Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezastrul patronat de Kovesi - DNA, obligată să plătească daune unui magistrat anchetat abuziv de procurorul 'Portocală'/ UPDATE

F. P.
ziarulincomod.ro
dna ploiesti

Tribunalul București a decis miercuri, 24 noiembrie, în primă instanță, că Direcția Națională Anticorupție trebuie să-i plătească daune morale fostului procuror șef de la Parchetul Curții de Apel Ploiești, procurorul Liviu Mihai Tudose, după ce acesta a fost anchetat abuziv de procurorii de la structurală teritorială Ploiești a DNA.

„Admite excepțiile lipsei calității procesuale pasive a pârâților Kovesi Laura Codruța, Onea Lucian Gabriel și Răileanu Elena Cerasela, invocate de către fiecare dintre acești pârâți prin întâmpinare și unite de instanță cu fondul cauzei și, în consecință, respinge cererea astfel cum a fost precizată formulată de reclamant în contradictoriu cu acești pârâți ca fiind formulată împotriva unor persoane lipsite de calitate procesuală pasivă. Admite în parte acțiunea precizată formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâta DNA. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 25.000 lei cu titlu de daune morale reprezentând repararea prejudiciului cauzat, precum și la plata a dobânzii legale de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri și până la momentul plății efective. Respinge în rest cererea ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de apel urmând a se depune la Tribunalul București-secția a IV-a civilă. Pronunțată azi, 24.11.2021, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței”, se arată în decizia Tribunalului București citată de newsonline.ro.

UPDATE:

Tot miercuri, judecătoarea Elena Avrigeanu de la Tribunalul București a condamnat statul român la plata unor daune morale de 150.000 lei pentru reținerea și arestarea nelegală a procurorului Liviu Tudose în dosarul în care procurorii Lucian Onea și Cerasela Răileanu l-au acuzat de închipuite infracțiuni de luare de mită și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Un dosar în care Tudose a fost în 2019 definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, atât la fond, cât și în apel, notează luju.ro.

Soluția pe scurt: „Respinge excepția prescripției dreptului material la acțiune, ca neîntemeiată. Admite în parte cererea. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 150.000 lei reprezentând daune morale cauzate prin reținerea și arestarea nelegală a reclamantului și la plata dobânzii legale aferente acestei sume de la data rămânerii definitive a prezenței sentințe și până la plata efectivă. Obligă pârâtul la plata sumei de 14643,38 lei reprezentând daune materiale constând în cheltuieli cu asistență juridică în cursul procesului penal în legătură cu măsurile preventive de libertate și la plata dobânzii legale aferente acestei sume de la dată rămânerii definitive a prezenței sentințe și până la plata efectivă. Respinge în rest cererea, că neîntemeiată. Obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 3570 lei reprezentând onorariu de avocat. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 24 noiembrie 2021.”

Liviu Tudose a fost anchetat de DNA Ploiești, fiind suspectat că a încercat să obțină informații confidențiale dintr-un dosar penal aflat în instrumentarea procurorului Mircea Negulescu de la Parchetul Curții de Apel Ploiești. Beneficiarul acelor informații ar fi fost omul de afaceri Sebastian Ghiță care avea interes să protejeze două persoane investigate de Negulescu.

În 14 iunie 2018 Înalta Curte de Casație și Justiție l-a găsit nevinovat pe omul de afaceri Sebastian Ghiță dar și pe toți ceilalţi inculpaţi din acest dosar: Liviu Tudose – fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru – fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Constantin Ispas – ofiţer de poliţie, Aurelian Constantin Mihăilă – fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Decizia de achitare a rămas definitivă după ce Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a decis că nu are motive întemeiate să conteste soluția de achitare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.