Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZVĂLUIRI din dosarul fostului șef al CNAS: Sponsorizări pentru obținerea sprijinului politic/ 'Relația cu Băsescu', adusă în atenție

lucian duta

Apar date noi din dosarul în care fostul președinte al Casei Naționale de Sănătate, Lucian Duță, a fost trimis în judecată, la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, sub control judiciar pe cauțiune, pentru luare de mită.

Potrivit informațiilor din rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată, fostul șef al CNAS ar fi primit peste 6 milioane de euro, 800.000 cash, iar 5.500.000 într-un cont din Elveția al unei firme off-shore.

Cei care i-ar fi dat banii sunt Radu Enache, reprezentantul HP Romania, si Irina Socol, reprezentant Siveco România, iar unul dintre contractele pentru care ar fi primit bani este cel pentru implementarea Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate, potrivit rechizitoriului.

Citeste si Acuzații pentru Eugen Teodorovici : 'Un grup se folosește de el. Si nici nu-i spun tot scenariul'

Prima întâlnire dintre Lucian Duță și Radu Enache a avut loc în ianuarie 2010, după numirea acestuia în fruntea CNAS, fiind intermediată de o cunoștință comună. Ulterior, ar fi urmat o nouă întâlnire la locuința lui Lucian Duță, ocazie cu care acesta ar fi solicitat comisioane de 10 la suta din valoarea contractelor viitoare. Apoi, omul de afaceri i-ar fi prezentat-o pe Irina Socol, reprezentantul societății care era subcontractant in proiectul Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurarilor de Sanatate din Romania (SIUI).

"Întâlnirea formală, de prezentare, desfășurată în biroul președintelui CNAS, a avut drept temă necesitatea trecerii SIUI la o soluție centralizată. (..) Aceasta intalnire a fost urmata de o alta , la care martorul Radu Enache a fost insotit de Irina Socol, tot in sediul CNAS, dar intr-o incapere despre care inculpatul a sustinut ca este protejata impotriva inregistrarilor", se arata in rechizitoriu.

"În cursul lunii ianuarie 2010 am fost sunat de dl. Ionuţ Popa cu care fusesem coleg de Lojă Masonică, care mi-a spus că dl. Lucian Duţă a fost nominalizat pt. funcţia de preşedinte al CNAS. Acesta mi-a facilitat o întâlnire cu dl. Duţă la un restaurant în apropierea pieţelor Universităţii – Rosetti. În cadrul discuţiei, dl. Duţă şi eu am menţionat importanţa dezvoltării proiectului SIUI (Sistemul Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate), dl. Duţă subliniind necesitatea obţinerii unui "sprijin politic" pentru proiectele de la CNAS, lăsând să se înţeleagă că e vorba despre "sponsorizari" pentru obţinerea acestui sprijin politic, de fapt era vorba despre plata unor comisioane (….) Întrucât SIUI nu era folosit în judeţe şi trebuia să se treacă la o soluţie centralizată, am cerut doamnei Socol, directoarea Siveco, să îmi dea 100.000 de euro cash pe care i-am transmis dlui Duţă. Întâlnirea a avut loc în luna februarie 2010, nu îmi amintesc exact. Pentru a evita riscul de a fi văzuţi, dl. Duţă a venit la mine acasă, a parcat maşina, un BMW de culoare neagră, în garajul meu, i-am dat banii, i-a pus în portbagajul maşinii şi apoi a plecat", a declarat Radu Enache la DNA.

"La lansarea proiectului Cardului Electronic de Sănătate, dl. Duţă şi-a manifestat nemulţumirea în legătură cu cuantumul comisioanelor primite de la Siveco pentru proiectele anterioare, solicitându-mi să găsim un alt partener prin intermediul căruia să se furnizeze comisioanele solicitate pentru obţinerea de „sprijin politic”.

Pentru câştigarea licitaţiei organizate de Imprimeria Naţională, HP a realizat un consorţiu cu firma Novensys, care avea expertiză tehnică legată de carduri şi colaborase anterior cu Imprimeria Naţională, în alte proiecte.

Din câte îmi amintesc, dl. Duţă mi-a solicitat un comision tot de 10 %, respectiv de un milion de euro. Această solicitare a fost făcută anterior câştigării licitaţiei. Nu îmi amintesc exact când, dar în mod cert înainte ca asocierea HP-Novensys să depună oferta. Îmi amintesc exact acest lucru pentru că suma solicitată drept comision de dl. Duţă a intrat în preţul ofertei partenerului Novensys (respectiv livrabilele furnizate de Novensys în oferta depusă de consorţiu a fost mărită cu suma comisionului).

De fapt, acest lucru s-a întâmplat la toate proiectele, în sensul că comisioanele cerute de dl. Duţă trebuiau stabilite anterior depunerii ofertelor întrucât cuantumul lor era inclus în cuantumul ofertei. În cazul comisioanelor furnizate de Siveco, nu am cunoscut valoarea lor exactă deoarece erau incluse în valoarea globală a ofertei subcontractorului Siveco .

Întrucât dl. Duţă a fost eliberat din funcţia de preşedinte ulterior câştigării licitaţiei pentru cardul electronic de sănătate, Novensys a refuzat să mai transfere acestuia comisionul solicitat de dl. Duţă. Dl. Duţă a insistat în numeroase rânduri să primească acel comision, evocând calitatea sa de preşedinte al PDL Sector 1 şi relaţia cu preşedintele Băsescu, faptul că PDL va reveni la guvernare",  a mai declarat Enache.

Beneficial din acte al firmei in contul careia s-ar fi virat banii a declarat la DNA: "Îl cunosc pe dl. Duţă Nicolae-Lucian de peste 20 de ani, fiind în relaţii de prietenie, de încredere cu acesta.

Sunt beneficiarul real, declarat în acte, al societăţii Eurotrust Invest Inc, înmatriculată în insula Saint Kitts&Nevis (Caraibe), cu conturi deschise în Elveţia.

Deşi figurez ca beneficiar real, toate fondurile care au intrat în conturile din Elveţia ale acestei fimre au fost şi sunt ale lui Duţă Nicolae Lucian, fonduri despre care mi-a spus că le voi primi de la nişte parteneri ai săi de afaceri, din străinătate, şi care doresc să finanţeze o clinică privată de sănătate".

Procurorii DNA sustin ca Lucian Duta a recunoscut la audieri ca s-a discutat despre remiterea unor sume de bani.

"A existat o ofertă din partea dânşilor (inculpatul se referă la Radu Enache – reprezentantul HP România şi Irina Socol – reprezentantul Siveco România – n.n) încă de la început, de a-mi sprijini eventuala susţinere politică, prin remiterea unor sume de bani. Nu s-au discutat cuantumurile sumelor sau de sume fixe (ulterior inculpatul arată că era vorba despre un comision de 10 % – n.n; subl.n.) (…) Revin la discuţia din iunie 2010 cu Radu Enache, la care am făcut referire anterior şi l-am întrebat cum doreşte să îmi dea banii promişi, mi-a explicat că trebuie făcut nişte transferuri bancare şi construit un vehicul de tip off-shore, prin care banii vor pleca de la HP spre Siveco şi apoi către această firmă off-shore. Am luat legătura cu un prieten de al meu, pe nume Gabriel Iosif, şi i-am spus că atât HP, cât şi Siveco, sunt dispuse să finanţeze construcţia unui spital. Prietenul meu a avut o întâlnire, la sediul firmei Siveco, cu un israelian, prezentat de dna Irina Socol, urmând ca atunci când se fac transferurile, ei să ţină legătura între ei (…) Referitor la cuantumul sumelor, în cazul tuturor înţelegerilor cred că a fost vorba de un procent de 10 % din valoarea fiecărui contract/AA (act adiţional – n.r.). Acest fapt a fost convenit încă de la prima întâlnire, din iunie 2010, când s-a stabilit cuantumul sumelor ce urmau a fi remise la un procent de aproximativ 10 %", a declarat Lucian Duţă la DNA, potrivit rechizitoriului.

Dosarul este pe rolul Tribunalului Bucuresti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.