Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezastru umanitar în Siria - Aproape 700.000 de persoane și-au părăsit locuițele în Idleb

Crisis Response Journal
Mayday Rescue Castile Albe siria

Aproape 700.000 de oameni şi-au părăsit locuinţele în Idlib şi în zonele învecinate în ultimele 10 săptămâni, cel mai mare număr înregistrat într-o perioadă similară de timp de la începutul conflictului din Siria, în 2011, a indicat marţi Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), transmit Reuters şi AFP potrivit Agerpres.

De la 1 decembrie, circa 690.000 de persoane, în majoritate femei şi copii, au plecat din această regiune din nord-vestul Siriei, exodul masiv fiind provocat de ofensiva regimului de la Damasc lansată în decembrie împotriva jihadiştilor şi rebelilor care domină încă acest teritoriu, ofensivă susţinută de aviaţia rusă.

Alte 280.000 de persoane ar putea pleca din centre urbane dacă luptele continuă, inclusiv din oraşul Idlib, care găzduieşte în momentul de faţă civili refugiaţi din calea luptelor din alte zone şi care nu a fost deocamdată ţinta unui asalt militar masiv.

Este vorba de "cea mai mare concentrare de persoane deplasate din lume, iar ostilităţile trebuie să înceteze urgent ca să nu fie transformat într-un mormânt", a avertizat Jens Laerke, purtător de cuvânt al OCHA.

Mare parte dintre refugiaţi se îndreaptă spre nordul provinciei Idlib, în apropierea graniţei turce, o zonă relativ scutită de violenţe.

Înaltul comisariat al ONU pentru refugiaţi (HCR) a atenţionat însă tot marţi că taberele pentru cei strămutaţi din cauza conflictului sirian sunt suprapopulate. Numeroase şcoli şi moschei sunt pline de familii strămutate şi chiar găsirea unui loc într-o clădire aflată încă în construcţie a devenit cvasiimposibilă, a deplâns la Geneva purtătorul de cuvânt al HCR Andrej Mahecic, evocând o criză umanitară "din ce în ce mai disperată".

Jihadiştii din gruparea Hayat Tahrir al-Sham, considerată fosta aripă siriană a reţelei Al-Qaida, precum şi alte grupări mai mici şi facţiuni rebele continuă să controleze puţin peste jumătate din provincia Idlib şi sectoare învecinate din regiunile Alep, Hama şi Latakia.

Războiul declanşat în martie 2011 în Siria în urma reprimării de către Damasc a unor manifestaţii antiguvernamentale s-a transformat într-un conflict complex, soldat până acum cu peste 380.000 de morţi.

Mai mult de jumătate din populaţia Siriei de dinainte de război a fost constrânsă să se refugieze, în interiorul sau în exteriorul ţării. Potrivit ONU, numărul refugiaţilor sirieni de peste graniţele ţării se ridică la 5,5 milioane de oameni, la care se adaugă peste 6 milioane de persoane strămutate în plan intern, fiind cel mai mare val de persoane deplasate din lume de după al doilea război mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.