Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezbaterea bugetului 2023 pentru Capitală se va face vineri; PSD vine cu propuneri pentru stimulentele financiare și Banca de alimente

Digi24
Primaria Capitalei

Proiectul de buget al Municipiului Bucureşti pentru anul 2023 va fi supus vineri votului în Consiliul General al Capitalei, informează Agerpres.

Pe ordinea de zi figurează şi un al doilea proiect conform căruia Primăria Capitalei urmează să contracteze un împrumut în valoare de 150 de milioane de lei. Banii vor fi folosiţi pentru: investiţii în consolidarea reţelei de termoficare, o serie de proiecte prevăzute în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), Pasajul Doamna Ghica, Penetraţia Prelungirea Ghencea - Domneşti şi Supralărgirea Bulevardului Ghencea; refacerea patinoarului Flamaropol, traseu prioritar pietonal şi de biciclişti.

În ce priveşte proiectul de buget al Capitalei, grupul PSD a depus un amendament care prevede: suplimentarea cu 630 de milioane de lei pentru plata stimulentelor financiare; suplimentarea cu 56 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la obiectivul "Bancă de alimente, Cantină socială, Centru de asistenţă pentru mamă şi copil şi reintegrare socio-profesională"; 24,7 milioane lei pentru finalizarea lucrărilor la blocul de locuinţe sociale din bd. Ghencea nr. 322 - 326; 2 milioane de lei pentru dezvoltarea proiectului cultural-artistic "Pinacoteca Municipiului Bucureşti". Amendamentul a primit aviz negativ, joi, în cadrul Comisiei economice.

Tot atunci, consilierul municipal PNL Răzvan Socolovici a declarat că liberalii vor depune un amendament care vizează majorarea capitalului social al STB cu 100 de milioane de lei (în baza deciziei de marţi a CGMB); alocarea a 20 de milioane de lei pentru eficientizarea iluminatului public pe 13 bulevarde; suplimentarea cu un milion de lei a sumelor destinate pentru bugetarea participativă; suplimentarea cu 37 de milioane de lei pentru salariile angajaţilor din Primărie şi instituţiile subordonate (ca urmare a creşterilor care se aplică din luna ianuarie, în baza unei hotărâri aprobate în şedinţa de marţi a CGMB); suplimentarea sumelor pentru reparaţii de străzi şi trotuare; suplimentări pentru instituţii de cultură.

Totodată, luni, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţa că în proiectul de buget al Capitalei va fi propusă o sumă "consistentă" pentru microcipări şi sterilizări gratuite, dar şi pentru extinderea capacităţilor din adăposturile de câini. El preciza că are în vedere alocarea a 10 milioane de lei în bugetul din acest an pentru sterilizarea câinilor, dar menţiona că suma va fi stabilită în urma discuţiilor cu grupurile politice din CGMB.

Conform proiectului, Primăria Capitalei şi instituţiile subordonate ar urma să aibă în 2023 un buget general de 11,3 miliarde de lei, din care bugetul local este estimat la 8 miliarde de lei.

Veniturile totale ale bugetului general centralizat au fost prognozate la 11.393.740.000 lei, din care ponderea cea mai mare o deţin:

  • * cotele defalcate din impozitul pe venit - 4,8 miliarde lei;
  • * venituri nefiscale - 2,7 miliarde lei;
  • * subvenţii de la bugetul de stat şi de la alte administraţii - 1,3 miliarde lei;
  • * sume primite de la UE în contul plăţilor efectuate - 912 milioane lei;
  • * operaţiuni financiare - 1 miliard de lei;
  • * venituri din capital - 350 milioane lei;
  • * impozite şi taxe pe bunuri şi servicii - 55 milioane lei.

Cheltuielile totale au fost prognozate la suma de 11.393.740.000 lei, din care:

  • * cheltuieli de personal - 2 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde lei pentru cele 19 spitale aflate în subordonare locală;
  • * bunuri şi servicii - 2,1 miliarde lei, din care 1,1 miliarde lei pentru cele 19 spitale;
  • * dobânzi - 267 milioane lei;
  • * subvenţii pentru acoperirea diferenţei de preţ şi tarif - 2,4 miliarde lei;
  • * proiecte cu fonduri externe nerambursabile - 1,7 miliarde lei;
  • * asistenţă socială - 305 milioane lei;
  • * investiţii - 1,2 miliarde lei;
  • * rambursări de credite - 877 milioane lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.