Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluire BOMBĂ: Kovesi avea denunțul împotriva Guvernului Grindeanu înainte de emiterea OUG13

kovesi

Mihai Poliţeanu, Elena Ghioc şi Răzvan Patachi, membri ai asociaţiei ”Iniţiativa România”, au depus un denunţ penal la DNA împotriva prim-ministrului Sorin Grindeanu și fostului ministru al Justiţiei Florin Iordache în care îi acuză de favorizarea făptuitorului şi de prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.

Potrivit unei investigații publicate în Cotidianul, rezultatul este de-a „dreptul şocant”. Acest dosar deschis de Laura Codruţa Kovesi se bazează pe o plângere depusă de Mihai Poliţeanu în 24 ianuarie 2017, iar Ordonanţa 13 a fost emisă în 31 ianuarie 2017, fiind publicată în MO în 1 februarie 2017!

Sorin Grindeanu, numire controversată la Ministerul Comunicațiilor

Cronologia faptelor este redată în Cotidianul:

18 ianuarie 2017: pe Facebook, site-ul „Corupţia ucide” publică programul protestelor din mai multe oraşe pentru 22 ianuarie.

20/21 ianuarie 2012: incendiul de la „Bamboo”, o tragedie evitată doar de evacuarea rapidă a peste 1.000 de persoane de către personalul clubului.

22 ianuarie 2017: Klaus Iohannis se duce între manifestanţii din Piaţa Universităţii la un protest neautorizat, în care rosteşte formula „o gaşcă de politicieni corupţi”. Se pronunţă împotriva intenţiei guvernului de a emite o ordonanţă pentru graţierea şi amnistia anumitor fapte.

23 ianuarie 2017: Iohannis anunţă de la Cotroceni că, în urma protestului la care a participat, va declanşa un referendum împotriva ordonanţelor privind „graţierea” şi „amnistia” pe care le-ar pregăti Guvernul.

Probabil cel mai bogat premier al României. Averea URIAȘĂ a lui Nicolae Văcăroiu

24 ianuarie 2017: Klaus Iohannis anunţă declanşarea referendumului, însă schimbă tema acestuia, de la amnistie şi graţiere, la „continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”.

24 ianuarie 2017: Mihai Poliţeanu, Elena Ghioc şi Razvan Patachi, toţi trei fiind membri ai „Initiaţivei România”, depun plîngerea penală la DNA împotriva lui Sorin Grindeanu şi Florin Iordache.

31 ianuarie 2017: Guvernul României emite vestita Ordonanţă nr. 13 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

1 februarie 2017: Ordonanţa nr. 13/2017 este publicată în Monitorul Oficial Partea I, nr. 92 din 1 februarie 2017.

1 februarie 2017: Mihai Poliţeanu este chemat şi audiat la DNA în legătură cu denunţul din 24 ianuarie 2017.

1 februarie 2017: Klaus Iohannis participă la şedinţa CSM în care se decide ca atît Şefa CSM, cît şi preşedintele României să sesizeze Curtea Constituţională pentru Ordonanţa nr. 13 a Guvernului. În Consiliu, formal, Iohannis este rugat de plen să sesizeze CCR.

1 februarie 2017: Ministerul Justiţiei este somat să trimită pînă a doua zi la DNA toate actele şi înscrisurile legate de elaborarea OUG nr. 13.

1 februarie 2017: Miting de proporţii în Bucureşti, în faţa Guvernului, cu peste 100.000 de oameni după o mobilizare extraordinară pe Facebook.

1 februarie 2017: Violenţe la mitingul din Piaţa Victoriei, cu pietre şi cocktail-uri incendiare. Intervenţia jandarmilor este lăudată de toată lumea, inclusiv de protestatari.

2 februarie 2017: Klaus Iohannis condamnă, în mod surprinzător, intervenţia jandarmilor.

2 februarie 2017: DNA transmite un Comunicat de presă, în care confirmă că efectuează o anchetă penală la sesizarea „mai multor persoane fizice”, în legătură cu modalitatea de adoptare a Ordonanţei nr. 13.

2 februarie 2017: Preşedintele Klaus Iohannis trimite sesizarea la CCR, înregistrarea documentului fiind confirmată printr-un Comunicat.

3 februarie 2017: Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, decide să sesiseze şi el CCR pentru Ordonanţa nr. 13.

5 februarie 2017: Guvernul emite Ordonanţa nr. 14/2017, prin care abrogă Ordonanţa nr. 13/2017.

7 februarie 2017: Iohannis ţine un discurs agresiv în Parlament la adresa PSD, detrminîndu-i pe parlamentarii acestui partid să părăsească sala.

7 februarie 2017, ora 21:30: La postul public „Radio România Actualităţi”, Laura Codruţa Kovesi acordă un interviu, comunicînd date false despre felul în care s-a declanşat anchetarea lui Sorin Grindeanu şi Florin Iordache în „Dosarul Ordonanţei 13”.

8 februarie 2017: Judecătorii CCR au decis cu majoritate de voturi că nu există un conflict de natură constituţională între autoritatea judecătorească şi cea executivă, respectiv între autoritatea legislativă şi cea executivă, respingând astfel sesizările depuse de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi de preşedintele Klaus Iohannis, privind emiterea OUG 13, prin care s-a încercat modificarea Codurilor Penal şi de Procedură Penală.

9 februarie 2017: CCR respinge şi sesizarea lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, pe motivul că Ordonanţa 13 a fost deja abrogată.

„După cum se vede din această cronologie, în doar 23 de zile, între 18 ianuarie 2017, cînd au fost demarate protestele antiguvernamentale, şi 9 februarie, cînd CCR a respins ultima sesizare pe tema Ordonanţei 13, s-au întîmplat atît de multe evenimente, încît este imposibil de evitată concluzia că a existat un plan iniţial, că totul a fost bine organizat, modificîndu-se strategia şi mesajele în funcţie de evoluţia evenimentelor”, este concluzia lui Ion Spânu.

Investigația integrală în Cotidianul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.