Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZASTRU PLANETAR Banchiza arctică a ajuns la cea mai mică suprafață a sa din istoria măsurătorilor

calota polul nord

Suprafaţa banchizei arctice nu a fost niciodată atât de mică în istoria măsurătorilor ştiinţifice pentru o lună octombrie, potrivit datelor prezentate miercuri de Institutul Meteorologic Danez (DMI), informează AFP.

"Suprafaţa banchizei arctice este cea mai mică înregistrată vreodată pentru această lună a anului", a declarat Rasmus Tonboe, expert în cadrul DMI. Potrivit datelor preliminare obţinute din satelit, suprafaţa banchizei arctice era de 6,5 milioane de kilometri pătraţi în data de 27 octombrie, scrie agerpres.ro.

Citește și: Adrian Streinu Cercel: ‘Nu vă spălați, nu purtați mască, dar atunci să nu vă mirați că vă îmbolnăviți’

"Rata de creştere a banchizei este mai lentă decât cea normală", a adăugat acelaşi om de ştiinţă, care vorbeşte despre o lună octombrie "record" în istoria măsurătorilor satelitare, care au început în 1979.

Doar pentru luna octombrie 2020, stratul de gheaţă a scăzut cu 8,2% în raport cu valoarea măsurată în urmă cu zece ani.

Citește și: Traian Berbeceanu: ‘Bucureștenii au înțeles și știu că măsurile sunt în sprijinul lor și sunt respectate’

Cauza este o apă marină mai caldă ca de obicei, care împiedică formarea fragmentelor de gheaţă, cu temperaturi ce depăşesc media obişnuită cu 2-4 grade Celsius în partea orientală a Arcticii de la nord de Siberia şi cu 1-2 grade Celsius mai calde în Golful Baffin, situat între Groenlanda şi Canada, potrivit datelor publicate de DMI într-un comunicat.

"Este o tendinţă pe care am constatat-o în aceşti ultimi ani, cu un anotimp mai lung în care apa rămâne în stare lichidă, fapt care determină Soarele să încălzească marea timp mai îndelungat, un proces ce duce la ierni mai scurte, iar gheaţa nu se mai îngroaşă la fel de mult ca în trecut", a rezumat cercetătorul danez.

Citește și: Codrin Ștefănescu: ‘Liviu o duce prost cu sănătatea, are probleme mari cu coloana’

Încă din septembrie, mărimea banchizei înregistrase un nivel foarte scăzut - locul al doilea în clasamentul celor mai mici suprafeţe arctice îngheţate înregistrate vreodată - după recordul negativ din 2012, ocupând o suprafaţă de 4,2 milioane de kilometri pătraţi, măsurată pe 8 septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.