Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dificultățile de respirație, palpitațiile și edemele pot ascunde o boală gravă

Radu Pop

Bătăile neregulate ale inimii, numite aritmii, dificultățile de respirație (dispneea), mai ales seara, înainte de culcare, precum și stările accentuate de oboseală, palpitațiile sau edemele pot indica o afecțiune gravă: insuficiența mitrală, de altfel cea mai frecventă boală valvulară a inimii.

Afecțiunea, cunoscută și sub denumirea de regurgitare mitrală, nu trebuie neglijată deoarece poate avea consecințe dintre cele mai severe. De aceea, controalele periodice de cardiologie sunt recomandate pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat, dar și pentru a preveni eventualele complicații. Astfel de controale sunt indicate chiar și în absența unei simptomatologii specifice, în vederea descoperirii din timp a diverselor boli cardiace.

Regurgitarea valvei mitrale apare atunci când valva dintre camerele stângi ale inimii nu se închide complet, permițând sângelui să se scurgă înapoi prin valvă. Prin urmare, inima nu mai poate pompa sânge în mod corespunzător, apărând astfel stările de oboseală și problemele de respirație. În cazurile severe, sângele nu mai circulă adecvat prin inimă și în restul corpului.

Insuficiența valvei mitrale poate fi primară, atunci când există o problemă a valvei, sau secundară, dacă există o altă boală care afectează inima, precum poliartrita reumatoidă, infarctul miocardic, un defect congenital, prolaps de valvă mitrală sau o infecție (endocadita). De asemenea, insuficiența mitrală secundară poate apărea și din cauza radioterapiei efectuate pentru un cancer concentrat în zona toracică.

Tratamentul insuficienței valvei mitrale depinde de severitatea bolii și poate include monitorizare periodică, terapie medicamentoasă sau chirurgie cardiovasculară. În cazurile ușoare, nu se impune un tratament specific, însă pacienții trebuie monitorizați în mod regulat. În situațiile complicate însă, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a repara sau înlocui valva mitrală. În prezent, datorită dezvoltării tehnologiilor medicale, astfel de operații pot fi realizate și minim invaziv, prin proceduri endovasculare, fără a mai fi nevoie de tăierea sternului și deschiderea cutiei toracice. Fără un tratament adecvat, regurgitarea severă a valvei mitrale poate provoca probleme de ritm cardiac (aritmii) sau insuficiență cardiacă.

În cadrul Secției de Chirurgie cardiovasculară a Spitalului Clinic SANADOR, pacienții au acces la tratamente pentru o varietate de afecțiuni cardiovasculare, atât prin chirurgie clasică, deschisă, cât și prin metode moderne minim invazive, cu multiple avantaje pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni, riscuri mici, durată de spitalizare redusă, recuperare rapidă și reluarea activităților zilnice la scurt timp după intervenție.

De asemenea, la SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale inimii beneficiază de consulturi de specialitate, precum și de investigații specifice, în vederea stabilirii unui diagnostic corect și a unui tratament corespunzător.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.