Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri INCENDIARE: Omul lui Dacian Cioloș, contracte grase cu statul

enational.ro
informatori servicii umbra negocieri

Ies la iveală informaţii incendiare cu privire la şeful Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice.

Un nou scandal mondial provocat de 'Paradise Papers': Cum își ascund elitele lumii averile în paradisurile fiscale! Ce s-a aflat despre Regina Marii Britanii

Adus la conducerea ANAP de către fostul premier Dacian Cioloş, Bogdan Puşcaş ar fi beneficiarul mai multor contracte cu statul, toate obţinute prin încredinţare directă, informează Jurnalul Național.

Bogdan Puşcaş a ajuns la conducerea Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP) din postura de angajat al UTI Grup SA. ANAP supervizează Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), creat, întreţinut şi modernizat încă din 2002 de UTI. Transferul s-a realizat prin intermediul premierului tehnocrat Dacian Cioloş, care l-a cooptat în decembrie 2015 pe tânărul Puşcaş drept consilier personal, pentru a-l numi câteva zile mai târziu, în ianuarie 2016, şef peste instituţia care supraveghează achiziţiile publice. Anterior, Puşcaş însuşi a beneficiat personal de mai multe contracte cu statul, toate prin încredinţare directă.

Bogdan Puşcaş a omis să treacă în CV-ul oficial perioada petrecută la UTI Grup SA, conştient probabil de reacţia celor care ar fi aflat că vine la şefia ANAP tocmai de la firma care a creat şi este plătită în continuare pentru întreţinerea site-ului de achiziţii publice.

10.212 lei a încasat şeful ANAP de la UTI Grup în ianuarie- februarie 2015, pe baza unui contract individual de muncă

Informaţia se află însă în declaraţiile de avere mai vechi ale demnitarului, dar şi în alte documente, în care apare ca reprezentant al UTI Grup SA. În paralel, Bogdan Puşcaş avea şi propria firmă de consiliere pe achiziţii publice, prin intermediul căreia a primit mai multe contracte publice.

Cooptat de fostul angajat într-un proiect european

UTI Grup beneficiază în continuare de bani pentru întreţinerea SEAP, dar şi din alte proiecte finanţate de Uniunea Europeană în domeniul achiziţiior publice. Aşa se face că Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR), care administrează SEAP, a atribuit pe 20.05.2017 un contract către UTI Grup, pentru servicii de dezvoltare a acestei platforme, valabil până pe 31.12.2017, în valoare de 142.800 lei.

În 2014, UTI Grup şi Total Soft au depus singura ofertă pentru modernizarea SEAP, în valoare de 6,23 milioane de euro.

În iunie 2017, ANAP (condus de Bogdan Puşcaş), AADR, Deloitte Audit România şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii au cooptat UTI Grup SA într-un proiect de 368.325 euro, co-finanţat de UE, vizând „implementarea şi consolidarea soluţiilor e- Procurement în România, care în final să conducă la alinierea României la standardele şi directivele europene în domeniul achiziţiei publice”.

Contracte ciudate cu statul

Auctions World SRL, firma deţinută de Bogdan şi Maria Magdalena Puşcaş, a primit în perioada februarie 2013- noiembrie 2015 un număr de 17 contracte cu statul, toate sub forma unor cumpărări directe, în valoare totală de 178.243,69 euro. Cele mai multe au fost încheiate cu structuri din cadrul Ministerului Educaţiei, în care Puşcaş a fost director de achiziţii: 19.626 euro de la Grădiniţa de Copii nr. 222 din Capitală, pentru maşini de gătit, în noiembrie 2015; 17.805 euro de la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Tulcea, în iulie 2014, pentru consultanţă privind achiziţiile publice; 17.805 euro, pentru servicii identice, de la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov, în tot în iulie 2014; 17.428 euro în octombrie 2014, de la Ministerul Educaţiei, pentru servicii de consultanţă în domeniul achiziţiilor publice etc.

O coincidenţă inedită, legată de rolul SEAP, acela de transparentizare a achiziţiilor publice, face ca AADR, instituţia care administrează acest site, să recurgă exclusiv la cumpărări directe.

Interesant este faptul că în toate cele 17 anunţuri publicate pe SEAP, numele firmei patronate de Bogdan Puşcaş, acum supervizorul SEAP, apare scris greşit, astfel încât o căutare normală a firmei nu întoarce nici un rezultat. Din motive neştiute, cineva a introdus de 17 ori în sistem Auctions Worls, în loc de Auctions World.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.