Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Diavolul' din sertarele Parlamentului. Legile cu potențial de scos oamenii în stradă din noua sesiune de toamnă

Inquam Photos / Liviu Florin Albei
proteste

Înafară de  războaiele Putere-Opoziție ce  vor marca noua sesiune parlamentară.   o serie de proiecte de lege controversate urmează să  treacă prin cele  două camere. Unele  din ele cu potențial exploziv. Legea graţierii, legile Justiţiei - prin care preşedintele e scos din circuitul de numire a şefilor DNA, DIICOT şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - ,  legea privind redefinirea familiei,  se vor afla pe băncile  deputaților şi senatorilor. PSD și ALDE nu au uitat efectele OUG 13, iar acum caută să dea o aparență de dezbatere publică pentru a nu da apă la moară adversarilor politici si a nu oferi pretextul declanșării unor noi mișcări ample de stradă. De cealaltă parte, Opoziția va   căuta  să fructifice  și să taxeze orice greșeală a guvernanților și  a actualei majorități parlamentare.

Este cel mai controversat pachet de acte normative  din ultimii ani, care va ridica temperatura războiului politic din ultima vreme. Miza? Alegerile care vor urma  peste câțiva ani. Cien va reuși  să-și impună voința și  va  vinde aceste proiecte  către public  cu cât mai mici daune de imagine și de pierderi electorale,  va avea  netezit drumul spre câștigarea viitoarelor scrutinuri.

În prezent, o serie de actori politici, și nu numai, caută să înscrie puncte prin criticarea  modificărilor pe legile Justiției care vor intra în dezbaterea Parlamentului în această toamnă. De la preşedintele Klaus Iohannis, la Opoziţie, Parchetul General, Inspecţia Judiciară, Asociaţia Magistraţilor,  diverse ambasade și românii ieșiți deja  în stradă, toți  atacă restabilirea dominaţiei factorului politic asupra sistemului judiciar.

Eliminarea preşedintelui din procesul de numire a procurorilor şefi ai principalelor parchete – DNA, Parchetul General, DIICOT – trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei, atribuţiile sporite de control acordate ministrului Justiţiei în ceea ce priveşte parchetele - toate acestea pot  avea   efect de bumerang asupra actualei coaliții dacă  liderii ei nu vor știi să  gestioneze înțelept  dezbaterile din comisii și plen.

La rândul ei, legea graţierii, iniţiativă care  a provocat ameple  plomeci în sesiunea parlamentară de primăvară și care a  fost pusă la zid de manifestanții din Piața Victoriei  săptămâni la rând, are potențial letal  pentru inițiatorii ei. Amânată luni bune  după adoptarea ei  tacită la Senat, legea  prevede grațierea în întregime a pedepselor cu închisoare de până la 5 ani inclusiv şi parţială pentru  persoanele care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani.  temerile sunt legate de modul în care  vor beneficia  de ea politicienii ajunși după gratii sau care riscă acest lucru în urma dosarelor penale în care sunt angrenați.

Legea pensiilor ar putea  avea  pentru actuala Putere un alt efect. Nu  neapărat de stradă, ci mai degrabă de potențial electoral negativ. Cel mai probabil noua lege  va  ajunge la jumătatea toamnei și va  fi adoptată în iarnă pe finalul acestui an,  dar  bâlbele  făcute de guvernanți au fost deja  exploatate  cu succes de  către adversarii politici.

Nici mult doritul  Cod administrativ nu -i va face pe cei din PSD și ALDE să doarmă prea bine. Prevederea  care statuează că o persoană care a fost condamnată penal să poată face din Guvern după reabilitare,  pare una cu dedicație clară pentru  liderul PSD, Liviu Dragnea,  condamnat cu supendare  în prezent la doi ani de închisoare, principala piedică în calea visului acestuia de a  deveni premier.

Nici revenirea la un proiect uitat  și ascuns  prin sertarele Parlamentului, cel al pesedistului  Constantin Niță privind legea lobby-ului nu parea  fi de bun augur.  Iniţiat în 2010 şi retras în celebra Marţe Neagră din decembrie 2013, ca urmare a presiunii mediatice, proiectul este  considerat de ONG-uri ca  deschizând calea  legalizării traficului de influență sub umbrela activității de lobby.

Nu trebuie uitată nici crearea Fondului Suveran de Instiţii,  proiect deja  finalizat și supus dezbaterii publice, criticat de către Opoziție ca fiind un factor potențial de  corupție și de proastă gestionare a banilor prin  implicarea statului în acționariatul a 27 de companii profitabile, cu o valoare contabilă de peste 10 miliarde de euro.

În fine, repunerea de către Dragnea  a problemei redefinirii familiei în Constituție printr-un referendum în această toamnă riscă să adâncească faliile deja  existente la nivelul societății românești, între  tradiționaliști și generațiile mai tinere, mai educate  și mai deschise la tolerarea  persoanelor diferite față de majoritate. Iniţiativa cetăţenească privind revizuirea Constituţiei pentru schimbarea definiţiei căsătoriei drept „uniunea liber consimţită între bărbat şi femeie“  mai trebuie  să treacă de Senat în calitate de for decizional și se anunță încă de acum ca  un factor de  declanșare de noi scandaluri și conflicte politice și sociale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.