Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZVĂLUIRI în sala de judecată de la MARTORII DNA: Elan Schwartzenberg era speriat de dosarul Hidroelectrica iar discuțiile cu Buzăianu au fost date DNA

bogdan buzaianu

Curtea de Apel București a continuat, luni, audierile în mega dosarul de corupție în care fostul ministru Elena Udrea și afaceristul Cătălin Andronic, sunt judecați pentru pretinse fapte de corupție în legătură cu intervenții ale omului de afaceri Bogdan Buzăianu pentru susținerea contractelor cu Hidroelectrica a companiei Energy Holding.

La termenul de luni al procesului la instanța de judecată au compărut doi dintre cei mai importanți martori ai anchetatorilor DNA, care ani de zile au avut statut de martori cu identitate protejată, pentru protecția pe durata cercetărilor.

Citește și: Detalii INTERESANTE din dosarul în care a fost CONDAMNAT Valeriu Zgonea - La insistențele DNA...

După trimiterea dosarului în judecată instanța a stabilit ridicarea protecției și eliminarea conspirativității acestora.

Astfel la apelul din dosar au răspus fostul martor acoperit Radu Sanda, în realitate Constantin Stoica și fostul martor acoperit Maria Barbu, în realitate Lavinia Țicu.

Cei doi au fost în legătură cu cercul strâns din zona căruia peste 3 milioane de euro ar fi ajuns în mod nelegal la Elena Udrea ca o răsplată pentru pretinsele intervenții ale acesteia pentru susținerea companiei Energy Holding la momentul prelungirii contractelor cu Hidroelectrica.

Concret, Lavinia Țicu a fost apropiată a omului de afaceri Bogdan Buzăianu și a aflat de la acesta informații privind cele petrecute pe fondul prelungirii contractelor Energy Holding cu Hidroelectrica și vânzării companiei către Fondul din Qatar.

Celălalt fost martor cu fostă identitate protejată este  apropiat al lui lui Bogdan Buzăianu,  a avut indentitatea protejată Radu Sanda, iar numele său real este Constantin Stoica.

„Da îl cunosc pe Buzăianu de 15-20 de ani. Avem o relație de amiciție, una buna însă îl sun in general la diverse sărbători din an pentru a transmite urări.

E vorba de telefoane de curtoazie. Il întrebam ce mai face cum se simte.

Citește și: RAPORT BOMBĂ privind ASASINATUL EXPLOZIV de la ARAD-Angajați MApN ce ar putea face parte din anturajul...

De la urmarire penală îmi aduc aminte ca e vorba de niște mailuri. Am văzut acele mailuri la domnul Buzăianu. Le primise de la Elan Schwartenberg. Le-am fotografiat cu acordul lui Buzaianu si le-am depus la dosarul cauzei.

Mi-a spus că îl suna Elan Schwartzenberg și că acela se interasa despre acest dosar. Întreba ce poziție să aibă în fata anchetatorilor. Ce să declare procurorilor.

Îl întreba pe Buzăianu cum va proceda și ce va declara el în acest dosar.

Buzăianu a fost contactat de Elan Schwartzenberg pentru a afla dacă are vreo legătură cu dosarul, respectiv care vor fi declarațiile sale în această cauză.

Din corespondența purtată de aceștia am înțeles că Elan Schwartzenberg ține legătura cu Budeanu Radu și că acesta evită să se întoarcă în țară de teama dosarului penal.

Este posibil ca prin aceste mesaje să i se fi sugerat lui Buzăianu să facă declarații neadevărate.

Buzaianu nu mi-a spus mie ce poziție urma să adopte în dosar. Nici nu a pomenit clar dacă Elan Schwartzenberg are vreun fel de implicare în această cauza.

Au trecut mulți ani de atunci.

CAB: știți de vizita afaceriștilor din Qatar?

Cred ca ulterior am citit mai mult în ziare. Cred ca ce am declarat în fața anchetatorilor sunt detalii proaspete și avute strict de la buzaianu.

Acum însă îmi sunt neclare detaliile pentru că am citit foarte mult despre subiect și în presa vremii. Dar atunci știam doar de la el.

Știu că trebuia să vină un fond de investiții din Qatar ce voia să cumpere Energy Holding. A și venit.

CAB: Udrea?

Nu știu sa va spun precis pentru ca nu am avut cunoștințe precise. Stiu ca fondul a avut mai multe vizite pe la Udrea, Boc pe la ministere. Vorbea toată lumea. Angajații de la Energy Holding.

Mențin tot ce am spus acolo în declarație. Erau informații clare reale și le știam de la Bogdan Buzaianu și de la mulți angajați din cadrul Energy Holding.

Citește și: SURSE Dealer de droguri ABONAT la festivalurile de răsunet, LUAT PE SUS de DIICOT - Urma să VÂNDĂ droguri la Untold

Avocat: martorul face diferențieri în 2 declarații diferite. Sa spună foarte clar ce informații știa din presă și ce informații știa de la buzaianu și angajați.

Informația privind prezenta fondului din Qatar o stiam de la toți angajații din energy holding. Se vorbea wi se știa în toată compania.

Pana și șoferii vorbeau despre acesta prezenta a lor aici. Cu Buzaianu am discutat la un moment dat dar din păcate lucrurile sunt confuze pentru mine acum.

Nu puteam afla în timpul vizitei fondului pentru că parca el nici nu era în țară.

Când urma să se facă aceste vizite ale fondului am aflat detalii de la șoferi. Ei îi duceau îi aduceau și vorbeau. La Elena Udrea la Emil Boc.

Buzaianu mi-a povestit dupa aceste vizite ca a găsit un fond de investiții din Qatar ce voia să cumpere firma si cei de la acel fond au fost în vizită la guvern la doamna udrea...am înțeles că ar fi fost și pe la banca națională dar nu știu.

Despre vizita acestora am aflat cu siguranță înainte de prima declarație de la DNA.

Avocat: a cerut calitatea de martoe protejat după ce a aflat de la buzaianu că și el e martor protejat??

Nu. Așa am considerat eu.

Avocat: Spune la urmarire ca intre Udrea si Budeanu era o relație apropiata. Tot de la șoferi știe sau a perceput in mod direct.

Stiam acest detaliu de la domnul Buzaianu in mod direct. Vazusem detalii in schimb și din presa.

Avocat: în ce context a ajuns Buzaianu să vă spună că elena udrea și budeanu era prieteni??

Citește și: Detalii INTERESANTE din dosarul în care a fost CONDAMNAT Valeriu Zgonea - La insistențele DNA...

Am avut multe întâlniri cu Buzaianu și cu aceste prilejuri am vorbit mai dar nu îmi pot aminti acum precia contextul devoalarii acestui detaliu.

Respingem divulgarea de detalii privind pericol

Avocat: Bobby Păunescu avea vreo implicare privind creanta?

Privind creanța dintre Buzaianu si Păunescu aspectele din declarația de la urmărire penala le stiam direct de la el și apoi am aflat din presa.

Avocat: Buzaianu i-a spus si alte lucruri privind-o pe Udrea?

De-a lungul timpului am auzit si alte luxului privind pe doamna udrea de la domnul buzaianu.

Spunea ceva ca l-a împrumutat pe Păunescu

Când au apărut toate chestiile astea eu nu le mai știu pe de rost la jivel de moment data si ora si loc. Multe aspecte am citit și din presa. Dar ce am declarat la procurori stiam doar de la jurământ. Practic după prima audiere am început sa vad și in presa detalii.

Avocat : cand si unde s-a întâlnit cu Buzaianu cand a fotografiat mailuri.

Cand am făcut acele poze eram în Dubai in vacanță.

Avocat: era început dosarul?? A spus buzaianu că fusese citat sau audiat?

Nu știu astfel de detalii eu. El nu mi-a spus dacă fusese audiat. Nu stiu de ce intreba elan ce poziție va avea buzaianu in dosar.

Nu cunosc daca Buzaianu avea vreo implicare. El mi-a povestit pur. Nu mi-a spus buzaianu clar dacă avea Elan Schwartzenberg  avea vreo implicare.

CAB: Suma de bani pentru udrea?

Buzaianu mi-a povestit că a dat o creanță, că nu știu, nu cunosc detalii. El nu povestea așa de multe, nu-mi spunea el mie secretele lui. Mai făceam eu legături cu ce citeam și prin presă. Așa am legat că a dat o suma de bani în legătură cu niște creanțe cu evenimentul zilei.

Nu știu sa spun cui a dat aceste sume de bani. E posibil să fi aflat lucrurile astea acu. Un an doi ani sau chiar mai demult. Nu știu nimic de numele de Andronic legat de această creanță, a arătat martorul în sala de judecată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.