Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DETALII spectaculoase din dosarul Sorin Oprescu: STENOGRAMELE care îl dau de gol pe primar

oprescu

Sorin Oprescu devenise suspicios şi credea, în urma unor informaţii primite, că ar fi intrat în vizorul anchetatorilor din cauza Cămătarilor, dar şi a fostului său şofer, Cristian Stanca, zis "Grenadă", potrivit documentelor procurorilor DNA.

Citește și: OPINIE A înviat Vadim

Anchetatorii au arătat, în documentele citate, că primarul Sorin Oprescu devenise suspicios şi începuse să discute tot mai des cu unul dintre complicii săi, Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane din cadrul Primăriei Capitalei. Popa schimbase tabăra şi a ajutat procurorii în anchetă, respectiv a purtat tehnică de înregistrare la întâlnirile cu Sorin Oprescu.

Citește și: Lovitură teribilă pentru Viorel Hrebenciuc: Ce a pățit fiul său

Astfel, în seara zilei de 2 septembrie, Sorin Oprescu a avut o întâlnire în biroul său cu Bogdan Popa, în care au dezbătut mai multe chestiuni, inclusiv o suspiciune a primarului conform căreia ar fi vizat de o anchetă. Discuţia a fost înregistrată ambiental de anchetatori şi din ea reiese că Oprescu îl suspecta pe fostul său şofer, făcând o legătură şi cu Cămătarii, cu care Cristian Stanca ar fi pieten şi rudă prin alianţă.

"La discuţia ce a urmat între Bogdan Cornel Popa şi inculpatul Sorin Oprescu, cel din urmă i-a adus la cunoştinţă că a primit un mesaj de la Cristian Stanca, din care rezulta că acesta din urmă este speriat deoarece ar fi urmărit, fără a da însă mare importanţă acestei senzaţii («El, sigur că nu! Ce-o fi văzut el …»). Inculpatul Sorin Oprescu şi-a manifestat acest dezinteres deşi a învederat că una dintre persoanele cu care avusese întâlnirea anterioară i-a comunicat că «Aveţi grijă cu şoferul ăla!» deoarece «Da» … zice, «dar se pare că e …şoferu’ este prieten cu Nuţu, ceva!», în timp ce Primarul ar fi răspuns că «Dom’ne, nu mai e şoferul meu! Între timp a devenit inspector!». Cu toate acestea, inculpatul Sorin Oprescu a avut grijă să transmită că, în ciuda neîncrederii în observaţiile lui Cristian Stanca, mesajul său de bază rămâne acela că «Adică, în sensu’ de a avea grijă!»", se arată în documentele anchetatorilor DNA.

Ulterior, Sorin Oprescu ar fi făcut verificări, care i-ar fi confirmat suspiciunile.

"Prima dată am crezut că este legată de Cămătari, pentru că am văzut ce s-a întâmplat (membri ai clanului Cămătaru au fost reţinuţi atunci pentru scandal la Curtea de Apel Bucureşti, n.r.). Şi, bineînţeles, probabil, să vadă ăştia ce … Într-adevăr, i-au făcut o supraveghere de influenţă, în sens … Altfel nu …", ar fi arătat Oprescu. Primarul, general, deşi luase în calcul şi posibilitatea ca Stanca să se înşele cu privire la măsurile de supraveghere, a făcut verificări: "Şi m-am dus pe fir, să văd de unde. Mă interesa foarte tare că …", "Idiotul ăla, n-am cum să-i spun altfel, vorbeşte prostii, atenţie, vorbeşte prostii. Ăla care l-a lăsat el în locul lui, care a fost nu ştiu, nu ştiu nimic. Deci a fost unul, care l-aţi lăsat deoparte cât a fost Grenadă, dar Grenadă s-a înţeles cu el. Şi el acum aşa prezintă: «Eu m-am înţeles cu Grenadă!», «Dar nu, dar nu, că uite, dom’le, tre’ să fac ce-mi spune directorul pentru că directorul e prieten cu domnul primar şi domnul primar hotărăşte!», şi de aici a-nceput să mănânce căcat. Adică ce căcat? Adică tot ce o mai fi scăpat şi Grenadă, în glumă sau nu ştiu ce din-astea. Deci nici nu ştiu cine (expresie obscenă) e ăsta, nici nu ştiu cine e …".

Procurorii notează în documentele citate că aspectul infracţional al activităţii desfăşurate de Oprescu, Stanca şi Popa, vizibil şi în comportamentul primarului la întâlnirea anterioară, a fost confirmat de acesta pe parcursul discuţiei, când a arătat: "… dar din ce mi-a transmis el a fost, de-aia m-am gândit imediat la Cămătari, nu la … Am zis dom’le, reţea, chestii, ăsta a fost servitoare la ăla în casă", "Şi-am zis «Bă, hai că omul vrea să ne ferească pe noi», să nu zică că cine ştie ce ai făcut, că nici n-ai nimic şi după aia te ia de fraier că de-asta, că «Bă, dar ce-i iubirea asta?»".

Ultima dintre expresii, arată anchetatorii, "reprezintă o raţionalizare de către inculpatul Oprescu a modului în care este percepută, din exterior, relaţia foarte strânsă între cei trei, precum şi exprimarea clară a intenţiei de ascundere a acestei relaţii pe parcursul supravegherii".

Sorin Oprescu a fost suspendat din funcţia de primar general al Capitalei, marţi, după decizia definitivă de arestare preventivă. Consiliul General al Municipiului Bucureşti l-a desemnat pe Ștefănel Marin (UNPR) în funcţia de primar interimar.

Edilul şef al Capitalei a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că persoana care i-a dus banii lui Sorin Oprescu ar fi şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa.

Sorin Oprescu avea o relaţie foarte apropiată cu Bogdan Popa, căruia îi făcea "confidenţe", spunându-i despre Mădălin Dumitru, fostul şef al Direcţiei Infrastructură din Primărie, judecat pentru fapte de corupţie, care i-ar fi cerut bani în schimbul tăcerii, potrivit documentelor procurorilor DNA.

Anchetatorii arată, în documentele citate, că într-o discuţie avută în 31 august, Sorin Oprescu i-ar fi făcut "confidenţe infracţionale" lui Bogdan Cornel Popa, vorbind despre o sumă de bani care i-ar fi fost cerută de fostul director Mădălin Dumitru, lăsând să se înţeleagă că a negociat suma pretinsă ca "preţ al tăcerii".

Astfel, la finalul întâlnirii, Oprescu i-ar fi spus lui Popa că vrea să îi povestească "ceva la ureche", "o surpriză neplăcută pentru mine pe următoarea chestie". "Mădălin a vorbit cu Mircea … şi Mircea mi-a spus: «Bă, ăsta a zis „Dom’le, şi eu am tăcut din gură!». Păi şi ce (expresie obscenă), ai avut tu vreo treabă cu mine?, «Dom’le, îmi dai şi mie 10.000 pe lună!», i-ar fi detaliat Oprescu.

Anchetatorii susţin că "Mădălin" este Mădălin Dumitru, fostul director al Direcţiei Generale Infrastructură şi Servicii Publice din Primaria Capitalei până în 5 iunie 2014, când a fost reţinut de Direcţia Naţională Anticorupţie petnru că ar fi cerut comisioane pentru contracte derulate de instituţia pe care o conducea, fiind trimis în judecată în 19 decembrie 2014. Mădălin Dumitru a fost arestat la domiciliu până la termenul din 26 iunie 2015, ulterior fiind judecat sub control judiciar.

"În ciuda susţinerii menţionate mai sus («Păi şi ce (expresie obscenă), ai avut tu vreo treabă cu mine?»), ulterior inculpatul Oprescu Sorin Mircea a învederat cum a încercat să «o sprijine pe soţie», mai exact arătând că «Lu' ăsta chiar nu ştiu, pentru că nevastă-sa e puţin cam ciudată. Am vrut s-o sprijin atunci cu avocaţi …». Mai mult, în continuare Primarul a învederat cum a negociat suma cerută drept «preţ al tăcerii», învederând că «[…] Eu cu … 18, vreo 20 să zicem …», «Şi-atuncea am căzut de acord aşa că na, …, după ce termină cu …», «O să conteze pe un 5.000 şi-am trecut pe …, ca să pun să …»", au mai scris procurorii în documentele citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.