Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dîncu: Cu siguranţă că vom avea mai mult de 11% femei în Parlament

vasile dancu

Numărul femeilor şi tinerilor din viitorul Parlament va creşte, iar partidele care vor promova femei vor avea de câştigat în viitor, spune vicepremierul Vasile Dîncu. 

"Cred că vom avea un Parlament cu mai mulţi tineri şi mai multe femei. (...) Cu siguranţă că vom avea mai mult de 11% femei. (...) Şi Partidul Naţional Liberal am văzut că e în căutare de tineri, de femei, am văzut şi la Partidul Social Democrat (...) această tendinţă. (...) Partidele care vor promova femei, după părerea mea, în viitor, (...) vor avea de câştigat din acest lucru", a declarat Vasile Dîncu, luni, la Realitatea TV. 

Totodată, Dîncu este de părere că partidele tradiţionale din România trebuie să se reformeze. "Dacă nu se reformează, (...) peste şase ani, peste zece ani nu vom recunoaşte sistemul de partide din România", a spus Dîncu. 

Potrivit acestuia, în România, politica a vrut să arate mereu că este nouă, însă lucrurile nu s-au schimbat. 

"Politica, în imposibilitatea ei de a schimba major România, din păcate, a trebuit să se mişte ea, ca să arate mereu că este nouă. (...) Am schimbat votul, am făcut vot uninominal, am crezut că va salva România. După aceea, am schimbat generaţiile din politică. Am adus şi oameni mai tineri, dar nu s-a schimbat politica. I-am schimbat pe foştii comunişti şi am adus alţii, (...) câteodată copiii sau nepoţii lor. Am văzut (...) că nu s-a produs mare lucru. (...) Probabil că ne trebuie (...) vechime (...) în democraţie", a spus Dîncu.

El a vorbit şi despre lipsa unui consens politic. "Noi nu am căutat consensul politic, un consens pe baza temelor fundamentale ale României, pentru că nu ne-am gândit la temele fundamentale, nu ne-am gândit la un proiect de ţară şi neavând aceste teme, atunci politica s-a schimbat ea, şi-a schimbat (...) rochiile continuu. (...) A fost continuu un război politic, un război emoţional. (...) Astăzi, acum, nu mai ştim ce e stânga şi ce e dreapta", a precizat Dîncu. 

Vicepremierul le-a recomandat totodată celor care vor vota la alegerile parlamentare să se uite la nevoile lor. 

"Tot timpul apare un cameleonism şi un camuflaj continuu în care chiar nu mai ştii cine e de stânga şi cine e de dreapta, nici membrii de partid nu ştiu. Oamenii cred că ar trebui să se uite la nevoile lor şi să aibă nişte criterii simple, (...) să se gândească în primul rând la această triadă: eu, comunitatea mea şi ţara", a spus Dîncu. 

Pe de altă parte, Dîncu a spus că votul uninominal a fost "o iluzie colectivă". 

"Îmi pare rău că şi eu m-am înşelat, (...) când am crezut că votul uninominal va crea o revoluţie în România (...) Cu toţii am crezut că vom lua partidelor (...) prăjitura, modalitatea prin care aduceau oameni în politică în mod direct. (...) Asta a fost o iluzie colectivă (...). La votul uninominal primul criteriu care a fost luat în calcul în interiorul partidelor a fost acela 'Poţi să-ţi plăteşti campania electorală?' (...) Era un criteriu economic", a precizat Dîncu. 

Acesta a mai spus că în comisiile din Parlament trebuie să fie oameni specializaţi în diferite domenii. 

"Pentru comisia de sănătate, ţi-ar trebui medici, (...) la învăţământ, îţi trebuie profesori, îţi trebuie mulţi jurişti, îţi trebuie să ai ingineri. Ar trebui să avem şi un ţăran în Parlamentul României (...) Cred că atuul listelor este foarte important. În primul rând, poţi să construieşti un proiect de ţară", a mai spus Dîncu. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.