Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezbateri aprinse între deputații AUR, PNL și PSD pe tema finanţării partidelor

camera deputatilor

Deputaţii au discutat în contradictorii, marți, în plen, pe marginea unor proiecte de lege privind finanţarea activităţii partidelor politice.

AUR vrea ca legea să permită partidelor să-și aloce banii primiți de la buget pentru construcția de aşezăminte sociale, medicale sau culturale.

"Finanţarea partidelor politice este o problemă cât se poate de actuală, având în vedere că în momentul ăsta o majoritate a românilor trăieşte în sărăcie. Ne spuneţi mereu că nu sunt bani de alocaţii, nu sunt bani de salarii, nu sunt bani de pensii, însă pentru partidele politice gândiţi şi găsiţi zeci de milioane de euro. Florin Vasile Cîţu, preşedintele PNL, a promis că va scădea banii pentru partide politice, a venit la guvernare ca prim-ministru, nu a scăzut cuantumul. (...) Avem un trezorier de la PSD care şi-a cumpărat case cu banii de la partidele politice. (...) Vrem să oprim acest jaf al banului public, având în vedere situaţia de criză în care ne aflăm", a spus în plen copreședintele AUR, George Simion.

"Domnule Simon, nu mai minţiţi. De ce nu veniţi aici, la microfon, să spuneţi că luaţi şi dumneavoastră această subvenţie? Proiectul dumneavoastră nu propune ceea ce aţi spus dumneavoastră aici, vă rog să spuneţi adevărul. Adevărul este că primiţi aceşti bani, îi aveţi în conturi. (...) Potrivit legii, subvenţia se acordă tuturor partidelor parlamentare", a replicat liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, care a adăugat că, prin proiectele propuse, AUR vrea să folosească banii în mod discreţionar.

În replică, Simion a explicat ceea ce prevede fiecare proiect de lege în parte, arătând că banii alocaţi unui partid pot fi folosiţi, potrivit uneia dintre iniţiative, şi la construcţia unui spital.

"Nu v-am acuzat, domnule Andronache, pe persoana fizică că va însuşiţi aceşti bani, spuneam că zeci de milioane de euro, în fiecare an, merg şi către conturile PNL. În acest moment, AUR are în cont, pe anul trecut, aproape 4 milioane de euro, bani pe care vă rugăm că ne permiteţi să îi folosim pentru construcţia unui spital, pentru că nu vrem să-i folosim pentru activitatea noastră politică", a arătat deputatul AUR.

Deputatul AUR Adrian-George Axinia a afirmat că, în timp ce românii 'se luptă cu sărăcia' din cauza preţurilor la energie şi cu inflaţia, partidele politice 'se înfruptă din banii publici ca şi cum ar fi cele mai înfloritoare vremuri pe care le trăim'.

"Toată lumea ştie că AUR nu a cheltuit niciun ban de la stat din sumele primite drept subvenţie şi că ne dorim ca din banii respectivi să construim un spital, dar legea nu ne permite acest lucru, motiv pentru care vrem să schimbăm legea finanţării partidelor politice. Corupţia în România este generalizată, iar aceste proiecte reprezintă un prim pas pentru reducerea corupţiei", a adăugat el.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a acuzat "dublul limbaj" şi "ipocrizia unor colegi".

"Faptul că un partid parlamentar, şi anume AUR, ne spune că are aproape 5 milioane de euro în conturi, în acelaşi timp ne spune că n-au nevoie de bani - daţi banii înapoi dacă n-aveţi nevoie de ei, pentru că nu vă obligă nimeni să ţineţi banii în conturi (...) Voi n-aveţi nevoie de bani de la statul român ca să faceţi campanie, în schimb aveţi finanţări dubioase din multe alte surse, care vă fac să nu fiţi dependenţi de aceşti bani", a afirmat social-democratul.

Deputatul AUR Antonio Andruşceac l-a rugat pe Alfred Simonis "să vină, ca un om inteligent", să dovedească că AUR primeşte finanţări dubioase.

"Eu v-aş propune să o luăm mai uşor cu populismul pe scări. (...) Sunt total de acord cu dumneavoastră, subvenţiile au devenit prea mari. M-aş fi bucurat, stimaţi colegi de la AUR, să nu votaţi prevederile din legea bugetului, pe care am susţinut-o în dezbateri în această iarnă, privitor la planul pentru subvenţii anul acesta. (...) Vă doriţi să ne întoarcem într-o perioadă în care existau tot felul de partide-breloc întreţinute de către vreun oligarh sau altul?", a afirmat, la rândul său, deputatul USR Andrei Lupu, care a pledat pentru transparenţă în cheltuirea banilor publici.

"Am intrat pe site-ul AUR (...) şi am dat de un document absolut caraghios, de un populism greţos, în care nu apare niciun tabel, nu apare nicio statistică privind modul în care voi predicaţi un mod total transparent în care vă cheltuiţi banii. (...) Şi da, faceţi tot posibilul să vă detaşaţi de finanţările ruseşti", a susţinut şi deputatul PNL Pavel Popescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.