Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezastru ecologic - Papa Francisc, îngrijorat pentru 'plămânul vital' al planetei

Inquam Photos/ Octav Ganea
papa Francisc Blaj

Papa Francisc s-a arătat "îngrijorat", duminică, după tradiţionala rugăciune Angelus, cu privire la incendiile care devastează pădurea amazoniană, "acest plămân vital pentru planeta noastră", scrie AFP, conform news.ro.

"Suntem preocupaţi pentru vastele incendii care se dezvoltă în pădurea amazoniană. Acest plămân de pădure este vital pentru planetă", a spus Suveranul pontif în faţa unei mulţimi de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru.

Papa, care organizează în această toamnă o conferinţă mondială despre Amazon, i-a îndemnat pe cei 1,3 miliarde de catolici de pe planetă să "se roage pentru că, graţie angajamentului tuturor, aceste incendii să fie stinse cât mai repede posibil".

ALERTĂ - Theodor Paleologu, candidatul PMP la prezidențiale! Ce funcție a primit Mihail Neamțu

Papa Francisc, ales în martie 2013, s-a întâlnit în luna mai cu şeful indigen Raoni, venit să alerteze Europa cu privire la despădurirea Amazoniei. Şeful poporului nomad kayapo a căutat să strângă un milion de euro pentru a proteja rezervaţia Xingu din Brazilia.

Papa a denunţat atunci exploatarea Pădurii amazoniene prin "interese mari economice internaţionale".

În ianuarie 2018, Suveranul pontif, în vârstă de 82 de ani, a vizitat Puerto Maldonado, un sat din sud-estul statului Peru, înconjurat de jungla amazoniană, unde a convertit mii de peruani indigeni, brazilieni şi bolivieni. El a condamnat "puternica presiune a marilor interese economice care râvnesc la petrol, gaze, păduri, aur, monoculturi agroindustriale.

Convenţia din octombrie îi va fi dedicată acestei Păduri care ocupă 43% din suprafaţa Americii de Sud şi unde trăiesc aproape trei milioane de indigeni.

Biserica Catolică este conştientă de istoria sângeroasă de evanghelizare a Americii latine în secolul al XVI-lea şi recunoaşte că nu a tratat întotdeauna cu prespect popoarele din Amazonia. Dar astăzi este angajată în numeroase proiecte prin care ajută popoarele amazoniene să îşi păstreze obiceiurile şi identitatea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.