Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă la Marea Neagră după ruperea barajului din Ucraina: țărmul a fost invadat de pești și delfini morți / bacterii periculoase în apă

Twitter
baraj Ucraina

Poluanţi petrolieri care echivalează cu o cantitate de cel puţin 150 de tone se scurg de-a lungul fluviului Nipru şi "ar putea ajunge până în Mediterana", a susţinut marţi şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, relatează CNN, informează Agerpres.

După ce barajul Kahovka a fost distrus, circa 95.000 de tone de peşte mort plus carcase de delfini au fost găsite pe ţărmul Mării Negre în Bulgaria şi Turcia, spune acelaşi oficial ucrainean.

Potrivit acestuia, inundaţiile rezultate în urma spargerii barajului vor avea efecte semnificative asupra mediului, circa 50.000 de hectare de pădure au fost inundate şi "cel puţin jumătate (din pădurile ucrainene) vor muri", iar zona inundată avea o faună de circa 20.000 de animale sălbatice.

Ministerul ucrainean al Sănătăţii a avertizat luni cetăţenii să nu înoate şi să nu pescuiască în apele din regiunile Odesa, Nikolaev şi Herson. Potrivit unei declaraţii emise de acest minister, circa 40 de puncte de monitorizare a calităţii apei au fost stabilite în aceste regiuni pe Nipru în zonele inundate şi de-a lungul coastei ucrainene a Mării Negre, iar printre cele mai periculoase bacterii sau virusuri din apă se numără salmonella, rotavirus sau E.coli.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc pentru distrugerea barajului. Responsabilul din cadrul preşedinţiei ucrainene citat mai sus a cerut ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru dezastrul ecologic provocat.

OMS avertiza asupra riscului de holeră

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că holera și alte boli transmise prin apă reprezintă un risc în Ucraina, după distrugerea Barajului Kahovka.

Zidul barajului s-a prăbușit ducând la inundarea a zeci de sate și a unor părți din Herson, precum și la distrugerea totală a centralei hidroelectrice care asigura energia electrică în regiune.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru distrugere, în timp ce unii speculează că barajul ar fi putut fi slăbit în urma unor atacuri anterioare. Cu toate acestea, grupul norvegian de monitorizare seismică Norsar a înregistrat o activitate seismică în noaptea prăbușirii peretelui barajului, ceea ce indică faptul că a avut loc o explozie la baraj.

Ucraina: „Pagube de 1,2 miliarde de euro”

Distrugerea vastului baraj Kakhovka a provocat pagube de 1,2 miliarde de euro, a declarat marți ministrul ucrainean al mediului, potrivit Reuters, avertizând că minele dezgropate de inundații ar putea ajunge pe coastele altor țări europene, relatează Medaifax.

Prăbușirea barajului deținut de ruși la 6 iunie a dezlănțuit inundații în sudul Ucrainei și în zonele ocupate de ruși din regiunea Kherson, provocând moartea a peste 50 de persoane și distrugând case și terenuri agricole.

În cadrul unei reuniuni a miniștrilor mediului din țările Uniunii Europene, ministrul ucrainean al mediului, Ruslan Strileț, a declarat că evaluarea pagubelor este în curs de desfășurare, dar că prăbușirea barajului este deja cel mai mare dezastru de mediu de la invazia Rusiei din februarie 2022.

"Sunt lucruri pe care nu le putem restabili niciodată. Acestea sunt ecosistemele care au fost spălate în Marea Neagră. Aceasta include 20.000 de animale care probabil au murit, inclusiv specii care se găseau doar în sudul Ucrainei", a spus el.

Strilets nu a precizat ce cuprinde valoarea estimată a pagubelor de 1,2 miliarde de euro, dar a spus că prăbușirea barajului a lăsat aproximativ 1 milion de oameni fără apă potabilă după ce volumul rezervorului Kakhovka a scăzut cu trei sferturi, iar resturile vor fi aduse în alte țări.

"Europa va găsi mine rusești pe plajele sale", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.