Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Copii ținuți în sclavie extremă în Maramureș: DIICOT i-a trimis în judecată pe torționari

diicot

Procurorii DIICOT au trimis, vineri, în judecată administratorii centrului de reintegrare socială din Vişeu de Sus, județul Maramureş, sub acuzația de trafic de minori, grup infracţional organizat şi lipsire de libertate. Tinerii germani care ajungeau în centru erau exploatați prin muncă, scrie Mediafax.

Capii programului sunt doi cetăţeni germani, soţ şi soţie, care au cooptat şi alte persoane.

Concret, tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani cu probleme comportamentale veneau din Germania în complexul din Maramureş pentru a fi reeducaţi, dar de fapt aceștia erau supuși unor tratamente abuzive și exploatați prin muncă.

  • „Aceste metode au presupus în realitate aplicarea unor metode barbare asupra minorilor, prin aducerea şi ţinerea acestora în condiţii de veritabilă sclavie, fiind exploataţi prin obligarea la executarea unor munci fizice epuizante, dincolo de capacităţile lor fizice şi îndeplinirea unor servicii lucrative, exercitându-se asupra lor acte de constrângere fizică adesea extremă (bătăi repetate, privare de hrană, lipsire de libertate prin închiderea într-un aşa-zis , exercitarea unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor şi în ignorarea voită a unor consecinţe grave pentru organismul lor, legarea cu funii, înhămarea la căruţă alături de animale, ţinerea deliberată a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc.) şi verbală, constând în umilinţe şi acte specifice torturii”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Vezi si: CCR l-a detronat pe Meleșcanu prin metoda 'istorico-teleologică' (motivare) .

Potrivit acestuia, fondurile pentru funcționarea „Projekt Maramureş” erau furnizate de statul german către o asociație înregistrată în aceeași țară şi de aici direct către unul dintre inculpați.

„În cauză există probe că inculpații, profitând de programele de integrare socială finanțate de către statul german, au folosit cea mai mare parte a acestor fonduri în alte scopuri decât cele dedicate, însușindu-și sume de bani în mod ilicit”, susțin procurorii.

În dosar a fost implicat şi un asistent social de la DGASPC Maramureș, care a sprijinit activitatea „Projekt Maramureş” şi a ignorat condiţiile în care erau ţinuţi copiii.

„Deși avea cunoștință de faptul că respectivul centru nu era licenţiat să funcţioneze în condiţiile impuse de lege ca şi serviciu rezidenţial, inculpatul nu a îndrumat responsabilii acestui centru în vederea licenţierii. De asemenea, inculpatul a efectuat controale la Centrul însă nu a sesizat şi nu a solicitat lămuriri cu privire la copiii care erau daţi în plasament, nu a întocmit niciun fel de sesizare cu privire la minorii găsiți în centru, care se aflau acolo înainte de solicitarea plasamentului acestora de către autoritățile germane și a întocmit rapoarte de control neveridice, fără a face verificări efective cu privire la situaţia acestora”, mai spun procurorii DIICOT.

Întreaga activitate a centrului a avut loc în perioada 2014-2019. Dosarul se va judeca la Tribunalul Maramureş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.