Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DIICOT a destructurat o mare rețea de traficanți de migranți: 21 de persoane, reţinute / Suspecţii ar fi racolat peste 250 de persoane

diicot

Un număr de 21 de persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT Arad în dosarul de trafic de migranţi în care au avut loc zeci de percheziţii în judeţele Arad, Bihor, Brăila, Dolj şi Vrancea. Suspecţii ar fi racolat peste 250 de migranţi pe care îi adăposteau la Timişoara, Arad şi Oradea, iar apoi le organizau trecerea ilegală a frontierei, pentru a ajunge în ţări din vestul Europei. Migranţii plăteau sume între 2.000 şi 3.000 de euro.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Arad au dispus reţinerea a 21 de inculpaţi, cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi şi fals privind identitatea.

”Din probatoriul administrat în cauză a reieşit faptul că inculpaţii, cetăţeni români şi străini provenind din Siria, Afganistan, Bangladesh, Filipine, Nepal, Egipt, Turcia, Belarus, Italia şi Austria, au iniţiat şi constituit o grupare infracţională cu o structură de tip piramidal având ca scop traficul de migranţi. Astfel, în perioada martie 2023 - ianuarie 2024 inculpaţii, sub coordonarea a patru dintre ei cu rol de lideri (cetăţeni străini provenind din Afganistan, Siria, Austria şi Bangladesh), au racolat peste 250 de migranţi, în principal, din Bucureşti şi Timişoara, din rândul celor care deţineau permise de şedere şi vize de muncă pe care ulterior i-au adăpostit în diferite locaţii din municipiile Timişoara, Arad şi Oradea, până în momentul în care era organizată trecerea, în mod ilegal, peste frontiera de stat a României, cu destinaţia finală Europa de Vest”, a transmis, marţi, DIICOT.

În urma cercetărilor s-a stabilit că o parte dintre migranţi au fost ascunşi în vagoanele de marfă ale unor trenuri internaţionale cu plecare din staţiile situate la graniţa de vest a ţării.

În funcţie de numărul de zile în care li se asigura cazarea şi hrana, aceştia au plătit sume cuprinse între 2.000 şi 3.000 euro, inculpaţii împărţind banii între ei proporţional cu activitatea infracţională comisă (racolare, îndrumare, călăuzire, transport şi adăpostire).

Potrivit sursei citate, în mai multe ocazii unul dintre inculpaţi s-a prezentat autorităţilor române sub o altă identitate decât cea reală şi a folosit documente false.

Zeci de percheziții

În urma celor 35 de percheziţii domiciliare făcute luni, au fost descoperite şi ridicate sumele de 22.485 euro şi 26.809 lei, 40 de telefoane cu cartele SIM, un ceas, 250 de paşapoarte străine şi permise de şedere, 2 laptopuri, stick-uri de memorie, înscrisuri cu valoare probatorie, precum şi alte mijloace de probă. Totodată, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra a 6 autoturisme.

Pe parcursul acţiunii au fost depistaţi şi 8 migranţi.

Marţi, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Arad cu propunerile de arestare preventivă a 9 inculpaţi şi arest la domiciliu pentru alţi 12.

Faţă de 3 inculpaţi care se sustrag urmăririi penale, procurorii DIICOT Biroul Teritorial Arad au solicitat arestare preventivă în lipsă.

Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad şi poliţiştii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Timişoara şi Craiova, serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Brăila, Vrancea, Sibiu, cel al poliţiştilor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Arad şi Sibiu şi jandarmilor din cadrul inspectoratelor de jandarmi judeţene Arad şi Bihor, precum şi Grupării Mobile de Jandarmi ”Glad Voievod” Timişoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. şi Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

Luni, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Arad, au făcut 35 de percheziţii domiciliare, în judeţele Arad, Bihor, Brăila, Dolj şi Vrancea, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi. De asemenea, sunt puse în executare 43 de mandate de aducere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.