Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dincolo de can-can. Ce a rămas după vizita președintelui Klaus Iohannis în Japonia și Singapore (Video)

Iohannis Japonia

S-a vorbit mult în zilele trecute despre vizita președintelui Klaus Iohannis în Japonia și Singapore, dar nu și despre ce rămâne după vizită, rezultatele practice ale demersului prezidențial.

Sunt destul care califică vizita în Japonia ca fiind una deosebit de importanta și un succes în plan diplomatic. Cel mai important moment al vizitei a fost semnarea de către Președintele Iohannis și premierul Japoniei, Fumio Kishida a Declarației Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic. Și vizita în Singapore a fost una foarte importantă din punct de vedere politic și economic.

Parteneriat Strategic cu Japonia

Parteneriatul Strategic este cel mai înalt nivel de relație cu alt stat, cu legături foarte puternice pe linie economică și investițională, în primul rând. Astfel, România reușește să-și consolideze relațiile cu o economie importantă a lumii, după cele cu SUA, Franța, Turcia și alte mari puteri economice.

De remarcat că Japonia a încheiat parteneriate strategice cu doar câteva state din Europa, printre care Marea Britanie, Franța și Polonia.

Japonia este cel mai mare investitor asiatic în țara noastră și a treia mare economie mondială după SUA și China. Cele 397 de societăți comerciale cu capital japonez în România generează în prezent peste 40.000 de locuri de muncă, iar potențialul de creștere este semnificativ, inclusiv în domeniile cu cel mai înalt nivel de inovație.

Japonia este, de asemenea, un stat care investește și dezvoltă produse de înaltă tehnologie. Experiența acestei țări, dar și investițiile ei, pot fi, așadar, benefice pentru economia României pe termen mediu și lung.

România este interesată de colaborarea cu Japonia în domeniul energiei nucleare. Tot pe partea de energie, România este deschisă să dezvolte proiecte precum producerea de hidrogen verde și cele aferente energiei eoliene.

De asemenea, președintele Iohannis a prezentat interesul României pentru crearea în România a unui centru de producție de optică de mare putere în sprijinul activităților experimentale cu laserul de mare putere de la Măgurele. Nu în ultimul rând, președintele a arătat interesul țării noastre pentru preluarea tehnologiilor avansate pentru rezistența seismică a clădirilor.

Prima vizită la nivel de președinte în ultimii 20 de ani

În ceea ce privește vizita de stat a Președintelui Klaus Iohannis în Republica Singapore, aceasta este prima vizită la nivel de Președinte al României în această țară, în ultimii 20 de ani, respectiv în contextul în care în anul 2022 au fost sărbătoriți 55 de ani de relații bilaterale. Președintele Klaus Iohannis are convorbiri oficiale cu Președintele Halimah Yacob și cu Prim-ministrul Lee Hsien Loong.

Obiectivul principal al acestei vizite este dinamizarea relațiilor bilaterale, în plan economic-investițional. Agenda vizitei de stat în Singapore cuprinde și intensificarea cooperării în domeniile IT, educație, cercetare, securitate alimentară, conectivitate, securitate cibernetică și înalte tehnologii, combaterea schimbărilor climatice și tranziția verde. Amintim că țara noastră este al treilea mare furnizor din Uniunea Europeană de servicii IT în Singapore, interesul României vizează aprofundarea și amplificarea acestui palier de colaborare.

De asemenea, cu prilejul vizitei, va fi promovat interesul României pentru atragerea investițiilor singaporeze, inclusiv în ceea ce privește proiectele prioritare de interconectare din cadrul Inițiativei celor Trei Mări, în contextul în care Președintele Klaus Iohannis găzduiește la București, în acest an, Summitul acestei platforme, alături de Forumul de Afaceri, iar unul dintre obiectivele urmărite este creșterea contribuțiilor la Fondul de Investiții al Inițiativei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.