Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deutsche Welle: R. Moldova, aproape de careul banditesc al anilor '90

ue moldova

Coalitia proeuropeana de la Chisinau risca sa se destrame, una din componentele aliantei de guvernare, Partidul Democrat (PD), jucând din nou la doua capete, în contextul în care parlamentul urmeaza sa examineze joi motiunea de cenzura înaintata de socialisti si comunisti împotriva guvernului condus de Valeriu Strelet, scrie Deutsche Welle într-un material consacrat situatiei actuale din Republica Moldova.

Sursa citata aminteste, potrivit Agerpres, ca, la sfârsitul saptamânii trecute, reprezentantii Aliantei pentru Integrare Europeana-3 s-au reunit în sedinta pentru a-si coordona actiunile în legatura cu aceasta motiune de cenzura. Dupa sedinta, liberalii au declarat fara echivoc ca deputatii PL nu vor sustine motiunea, liderul formatiunii, Mihai Ghimpu, apreciind ca actualul guvern trebuie pastrat, întrucât, ''în caz contrar, s-ar ajunge la haos în tara''.

La rândul sau, premierul Valeriu Strelet, cel care a preluat conducerea Partidului Liberal Democrat (PLDM) dupa arestarea lui Vlad Filat, a afirmat ca motiunea de cenzura împotriva guvernului este absolut neîntemeiata: ''Acuzatiile sunt stupide si lipsite de temei. Le-am spus partenerilor de coalitie ca trebuie sa aiba încredere, prim-ministrul nu este o persoana corupta. Voi prezenta un raport. Voi raspunde la acuzatii, cu probe, cifre, fapte'', a afirmat Strelet, precizând ca PLDM nu intentioneaza sa iasa din alianta de guvernare.

În schimb, liderii PD au raspuns ambiguu la întrebarea daca vor sustine sau nu motiunea de cenzura a stângii. Seful democratilor, Marian Lupu, a declarat ca PLDM santajeaza PD si ca în aceste conditii înca nu a fost luata o decizie în legatura cu votul asupra motiunii, în timp ce presedintele parlamentului, Andrian Candu, membru al aceluiasi partid, a declarat ca ''alianta proeuropeana merita o noua sansa''.

Democratii considera totodata ca este necesara o reformare a majoritatii parlamentare cu implicarea deputatilor neafiliati (trei deputati din ''grupul Leanca''). ''Astazi constatam ca avem 50 de voturi în parlament (din totalul de 101). Ce facem cu 50 de deputati? Cum asiguram ca acest numar sa fie mai mult de 51? Problema numarul unu este recladirea unei majoritati autentice parlamentare, prin cooptarea neafiliatilor, fiindca fara aceste voturi tot ce vorbim ramân vorbe goale. În al doilea rând trebuie sa ne concentram pe numarul de subiecte prioritare care tin de viata oamenilor si sa renuntam la santaj'', a afirmat Marian Lupu.

Liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leanca, nu s-a pronuntat înca asupra ultimei invitatii publice la dialog cu PLDM, PL si PD. Însa, la sfârsitul lunii septembrie, Leanca declara ca nu are de gând sa sustina în niciun fel actuala guvernare. ''Niste disperati ne transmit prin intermediul presei mesaje ca ar trebui sa-i sustinem neconditionat. Nu ne dorim nicio functie în actuala guvernare. Nu am solicitat si nu vom accepta functii. Nu vom intra la guvernare într-o coalitie negociata netransparent si cu usile închise. Dar daca nu-i ajutam sa-si pastreze scaunele, nu înseamna ca nu sustinem integrarea europeana'', afirma la acea data Iurie Leanca, îndemnând actuala guvernare sa demisioneze daca nu are voturi sa se mentina la putere.

În acelasi timp, liderii protestatarilor proeuropeni din centrul Chisinaului considera ca actuala guvernare ''si-a pierdut credibilitatea si încrederea poporului. ''Ar trebui sa vina o alternativa politica imaculata, bazata pe transparenta, integritate, profesionalism. Clasa politica de azi s-a dovedit a fi una antipopulara, care-si fura cetatenii, iar partide de genul celor conduse de Dodon (Igor Dodon, liderul socialistilor, n.red.) sau Usatîi (Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, n.red) nu vor decât sa vina la putere si sa preia fluxurile financiare, sa preia schemele. Iata de ce este nevoie de o alta clasa politica proeuropeana'', a afirmat Andrei Nastase, unul din liderii protestatarilor.

Potrivit presei de la Chisinau, finantatorul PD, oligarhul Vlad Plahotniuc, ar controla inclusiv partidele de stânga conduse de Usatîi si Dodon (acestea organizeaza împreuna proteste în fata parlamentului), o dovada în acest sens fiind si ceea ce mass-media numeste ''show-ul cu arestarea lui Usatîi la aeroport'', pentru interceptarea convorbirilor telefonice dintre Vlad Filat si principalul suspect în dosarul legat de ''jaful secolului'', Ilan Shor. Usatîi a fost arestat vineri, la întoarcerea de la Moscova, iar duminica a fost pus în libertate prin decizia unui judecator care anterior a activat în calitate de consilier în cabinetul presedintelui fractiunii parlamentare a Partidului Democrat. Dupa ce a fost eliberat, Usatîi a fost purtat pe brate de protestatarii prorusi din fata parlamentului, mai scrie Deutsche Welle.

În legatura cu acest caz, presedintele Centrului de Initiative si Monitorizare a Autoritatilor Publice, avocatul Ion Dron, sustine ca în Republica Moldova a fost creata o noua alianta, alianta lui Renato Usatîi si Vlad Plahotniuc, care în opinia sa ''va duce în scurt timp Moldova în careul banditesc al anilor '90''. ''Odata cu aceasta alianta vor veni în scurt timp intimidarile, omorurile la comanda si disparitia unor oameni'', a avertizat Ion Dron, citat în materialul Deutsche Welle.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.