasă…Că de aia a mizat el…ca să zic acum a apărut cu T.…deci traseul era bun să-l facă pe T. cum o zis pac, pac…Înțelegi? Dar…n-o mai ieșit…ăla în mormânt…băi, și mort dac-o dădea, dacă mort îl scotea pe T. incompatibil…da?

P.V.: Asta era!

Cei doi au discutat și cu privire la contractul încheiat de firma controlată de P.V. cu Primăria Icușești și faptul că în urma executării contractului P.V. nu a avut profit, fapt pe care i l-a adus la cunoștință și lui A.I.:

Ș.G. : Înțelegi…o rămas diferența de 80000 …o trecut timpul…eu am ieșit afară, nu? Am stat un an de zile afară…Înțelegi? Băi, putea… 10000… 5000…da, da, c-o rezolvă cu tine…ce-ai făcut cu lucrarea de la Icușești? O ieșit un căcat și…când eu i-am spus lui, zic: Domle, a zis P. că nu a ieșit acolo că asta…

P.V.: Prima dată …prima dată a dat-o prin fasole…

Ș.G. : O zis că nu i-ai spus!

P.V.: I-am arătat dom Ș.!...cică: Da, așa-i! Așa-i, c-o fost prost evaluată… Da, băi, dar măcar să știe regula.

Ș.G. : Păi de aia n-o lua nimeni lucrarea aia…

P.V.: Dar dacă o scos-o de cinci ori la licitație și n-a luat-o nimeni!

Ș.G. : Păi! Și de unde să iasă?

P.V.: Dar o fost 200 și ceva de euro construcție jos…de jos…

Ș.G. : Și…o venit șeful…cu…

P.V.: …și el o luat un miliard jumate numai tâmplăria…

Ș.G. : Și mi-ai zis la un moment dat că nici nu dăduseră… a ieșit un căcat cu…

Pe de data de 28.09.2017 a avut loc o nouă întâlnire P.V. și Ș.G.. P.V. i-a relatat interlocutorului că i-a transmis lui A.I. solicitarea sa, iar A.I. a spus că îi va restitui banii lui Ș.G., în tranșe, prima tranșă în cuantum de 20.000 euro urmând a fi remisă în luna octombrie:

P.V.: Am vorbit cu ăsta…

Ș.G. : …da…

P.V.: …i-am explicat ce mi-ați zis dumneavoastră…face tot posibilul, chiar dacă nu reușește să vă rezolve …[neinteligibil - n.n.]…

Ș.G. : În octombrie? … Aici…

P.V.: Dar suntem în octombrie…deja suntem…o zis că-n luna octombrie el rezolvă…20000 euro…

Ș.G. : …20000 a zis că dă!?...

P.V.: …euro…minim ăia…

Ș.G. : Da…păi nu, că …acum să spun cinstit…băi…spune-i așa: Băi, omu-i la necaz, băi…

P.V.: Dar i-am spus… exact cum ați spus…Băi, te rog frumos, rezolv-o, că-i la necaz …și a zis așa: Băi, te rog spune-i lui nea G.…[neinteligibil - n.n.]… fac totul, chiar dacă nu reușesc să rezolv cumva…[neinteligibil - n.n.]…și o zis: Tot ce are să transmită prin tine! …și i-am zis: Băi, vezi că o zis oamenii că trebuie să te vezi cu el, stabilește odată…Nu, bă, spunei așa: Eu am transmis că dacă orice o să fi de transmis, transmit prin tine!

În plus, P.V. i-a transmis lui Ș.G. încă odată reticența lui A.I. de a se întâlni direct:

Ș.G. : Adică, el nu…că o venit A. la... că o venit A. la Coco…știi …și mi-o zis …Băi, spune-i lu G. să stea liniștit …[neinteligibil - n.n.]…

P.V.: Așa mi-o zis și mie ieri, o zis: Știi că…Băi, ar mai fi o soluție numai că trebuie să mă văd cu el…nu acum, că nu-i bine să mă văd cu el…[neinteligibil - n.n.]…

Ș.G. : Nu mă duc eu peste el niciodată…nu vezi…nici cu tine P.…te-am așteptat, mă cauți… bine…nu te-am…

P.V.: Bineînțeles…Nu…dar eu am venit eu, doar ai văzut…

Cei doi interlocutori au stabilit în finalul discuției să se întâlnească din nou după ce P.V. îl va contact pe A.I. și vor stabili concret modalitatea de restituire a banilor:

Ș.G. : P., ai să mă cauți tu când ai un răspuns de la A.…mă cauți…

P.V.: Cum am …de la el…îți dau un semn…da, da…

Ș.G. : Bine, pa, pa…dar să fie clar bă… să spună bă…nu că…

P.V.: …pe data de aia…

Ș.G. : …că rezolvă în luna octombrie…că…

P.V.: …să nu mai…și i-am zis: Băi, nu mă mai băga pe mine dacă nu-i concret!

Ș.G. : Păi, nu mai tot prostești omul!

P.V.: Da!

Ș.G. : Nu?

P.V.: Te caut eu când mă întorc!

Pe data de 15.10.2017 pe raza mun Piatra Neamț a avut loc o nouă întâlnire dintre Ș.G. și P.V.. Cel din urmă i-a transmis interlocutorului că de la ultima lor întâlnire nu a mai reușit să-l contacteze pe A.I. întrucât acesta este plecat din localitate:” păi noi am stat de vorbă duminică și el luni a plecat, dacă știți…a plecat în…Munchen…de n-o mai venit de atunci…are trei săptămâni de când e plecat, n-o mai venit A. …săptămâna asta, că el e plecat la Paris, săptămâna asta…deci săptămâna asta e la Paris sau la Ibiza, una din două …”

În acest context P.V. i-a propus lui Ș.G. să-i aranjeze o întâlnire cu A.I., pentru ca cei doi să poată discuta și rezolva problema în mod direct :

P.V.: ……dar vreau săptămâna cealaltă, întâmplător să vă întâlnesc…

Ș.G.: Păi dar vreau bă, și-i spun în față: Băi I.e, dar las-o-n p*** mea…

P.V.: De unde vine… …[neinteligibil - n.n.]…împreună …

Ș.G.: …și mergem peste el...

P.V.: Mergem cu matale… Întâmplător…

Ș.G.: Da…da…Băi, ne-am întâlnit…

P.V.: Ce dracu…

Ș.G.: Păi dar pe tine tot te plimbă, tot te minte…

P.V.: Dar nu mai pot nici eu…înțelegi, că i-am zis: Băi omule… mă, stă omul ăla, mă așteaptă… mi-e și rușine…eu parcă…parcă ar trebui să zic eu...

Ș.G.: Băi, dar tu ai sesizat…că acuma reiau eu ce mă doare…

P.V.: Da.

Ș.G.: Ai zis că în octombrie el rezolvă 20000 …n-o zis așa?

P.V.: Exact așa…da…corect …

Ș.G.:…Și?

P.V.: …băi, prima tranșă, în luna octombrie, până la sfârșit…o zis așa…

Ș.G.:…da…

P.V.: …dar deja… ia… suntem în 15…așa-i…

Ș.G.:…păi tocmai…dar când…când…când?

P.V.: Săptămâna cealaltă eu am să aflu unde este…vă întâlniți…băi omule, când mi-i dai…[neinteligibil - n.n.]…

În ziua de 22.11.2017 între P.V. și A.I. a avut loc o discuție înregistrată audio, dialogul dintre cei doi vizând solicitarea lui Ș.G., transmisă prin intermediul celui dintâi de a-i fi restituită diferența de bani:

P.V.: Cu privire la …ăsta …(n.n. neinteligibil)… F. …(n.n. neinteligibil)…clar că vrea mai devreme să vorbească….să știu ce să-i zic ca să scap de el…

A.I.: am înțeles…

P.V.: …băi mă duc la el: hai că ți-o rezolvă…cum să-i zic? …Lu p*** ăsta ce-i zic?

A.I.: N-am ce să …

P.V.: Să-și vadă de treaba lui!...

A.I.: Spune-i așa…că eu n-am nici o datorie la el…

P.V.: Da.

A.I.: …io

P.V.: Da…

A.I.:…ce-o fost o …așa…

P.V.: Și…s-o-nchis…

A.I.:…și io și el o pierdut…amândoi…

P.V.:…a, deci amândoi ați pierdut și sănătate bă frate, asta e…

A.I.: Ca să-l execute cineva pe ăla, pe C.…

P.V.: Am înțeles!

A.I.:…și p*** mea, acum ce fac?...Eu iau pe mine…și ce….am pierdut …însă, așa cum i-am transmis …

P.V.: C-o rezolvi…corect, am înțeles…astea să fie cuvintele. Deci eu așa o să fie cuvintele spun : Bă, omul uite-așa s-o…

A.I.: Să nu mai vorbească…

P.V.: Exact!

A.I.:…că dacă vorbește, mă pun de capul lui…nu-l mai ajut cu nimic…

Prin urmare, A.I. afirmă că a avut o înțelegere cu Ș.G. privind ”execuția” lui T.C., că în urma acestei înțelegeri amândoi au pierdut si, în consecință, consideră că în prezent nu are nicio datorie față de Ș.G. întrucât dacă i-ar restitui întreaga sumă de bani ar suporta doar el pierderea.

În continuarea dialogului din data de 22.11.2017 A.I. îi atrage atenția lui Ș.G., prin intermediul lui P.V., să nu mai vorbească această problemă cu nimeni ”c-am mai auzit niște chestii care nu-mi convin”:

A.I.:… însă, așa cum i-am transmis …

P.V.: C-o rezolvi…corect, am înțeles…astea să fie cuvintele. Deci eu așa o să fie cuvintele spun : Bă, omul uite-așa s-o…

A.I.: Să nu mai vorbească…

P.V.: Exact!

A.I.:…că dacă vorbește, mă pun de capul lui…nu-l mai ajut cu nimic…

În finalul dialogului A.I. a afirmat că-l va ajuta pe Ș.G., fără a preciza în ce mod, însă cu condiția ca acesta să nu mai vorbească: ”adică eu vreau să-l ajut nu că am vreo datorie, că nu am… ca prietenie…așa vreau eu să …”

Procesul-verbal de redare a dialogului purtat de A.I. cu P.V. a confirmat rolul de intermediar al celui din urmă, aspect care se coroborează cu declarația de martor dată de P.V. și cu procesele-verbale de redare a discuțiilor purtate în perioada iunie - octombrie 2017 între P.V. și P. C.M. sau Ș.G.. Astfel, A.I. conferă credibilitate mesajelor transmise de P.V., fiind evident că dialogul de mai sus este o continuare a unor discuții anterioare pe același subiect.

În plus, A.I. a confirmat susținerea lui Ș.G. privind înțelegerea frauduloasă în scopul eliminării lui T.C. și faptul că pentru atingerea acestui scop au fost dați bani. Însă, în condițiile în care scopul comun nu a fost atins, A.I. a considerat că ambii trebuie să suporte pierderea. Prin această susținere A.I. a confirmat restituirea unei părți din suma dată de Ș.G. pentru eliminarea lui T.C..

Astfel, mesajul integral pe care A.I. îi cere lui P.V. să-l transmită lui Ș.G. este următorul: ”Spune-i așa…că eu n-am nici o datorie la el …ce-o fost o …așa… și io și el o pierdut…amândoi… ca să-l execute cineva pe ăla, pe C.…. și p*** mea, acum ce fac?...Eu iau pe mine…și ce….am pierdut”.

Acest mesaj explică pe deplin poziția lui A.I.: banii primiți de la Ș.G. nu au fost pentru sine ci au fost dați mai departe pentru a ajunge la H.G.; în condițiile în care scopul comun nu a fost atins, pierderea trebuie suportată de amândoi. Ș.G. nu este îndreptățit să ceară restituirea în întregime a sumei dată în 2013 întrucât în acest caz întreaga pierdere ar fi suportată doar de A.I.. De altfel, această poziție a lui A.I. i-a fost transmisă lui Ș.G. de P.V. în cadrul discuției purtată cu P. C. în data de 23.08.2017: ”pentru el nu există așa ceva, adică ți-o spun prietenește, care bani, am avut o înțelegere, nu s-o putut rezolva”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.