Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Detaliul pe care puțini îl cunosc: în cât timp se prescrie o datorie către bancă. Termenul scurt avut la dispoziție de instituție

executare silita

Vremurile tot mai grele și mai complicate lasă românii cu tot mai multe restanțe la bănci, dar este important de știut că orice bancă are la dispoziție 60 de zile din momentul în care se depășește termenul pentru plata unei facturi. Dacă banca nu solicită executarea silită în cadrul acestui termen, atunci datoria se consideră prescrisă.

Datoriile către bănci au un termen de prescripție egal cu cel către alte instituții, precum cele care oferă diferite servicii, sau a datoriilor către asociația de proprietari. Mai exact, un termen de trei ani peste care poate interveni prescrierea datoriilor, informează Observatornews.

Mai exact, la 60 de zile de la momentul în care se depășește termenul pentru plata unei facturi începe termenul din care banca poate solicita executarea silită a plății respective. Dacă în trei ani de la momentul respectiv banca nu solicită executarea silită a plății, putem vorbi despre prescrierea datoriei. Dacă, însă, banca solicita executarea silită a plății, termenul de prescriere se amână și aceasta nu mai poate fi cerută.

Datoriile la ANAF

În ceea ce privește datoriile la ANAF, termenul de prescripție, în principiu, este de cinci ani. Există însă și cazuri în care legea poate dispune altfel.

Mai exact, este vorba despre un termen de cinci ani care nu înseamnă, de fapt, cinci ani concret. Și asta deoarece calculul efectiv se pornește la data de 1 iulie a anului următor față de cel pentru care este datorată obligația fiscală.

Cu alte cuvinte, în cazul în care avem o datorie pentru anul 2022, cei cinci ani se calculează începând cu 1 iulie 2023, deci prescripția ar urma să intervină de la 1 iulie 2028.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.