Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluire INCENDIARĂ: Ce tun a mai dat PSD în 'marțea neagră' când a fost adoptată OUG

Inquam Photos / Octav Ganea
Sorin Grindeanu

În aceeași noapte în care Guvernul a legiferat în favoarea penalilor, Ministerul Cercetării a redactat o scrisoare ce deschide calea politizării unor organisme care garantau corecta finanțare a proiectelor și burselor din domeniu.

Pe 31 ianuarie 2017, secretarul de stat din Ministerul Cercetării și Inovării, Dan Popescu, semna un document în atenția profesorului universitar Alexandru Babeș, președintele Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS), potrivit România Liberă.

Avocatul Poporului, anunţ CRUCIAL despre OUG care a scos oamenii în stradă

“Având în vedere schimbările efectuate în structura Guvernului, precum și deciziile necesar a fi luate pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor cuprinse în Programul de guvernare aprobat prin Hotărârea Parlamentului numărul 1/2017 pentru acordarea încrederii Guvernului, vă informăm că Ministerul Cercetării și Inovării urmează să emită ordinele de ministru pentru reorganizarea organismelor consultative ale acestuia. În consecință, vă rugăm să dispuneți cele necesare pentru anularea ședințelor de lucru deja convocate, urmând ca programele ședințelor de lucru să fie făcute numai după publicarea noilor ordine privind atribuțiile și responsabilitățile CNCS ca organism consultativ al Ministerului Cercetării și Inovării”, se arată în adresă.

Petiție adresată ministrului

Cristian Dogaru, lector la University of Suffolk din Anglia, a identificat aceste organisme consultative la care face referire Ministerul Cercetării:  Colegiul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare și Inovare – CCCDI; Consiliul Național al Cercetării Științifice – CNCS; Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării – CNECSDTI; Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare – CNATDCU.

“Aceste organe au fost înființate în mod transparent și democratic, iar membrii lor au fost numiți prin ordin de ministru pentru o perioadă predeterminată. Reorganizarea acestor organisme consultative, la nici un an de când au fost înființate, nu este justificată de venirea la putere a unui nou guvern. Aceste organisme sunt entități profesionale apolitice. Ne temem că măsura de reorganizare a acestor organisme este de fapt parte a planului mai larg de restaurație, impus în mod ilegal și nedemocratic de PSD și ciracii săi după câștigarea votului popular în decembrie. Ne temem, de asemenea, că reorganizarea CNCS este motivată de dorința de a re-crea un organism care să favorizeze, în mod discreționar, clientela politică a partidului de guvernământ”, explică profesorul Cristian Dogaru. Ministerul Cercetării va beneficia de un buget de 1,68 miliarde lei.

„Marți seară, târziu, ne pregăteam pentru prima ședință pe anul 2017 – și prima ședință în plen – a noului CNCS, când am fost informați că s-a primit de la minister o adresă prin care ni se cerea să anulăm ședința, pentru motivele prezentate în adresă. Din discuțiile ce au urmat cu membrii CNCS este clară percepția că acest demers face parte din programul de «restaurație». Mulți membri au declarat că nu vor dori să faca parte dintr-un consiliu «reformat».

Unul dintre ei mi-a declarat: «Mă bucur că am avut plăcerea să credem împreună că cercetarea poate funcționa și la noi pe principii corecte și în acord cu nevoile unei societăți în creștere. Dar asta este situația. Cred, din notă, că se dorește înlocuirea noastră, a membrilor CNCS. Eu unul nu doresc să mai fac parte dintr-o nouă comisie»“, a scris Cristian Dogaru, lector la University of Suffolk din Anglia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.