DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Detalii privind substanța folosită la deratizarea din Timișoara! Medic: 'Extrem de toxică. Afectează plămânii, rinichii chiar și inima'

DailyBusiness
turism medical

Substanța folosită la deratizare în Timișoara este extrem de toxică, folosită, de obicei, la prelucrarea cerealelor. La contact, afectează plămânii, inima, ficatul și rinichii, mergând până la edem pulmonar toxic, aritmii și insuficiență cardiacă, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Tudor Ciuhodaru.

Medicul Tudor Ciuhodaru a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că fosfura de aluminiu (AIP), substanța folosită pentru deratizare în blocul unde au murit trei persoane este o substanță ieftină, dar eficientă, utilizată în mod obișnuit pentru prelucrarea cerealelor. În cazul ingestiei, inhalării sau simplului contact cu pielea omului, substanța este extrem de toxică.

„Dacă este ingerată/sau în contact cu umiditate eliberează gaz de fosfină - cu miros asemănător celui de carbid sau usturoi - extrem de toxic pentru om și animale - cu efecte iritative la nivel respirator și digestiv dar și toxicitate sistemică - ce afectează plămânii, inima, ficatul și rinichii –mergând până la edem pulmonar toxic, aritmii și insuficiență cardiacă, acidoză. Intoxicația cu fosfat de aluminiu are o mortalitate ridicată (30-100%) iar supraviețuirea este puțin probabilă după ingestia a 1,5 grame, iar pe cale inhalatorie sunt periculoase pentru viață niveluri mai mari de 50 de părți per milion. La 400-600 ppm este letală în jumătate de oră. (limita de expunere permisă pentru fosfină este <0,3 ppm(părți per milion) în mediul de lucru). Simptomele apar rapid, sunt nespecifice și dependente de doză și calea de expunere”, spune medicul Tudor Ciuhodaru

Citește și: Aproape de Colectiv II la Timișoara: Insecticidul folosit este foarte inflamabil și degajă gaze

Potrivit doctorului, în privința expunerii prin inhalare, domină iritația căilor respiratorii și dificultăți la respirație, la care se pot asocia amețeli, oboseală, senzație de strângere la nivelul pieptului, durere de cap, greață, vărsături, diaree, tulburare neuro-vegetativă, amorțeală, parestezii, tremur, slăbiciune musculară, diplopie și icter.

„Pacientul poate dezvolta insuficiență cardiacă, aritmii cardiace, convulsii și comă și pot apărea și manifestări tardive de hepatotoxicitate și nefrotoxicitate. După ingerare simptomele apar în câteva minute și sunt dominate de greață, vărsături repetate, diaree, dureri de cap, disconfort abdominal sau durere și tahicardie în intoxicația ingerată moderată până la severă apar semnele și simptomele sistemului gastrointestinal, cardiovascular, respirator și nervos inițial și, ulterior, pot apărea și caracteristici ale insuficienței hepatice și renale și coagularea intravasculară diseminată”, a mai spus medicul.

Ciuhodaru afirmă că pacienții care au luat contact cu această substanță extrem de toxică pot să rămână conștienți până la stadiul final, dar pot avea manifestări precum dureri de cap, amețeli, convulsii și comă.

„Diagnosticul se bazează pe suspiciunea clinică sau de istoric. Diagnosticul poate fi realizat cu ușurință prin simpla încercare a hârtiei impregnate cu nitrat de argint pe conținut gastric sau pe respirație”, afirmă doctorul.

Cel mai grav este că nu există antidot specific. Medicul Tudor Ciuhodaru afirmă că adresarea rapidă la medic, resuscitarea, diagnosticul, monitorizarea intensivă și terapia de susținere sunt doar câteva repere care se iau în calcul în acest proces de restabilizare a pacientului.

Citește și: Veste de ULTIMĂ ORĂ de la medicii din Timișoara, privind STAREA pacienților din blocul în care au murit trei oameni

„Primul ajutor constă în decontaminare, scoaterea din mediu și suport. Deoarece fosfina este absorbită pe cale cutanată, decontaminarea pielii și a ochilor trebuie efectuată cu apă curată cât mai repede posibil. După ingerare, eficacitatea decontaminării intestinale, pentru a reduce absorbția, depinde în primul rând de durata expunerii la otrăvuri și este utilă dacă se face în 1-2 ore”, a mai spus conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic specialist primar urgențe – toxicologie.

Procurorii din TImișoara au informații că pentru deratizare, în blocul din Timișoara, unde doi copii și mama unuia dintre ei au murit, s-a folosit un insecticid denumit „Delicia - GASTOXIN”. „Are în compoziție fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, și care necesită pentru utilizare autorizație specială”, arată sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.