Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dieta recomamdată înainte de sărbători: un endocrionolog și un dietetician dezvăluie tot

M. C.
Click
masa Craciun

Dieta recomamdată înainte de sărbători: un endocrionolog și un dietetician dezvăluie tot

Unii încep o dietă înainte de mesele uriașe de sfârșit de an pentru a compensa posibila creștere în greutate. Facem un bilanț al beneficiilor împreună cu un endocrinolog și un dietetician, informează Rador Radio România.

Este benefică dieta pre-Crăciun, constând în reducerea serioasă a aportului alimentar, înaintea valului de grăsimi și zahăr care ne bate în farfurie la sfârșitul lunii decembrie? Pentru fani, obiectivul este simplu: pregătirea terenului, cu alte cuvinte slăbit înainte de sărbători pentru a compensa o ipotetică creștere în greutate.

Specialiștii sunt de acord că abordarea este contraproductivă și dăunătoare organismului

Cu riscul de a relua un clișeu, să ne amintim că privarea frustrează. Aceasta este și prima problemă pusă de regim. Bineînțeles, „mâncătorul” va reuși o vreme să se prefacă că nu a văzut acea cutie de ciocolată trecând la birou sau să bea mai puțin alcool. Dar în cele din urmă va ceda și rareori o va face pentru un castron de quinoa cu legume și muguri de soia.

Mâncând mai puțin sau urmând o dietă strictă, îți scufunzi corpul într-o situație stresantă. Organismul o trăiește ca pe un atac, deoarece restricția calorică transmite un mesaj puternic: „scădere în greutate = pericol”. „Pentru a o evita, organismul pune în aplicare un anumit număr de mecanisme de apărare”, continuă Cécile Betry, medic endocrinolog specializat în nutriție.

Apoi încearcă să compenseze prin reducerea consumului de energie și trimite un semnal creierului pentru a-i spune să mănânce. Ne va fi așadar mai foame, și când vom aduce din nou calorii, când vom începe să mâncăm din nou, el va face totul pentru a le stoca. „Corpul are o memorie”, spune Ysabelle Levasseur, nutriționist dietetician. ”Așa ne vom îngrășa.”

Fără a uita un aspect fizic incontestabil: nu te îngrași 4 kilograme în 48 de ore

„Puteți să vă simțiți balonat și greutatea de pe cântar poate crește, dar acest lucru vine în principal din consumul de alimente grele. Dar reducând consumul de alcool și făcând mai multă mișcare în zilele următoare, nu vei vedea nimic în plus pe cântar”, explică nutriționistul dietetician.

Daca vrei să eviti să te ingrași în perioada sarbatorilor, este mult mai bine sa ai in prealabil o alimentatie normala si sa nu schimbi nimic, insista medicul Cécile Betry. „Desigur că ne vom depăși nevoile și vom mânca mai mult în timpul sărbătorilor”, comentează ea. Dar corpul este capabil să facă asta, iar creierul înțelege că am mâncat prea mult. Mai mult, în zilele care urmează meselor mai bogate, de multe ori ne este mai puțin foame, mai mult de legume etc...”.

Pentru a evita să vă aruncați pe orice mâncare pe 24 decembrie în timp ce așteptați o cină târzie, dieteticianul Ysabelle Levasseur vă recomandă să includeți alimente complete cu fibre în farfuria de prânz. Zaharurile lente, bogate în fibre, sunt mai sățioase și te mențin pe termen lung.

În fine, este important să accepți că meniurile sunt într-adevăr mai bogate, dar că acestea sunt mai presus de orice momente de plăcere, și să-ți asculți senzațiile, subliniază Cécile Betry. „Mănâncă când ți-e foame și nu te forța dacă pofta de mâncare este absentă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.