Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dictatura lui Robert Mugabe a luat sfârșit: Și-a dat demisia din funcția de președinte al Zimbabwe

The Guardian
Constantino Chiwenga Mugabe Robert

Preşedintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe, şi-a dat marţi demisia, formalizată într-o scrisoare transmisă parlamentului de la Harare, informează agenţiile internaţionale de presă.

'Eu, Robert Mugabe (...) transmit formal demisia din funcţia de preşedinte al Republicii Zimbabwe, cu efect imediat', a citit din documentul primit preşedintele Adunării Naţionale, Jacob Mudenda, în aplauzele parlamentarilor care dezbăteau cererea de impeachment pentru Mugabe.

Citește și: Procurorii DNA au luat o mare „PLASĂ”! De acest bun al lui Liviu Dragnea NU se pot atinge

'Am luat în mod voluntar decizia de a demisiona (...) Această decizie a fost motivată de dorinţa mea de a asigura un transfer fără probleme al puterii, paşnic şi fără violenţă', explică în demisie Mugabe, în vârstă de 93 de ani, scrie agerpres.ro.

Erou al independenţei statului Zimbabwe, el a instituit ulterior o dictatură personală, reuşind să rămână preşedinte timp de 37 de ani. Nici grava criză economică prin care ţara sa trece de mulţi ani nu l-a înlăturat de la putere, iar anunţul demisiei sale a fost primit marţi cu o explozie de bucurie pe străzile capitalei Harare.

Citește și: Liviu Dragnea reacționează! Ce ar urmări, de fapt, DNA prin sechestrul din dosarul Tel Drum .

După ce armata a preluat pe 15 noiembrie puterea de facto la Harare, Mugabe a fost pentru un timp reţinut la domiciliu, iar duminică el şi soţia sa, Grace, au fost excluşi din partidul Zanu-PF, primind din partea acestei formaţiuni şi un ultimatum să demisioneze până luni din funcţia de preşedinte, cu avertismentul că în caz contrar va fi pus sub acuzare.

Funcţia de preşedinte al Zanu-PF a fost preluată duminică de fostul vicepreşedinte Emmerson Mnangagwa (75 de ani), care fusese destituit anterior în cursul lunii noiembrie şi a fugit din ţară, după un conflict cu Grace Mugabe, măsură care a determinat acţiunea armatei de preluare a puterii.

Citește și: Transfer istoric la FCSB: Ce sumă uriașă i-a intrat în cont patronului Gigi Becali

În discursul prin care a anunţat demisia lui Mugabe, preşedintele parlamentului a promis că va fi instalat rapid un preşedinte interimar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.