Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezbaterea propunerii lui Tăriceanu privind numirea conducerii ÎCCJ, amânată în Comisia juridică

Inquam Photos / Octav Ganea
Senatul Romaniei

Comisia juridică a Senatului a amânat, marţi, cu două săptămâni dezbaterea în vederea întocmirii unui raport pentru propunerea de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care este iniţiată de preşedintele Camerei superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE).

Propunerea de amânare a dezbaterii i-a aparţinut preşedintelui comisiei, Şerban Nicolae, şi a întrunit şase voturi "pentru" şi patru "împotrivă", fiind determinată de absenţa lui Tăriceanu de la şedinţă. "Vă propun să amânăm două săptămâni ca să fie prezent şi iniţiatorul, să vedem dacă reuşeşte să ne convingă, inclusiv pe chestiunea raportării acestei propuneri la dispoziţiile constituţionale, cel puţin în ceea ce îi priveşte pe procurori. Poate cu ocazia aceasta aude şi cine trebuie să audă că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei, ceea ce pune în discuţie dacă ministrul Justiţiei poate fi scos din această procedură atât în ceea ce priveşte numirea sau revocarea, inclusiv evaluarea activităţii procurorilor", a susţinut senatorul social-democrat.

Pe de altă parte, senatorul liberal Alina Gorghiu a susţinut că dezbaterea trebuie să aibă loc, pentru că este vorba de un proiect vechi, care are toate avizele solicitate şi le-a cerut colegilor să facă abstracţie că "iniţiatorul, vremelnic, este preşedintele Senatului". Ea a adăugat că şi Guvernul a dat un aviz negativ acestui proiect şi a atras atenţia că este nevoie de mai multă coerenţă în ceea ce priveşte legislaţia sistemului judiciar.

"Şi Guvernul a dat un punct de vedere negativ şi, dacă îmi aduc bine aminte şi, sigur, sper să nu greşesc, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a pronunţat împotriva proiectului de lege, solicitând senatorilor PSD să dea un vot de respingere tot anul trecut. Niciun stat din Uniunea Europeană astăzi nu elimină instituţia preşedintelui din acest algoritm de numire a şefilor de Parchete. (...) Ar trebui să fim mult mai coerenţi în ceea ce priveşte legislaţia aceasta pe teme de justiţie sau din sistemul judiciar, pentru că nu cred ne mai permitem să facem legi pentru că unui deputat sau unui senator i-a picat cu tronc sau i-a picat rău o anumită persoană care se află la conducerea unei instituţii, indiferent despre ce instituţie este vorba", a adăugat Gorghiu.

Senatorul USR George Dircă a susţinut, de asemenea, necesitatea discutării proiectului marţi şi s-a opus solicitării senatorului ALDE Ionuţ Sibinescu privind cererea unui nou aviz de la CSM. "Apreciem că nu este utilă amânarea acestui proiect pentru a se lua la cunoştinţă de avizul CSM venit de aproape un an. Considerăm că nu este oportună solicitarea unui nou aviz din partea noului CSM întrucât nu e bine să (...) solicităm câte un aviz până primim unul favorabil, în speranţa că acest aviz favorabil va veni. Este un proiect care a primit atât de multe critici de neconstituţionalitate în avizul Consiliului Legislativ încât rar mi-a fost să văd un astfel de proiect", a afirmat parlamentarul USR, conform Agerpres.

Comisia juridică a solicitat, în cele din urmă, pentru acest proiect un nou punct de vedere de la CSM şi l-a invitat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la şedinţa din 28 martie pentru a prezenta un punct de vedere al instituţiei pe care o conduce. Călin Popescu-Tăriceanu propune modificarea articolului 53 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în sensul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi numeşte dintre judecătorii care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.