Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Din floare în floare! Viespile asiatice omoară albinele din Europa | Fenomenul îngrijorător care a pus pe jar Comisia Europeană / Video

Twitter (X)
viespe asiatica

Din floare în floare! Viespile asiatice omoară albinele din Europa | Fenomenul îngrijorător care a pus pe jar Comisia Europeană

Viespile asiatice ucid albinele din Europa și amenință producția de miere, iar acest lucru prezintă un risc pentru biodiversitatea europeană. Eurodeputații italieni solicită Comisiei Europene să ia măsuri.

Viespile cu picioare galbene, originare din Asia de Sud-Est, au fost identificate pentru prima dată pe continentul european acum două decenii, ajungând în Franța înainte de a se răspândi în Spania, Belgia, Olanda, Portugalia și Italia, în 2012.

În ultimii ani, viespile asiatice au făcut ravagii în regiunile nordice ale Italiei. Anul trecut a existat o creștere bruscă a speciilor invazive și în Marea Britanie.

Unsprezece europarlamentari din Forza Italia au cerut Comisiei să elaboreze „măsuri specifice de combatere a răspândirii insectei prin finanțarea sistemelor de control cu resursele UE”.

Vespa velutina, cunoscută și sub denumirea de viespe cu picioare galbene sau viespe prădătoare asiatică, este o specie de viespi indigenă din Asia de Sud-Est și este un ”prădător vorace”, cu capacitatea de a ucide până la 30 de albine pe zi, a mai declarat europarlamentarul Salvatore De Meo pentru Il Messaggero.

”Din 2004, acest lucru a provocat o scădere semnificativă a populației de albine în unele țări ale UE. Acest fenomen pune în pericol polenizatorii tradiționali, în special albinele de care depinde producția de miere italiană de înaltă calitate și riscă să ne afecteze biodiversitatea” a spus europarlamentarul, transmite The Guardian, potrivit antena3.ro.

Cum au ajuns viespile asiatice în Europa

Specialiștii cred că viespile asiatice au intrat în Europa prin portul Bordeaux în 2004, într-un container care conținea ceramică importată din China.

În tot acest timp, au cauzat o scădere cu 35% a producției de miere în Portugalia.

În Italia, insectele au fost identificate pentru prima dată în Liguria, înainte de a se răspândi în Piemont, Toscana și, mai recent, în Emilia-Romagna și Veneto.

În regiunea Liguria, pierderile au fost estimate la 50%, în timp ce apicultorii din Toscana și Veneto trag un semnal de alarmă.

”Suntem îngrijorați. Aceste insecte asiatice ucid albinele cu o viteză atât de incredibilă – dezmembrându-le și aducând rămășițele înapoi în propriile cuiburi pentru a-și hrăni puii – încât albinele nu mai părăsesc stupii”, a spus Michele Meridio, președintele asociației apicultorilor din Veneto, potrivit sursei citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.