Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri INCENDIARE: Sebastian Ghiță, legături subterane cu turnătorul lui Ludovic Orban

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Sebastian Ghiță

Printre firmele cărora Sebastian Ghiţă le-a cerut bani în schimbul intervenţiei pe lângă autorităţi publice pentru buna derulare a contractelor se numără UTI, care a câştigat licitaţia pentru dosarul electronic de sănătate, dar şi asocierea dintre Telekom România Communications (fosta Romtelecon) cu firmele Bull România, Expert One Research, Deloitte şi Insoft Development & Consulting, informează news.ro.

Aceste societăţi  au câştigat contractul ce are ca obiect ”Cadru Instituţional Modular de procesare a informaţiei vehiculate prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Mediu”. Numele acestor contracte apar în referatul cu propunere de arestare preventivă formulat de DNA în cel mai nou dosar în care Ghiţă este cercetat.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă este suspectat că a cerut sume de milioane de lei unora dintre cele mai mari firme din domeniul IT pentru ca, în schimbul banilor, să intervină pe lângă autorităţi în vederea bunei derulări a contractelor. Intervenţiile au fost făcute, potrivit DNA, atât înainte, cât şi după ce Ghiţă a fost ales deputat în Parlamentul României sub sigla PSD.

Arafat, anunț ÎNGRIJORĂTOR despre intervenția în caz de CUTREMUR: 'Instituțiile să rămână PESIMISTE'


Astfel, Ghiţă ar fi cerut de la UTI aproape 6 milioane de lei pentru a interveni la factori de decizie din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în vederea câştigării contractului privind dosarul electonic. Şi în acest caz, banii au fost disimulaţi sub forma unor contracte, menţioează anchetatorii.

Mai multe dintre firmele ale căror nume apar în documentele DNA în cel mai nou dosar al lui Ghiţă se regăsesc în topul companiilor care au încheiat în ultimii ani contracte cu statul pentru servicii în domeniul IT. Astfel, conform unei note de informare privind achiziţiile de produse software realizate la nivelul ministerelor Guvernului României şi unităţilor aflate în subordinea/coordonarea/sub autoritatea acestora, în perioada 01.01.2011 – 31.07.2016, notă realizată de Corpul de Control al Primului ministru anul trecut, în perioada 01.01.2011 – 31.07.2016, un număr de 19 entităţi publice au achiziţionat produse şi licenţe software şi au încheiat peste 10.000 de contracte/comenzi, în valoare totală de 3.733.043.559,97 RON, cu TVA, pentru care a fost plătită suma totală de 3.131.204.615,99 RON, cu TVA.

Conform aceluiaşi document, Grupul Teamnet - se situează pe locul al doilea în ceea ce priveşte valoarea contractelor, cu 27 de contracte sau comenzi încheiate cu 19 autorităţi contractante, în valoare totală de 261.703.671,87 RON. Pe locul al treilea, se situează  UTI GRUP, care a încheiat în perioada menţionată 313 contracte sau comenzi în valoare de 108.178.738,49 lei, cu 46 de autorităţi contractante. Telekom Romania Communications S.A., al cărui nume apare în cel mai nou dosar care îl vizează pe Ghiţă, a încheiat  13 contracte/comenzi cu 7 autorităţi contractante în valoare totală de 96.836.722,70 RON, valoare care situează compania pe locul al şaselea în topul firmelor care au contracte IT cu fonduri publice, în timp ce Asesoft International S.A.  este pe locul 14, cu suma totală de 25.128.186,35 RON din 6 contracte/comenzi încheiate cu patru autorităţi contractante.

SURSE - Tainul lui Tăriceanu, pentru 'periculosul' din ALDE

Pe primul loc în acelaşi clasament se situează Siveco Romania S.A. cu 90 de contractecomenzi în valoare totală de 377.863.422,40 RON, beneficiari fiind 22 de autorităţi contractante. În top se numără o altă firmă care apare în dosare instrumentate de DNA, respectiv Romsys SRL, care se situează pe locul al cincilea, cu  92 de contracte/comenzi  în valoare totală de 97.759.864,15 RON, bani plătiţi de 27 de autorităţi contractante. Marţi noapte, după deliberări de câteva ore, magistraţii Tribunalului Prahova i-au pus pe directorul Teamnet International, Bogdan Padiu, şi pe administratorul Asesoft International, Cristian Anastasescu, sub control judiciar în noul dosar care îl vizează pe Sebastian Ghiţă, acuzat că a cerut peste 50 de milioane de lei unor firme IT pentru contracte ai căror beneficiari au fost, între alţii, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Transelectrica.

În acest nou dosar Ghiţă este cercetat pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, trei infracţiuni de spălare a banilor şi de constituire de grup infracţional organizat. De asemenea, Padiu şi Anastasescu sunt acuzaţi de infracţiuni de complicitate la trafic de influenţă şi spălare a banilor, ambele în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Menționăm că firma UTI controlată de Tiberiu Urdăreanu apare în denunțurile lui Ludovic Orban, Gheorghe Nichita dar și a altor politicieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.