Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZASTRU peste Prut. Moldova se îndreaptă cu pași repezi spre alegeri anticipate

moldova parlament

O primă rundă de negocieri între fracţiunile parlamentare din Republica Moldova pentru desemnarea unui candidat la funcţia de premier s-a încheiat marţi fără niciun rezultat. Atât Partidul Liberal Democrat (PLDM), cât şi Partidul Democrat (PDM) îşi revendică în continuare dreptul de a desemna candidatul la funcţia de premier, informează Radio Chişinău şi Unimedia, preluate de Agerpres.

După discuţii care au durat mai bine de două ore, liderul democraţilor moldoveni, Marian Lupu, a recunoscut că negocierile au intrat într-un blocaj politic şi i-a acuzat pe liberal-democraţi că insistă asupra dreptului de a propune candidatura la funcţia de premier. Potrivit lui Marian Lupu, odată cu formarea Platformei Social Democrate, acest drept îi revine PD-ului, care a devenit cel mai mare grup parlamentar. 

La rândul său, preşedintele interimar al PLDM, Valeriu Streleţ, susţine că fracţiunea sa este cea care trebuie să desemneze un premier din afara politicului, care să asigure 'scoaterea din captivitate a instituţiilor statului'. În aceste condiţii, PLDM urmează să convoace în zilele următoare Consiliul politic naţional pentru a decide poziţia formaţiunii, a anunţat după negocieri Valeriu Streleţ. 

Liberalii şi-au exprimat nemulţumirea că PLDM a decis din nou convocarea Consiliului politic naţional al formaţiunii. 'Bănuiesc că este acelaşi joc, se încearcă tărăgănarea (situaţiei) şi se vor anticipate', i-a acuzat pe liberal-democraţi preşedintele PL, Mihai Ghimpu, care a subliniat totodată că partidul pe care îl conduce nu se teme de alegeri anticipate. 

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, şeful statului urmează să poarte noi consultări cu fracţiunile parlamentare în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de premier. Dacă grupurile parlamentare nu cad de acord asupra unui candidat, preşedintele Nicolae Timofti are dreptul să desemneze un premier, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Ion Sturza. 

În acelaşi timp, conform unei decizii recente a Curţii Constituţionale, dacă se formează o majoritate parlamentară şeful statului este obligat să accepte candidatul propus de aceasta. 

Termenul limită pentru învestirea unui nou guvern este 29 ianuarie, când se împlinesc trei luni de la demiterea cabinetului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ, printr-o moţiune de cenzură iniţiată de socialişti şi comunişti şi votată şi de democraţii ce făceau parte din coaliţia guvernamentală proeuropeană. În cazul în care eşecul se repetă, şeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului şi să convoace alegeri anticipate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.